Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Σόιμπλε: Μακρύς ο δρόμος της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση

Από το ιστολόγιο http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=26138&categories_id=69
Μία ημέρα μετά τη δήλωση- βόμβα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε...  
Σόιμπλε: Μακρύς ο δρόμος της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση
ότι τα χρεωμένα κράτη πρέπει να παραχωρούν ένα μέρος της κυριαρχίας τους στην ΕΕ, σήμερα ο ίδιος επανέρχεται στο θέμα της Ελλάδας με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Neue Passauer Presse.





Όπως λέει η χώρα μας θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ξαναγίνει ανταγωνιστική. Ο κ. Σόιμπλε υπογραμμίζει ότι για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στα πακέτα βοήθειας. «Η απραξία περιέχει περισσότερους κινδύνους και κόστιζε εν τέλει περισσότερα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός αναφερόμενος στο παράδειγμα της κατάρρευσης της Lehman Brothers, η οποία οδήγησε σε συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 4,7%, δηλαδή κατά περίπου 100 δισ. ευρώ.


Απαντώντας στις επικρίσεις εις βάρος των ιδιωτικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών για απροθυμία να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι οι τράπεζες αποδέχθηκαν ένα «κούρεμα» 21% και δεσμεύθηκαν για 30 χρόνια δραστηριότητας στην Ελλάδα. «Αυτό είναι μια σημαντική συμβολή», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Επίσης ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι χώρες με σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα δεν λαμβάνουν «λευκή επιταγή» για την πρόσβαση στο μηχανισμό στήριξης. Ζήτησε μάλιστα την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, προσθέτοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική βοήθεια είναι σκληρά προγράμματα περικοπών και μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι σε περίπτωση που μια χώρα ζητήσει οικονομική βοήθεια σε αντάλλαγμα θα πρέπει να παραχωρήσει τμήμα των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΕΕ. Κατά την άποψή του, η παραχώρηση είναι προτιμότερη από έναν αποκλεισμό χώρας από την ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου