Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

«Casus Belli» της Χεζμπολάχ απειλεί τα ελληνικά συμφέροντα

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=15512

Η εκτίμηση του «defence-point.gr» ότι η αστάθεια και η ένταση είναι συνυφασμένη με τις περιοχές όπου ανακαλύπτονται πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αφού οι πάντες επιχειρούν, δίκαια ή άδικα – εντελώς αδιάφορο στον «νόμο της ζούγκλας» που επικρατεί στις διεθνείς σχέσεις – δικαιώθηκε απόλυτα.
Ο κανόνας του μεσανατολικού φαύλου κύκλου βέβαια βρίσκει για μια ακόμη φορά την εφαρμογή του, επειδή στην πρόσκληση για διάλογο των ισραηλινών ο Λίβανος δεν μπορεί να προσέλθει, λόγω του ότι δεν αναγνωρίζει το εβραϊκό κράτος! Το Ισραήλ πρότεινε, ως όφειλε, τη χάραξη που θεωρεί ως ορθή και την υπέβαλλε στα Ηνωμένα Έθνη και περιμένει.




Η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ, διατύπωσε «casus belli» μέσω βουλευτή της πτέρυγας που ελέγχει στο Κοινοβούλιο, Μοχάμεντ Ράαντ, απειλώντας με πολεμική σύγκρουση σε περίπτωση που το Ισραήλ προχωρήσει έστω και σε ένα «μέτρο» διαφιλονικούμενων υδάτων, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η λιβανέζικη κυβέρνηση, η οποία ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ θα αποκαταστήσει την κυριαρχία στα ύδατά μας συνολικά», προσέθεσε.
Η διένεξη Ισραήλ – Λιβάνου στο ζήτημα είναι γνωστή, με τον Λίβανο να φέρνει το ζήτημα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Το βέβαιο είναι ότι σε περίπτωση που κινηθεί στρατιωτικά η Χεζμπολάχ ο πόλεμος που θα ξεσπάσει θα κάνει τον αντίστοιχο του 2006 να θυμίζει παιδική χαρά… Και η Μέση Ανατολή θα βυθιστεί και πάλι στο αίμα και την γενικευμένη αστάθεια.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και για τα ελληνικά συμφέροντα, αφού οποιαδήποτε ανάφλεξη θα συμβεί δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, εμπλέκοντας τα συμφέροντά της ευθέως. Η Κύπρος έχει προσπαθήσει να κινηθεί μεθοδικά υπογράφοντας συμφωνία με το Λίβανο, την οποία δεν δείχνει διατεθειμένη να τηρήσει η λιβανέζικη πλευρά, που αντελήφθη με καθυστέρηση τον πλούτο της περιοχής και άλλαξε τις αρχικές τις θέσεις.

Ο θανάσιμος κίνδυνος συνδέεται και με την κατάσταση στη Συρία, αφού η Χεζμπολάχ θα είχε κάθε κίνητρο να εμπλέξει το Ισραήλ σε πολεμική αναμέτρηση για να απομακρυνθεί η προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τα γεγονότα στη Συρία, ώστε αφενός το καθεστώς Άσαντ να μπορέσει να «επιβάλλει την τάξη» (οι νεκροί μετριούνται πλέον σε χιλιάδες, μέχρι και στρατιώτες εκτελούνται λόγω άρνηση να πυροβολήσουν εναντίον των διαδηλωτών…), ενώ ευελπιστείτε πως θα οδηγήσει σε αραβική συσπείρωση εναντίον του… προαιώνιου εχθρού, των Εβραίων…
Η σύγκρουση χτυπάει πάλι την πόρτα της πολύπαθης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου