Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Κλιμακώνεται ξανά η ένταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=16310
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος σοβαρής εκτροπής στα Βαλκάνια με αφορμή το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στο Κοσσυφοπέδιο, το όποιο έδειξε να αντιμετωπίζεται με την παρέμβαση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Πλέον, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος που θα παίξει το Βελιγράδι, το οποίο μέχρι στιγμής τηρεί μετριοπαθή στάση, παρακολουθώντας βέβαια με εξαιρετικό ενδιαφέρον και ανησυχία την κατάσταση.
Αποφασισμένος να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποκαταστήσει την έννομη τάξη στο βόρειο Κόσοβο, έπειτα από τα επεισόδια βίας, δήλωσε ο «πρωθυπουργός» του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση της «Βουλής»:



«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Δεν θα υπάρξει επιστροφή, υπό καμιά συνθήκη και κανένα τίμημα», είπε χαρακτηριστικά ο Θάτσι. Στο «παιχνίδι» όμως εμπλέκεται και η Αλβανία, ο πρόεδρος της οποίας Μπαμίρ Τόπι δήλωσε την ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις: «Το Κόσσοβο είναι πλέον μια διεθνώς αναγνωρισμένη πραγματικότητα και η κυριαρχία του είναι μη αναστρέψιμη και απαραβίαστη», δήλωσε ο Αλβανός πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται ότι εχθές Σέρβοι έβαλαν φωτιά σε μεθοριακό σταθμό ελέγχου στο βόρειο Κόσσοβο.Ο μεθοριακός σταθμός ελέγχου στη Γιάρινα, όπως και ένας άλλος στη Μπίρνιακ, βρίσκονται στο επίκεντρο της έντασης στο Κόσοβο τις τελευταίες δύο ημέρες. Αξιωματικός της αστυνομίας του Κοσόβου πυροβολήθηκε στο κεφάλι και πέθανε την Τρίτη κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν ανάμεσα στην κοσοβάρικη αστυνομία και Σέρβους που αντιτίθενται στις προσπάθειες των Κοσοβάρων να αναλάβουν τον έλεγχο των μεθοριακών του σταθμών.
Η ομάδα των οπλισμένων Σέρβων, δεν δίστασε να ανοίξει πυρ και κατά ανδρών της KFOR. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου