Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Συνεδριάζει το ΔΝΤ για το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα

Από το ιστολόγιο http://www.xrimanews.gr/
XRIMANEWS.GRΟ ρόλος του ΔΝΤ στο δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών του Ταμείου την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, ενώ αίσθηση έχουν προκαλέσει οι «επιφυλάξεις» για το μέγεθος της έκθεσης του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη που εκφράζονται από αντιπροσώπους των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έχει δεσμευθεί ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να είναι ενεργό στην ελληνική διάσωση, αλλά -με την Βραζιλία και την Ινδία να δυσανασχετούν- έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί πιθανής μείωσης της συνεισφοράς του Ταμείου στο νέο πακέτο.


Αυτό που ανησυχεί το Ταμείο είναι η έκθεσή του στην Ευρωζώνη: Τα κεφάλαια που διοχευτεύει στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία είναι πολλαπλάσια των μετοχικών μεριδίων των χωρών στο ΔΝΤ.

Όπως σημειώνει μάλιστα το Reuters, αν και μέχρι στιγμής το Ταμείο συμμετέχει περίπου κατά το ένα τρίτο στα πακέτα για την Ευρωζώνη, δεν υπάρχει τίποτε που να το υποχρεώνει να συνεισφέρει στην ίδια αναλογία στο δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα, καθώς έχει το ΔΝΤ ξεκαθαρίσει πως θα αποφασίζει κατά περίπτωση.

Στις συζητήσεις για το θέμα που γίνονται στο Ταμείο φαίνεται ότι «πρωτοστατούν» αντιπρόσωποι των αναπτυσσόμενων χωρών: Οικονομικοί κύκλοι στην Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι οι δηλώσεις του αντιπροσώπου της Βραζιλίας, Πάολο Μπατίστα, που υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δοθούν άλλα χρήματα στην Ελλάδα, προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά αντιπροσώπων-μελών ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Βραζιλιάνος αντιπρόσωπος έκρινε ότι η χορηγία μιας νέας μεγάλης χρηματικής δόσης στην Ελλάδα έχει «αβέβαιες προοπτικές», ισχυριζόμενος ότι η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για προτεινόμενη συμμετοχή των ιδιωτών έχει «στοιχεία ασάφειας και είναι ανεπαρκής».

Ο κ. Μπατίστα θεωρεί ότι το Ταμείο έδωσε αρκετά χρήματα στην Ελλάδα και δεν πρέπει να δοθεί επιπρόσθετη βοήθεια, καθώς «το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».
ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου