Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ταχύτητα και συμμετοχή οι στόχοι για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Η πρώτη σύσκεψη για την οριστικοποίηση των όρων υπό τους οποίους θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες πιστωτές στο κόστος του δεύτερου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας ξεκίνησε σήμερα. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε αισιόδοξος για την όλη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων και ζήτησε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. (Διαβάστε σχετικά εδώ)
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Οργανισμός Διαχειρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), εκπρόσωποι του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) και στελεχών των ελληνικών και ξένων τραπεζών που θα συμμετάσχουν στην διαδικασία, ενώ τέθηκε επι τάπητος το θέμα της πρακτικής εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδος για το πακέτο στήριξης της Ελλάδος, όσον αφορά στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.



Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου, όπως είναι γνωστό, ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετάσχει στο πακέτο με ένα ποσό που ανέρχεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ ως το 2014 μέσω της ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων που λήγουν έως το 2020 με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας και με μέση απομείωση της αξίας τους κατά 21%.
H διαδικασία της ανταλλαγής αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.
Εώς και τις αρχές της εβδομάδος σύμφωνα με τα στοιχεία του IIF, είχε ανταποκριθεί θετικά στη ρύθμιση το 45% των τραπεζών πιστωτών της Ελλάδος ενώ ο στόχος που έχει τεθεί είναι το ποσοστό της συμμετοχής να ανέλθει στο 90%.
Χθες το υπουργείο Οικονομικών όρίσε τις τράπεζες BNP-Paribas, Deutsche Bank και HSBC ως συναναδόχους για την εφαρμογή του PSI (εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, συμφωνία επανεπένδυσης σε ελληνικά ομόλογα και πρόγραμμα επαναγοράς χρέους).
Όρισε επίσης το δικηγορικό γραφείο Gottlieb Steen & Hamilton LLP ως διεθνή νομικό σύμβουλο και τη Lazard Freres ως οικονομικό σύμβουλο της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε σχέση με την εφαρμογή του PSI.
Οι συζητήσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το Σεπτέμβριο, δήλωσε στο Dow Jones Newswires αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί πριν η Ελλάδα λάβει την επόμενη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, σημείωσε ο αξιωματούχος προσθέτοντας πως στόχος είναι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών να φτάσει το 90%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου