Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Τρισέ: Η χρεοκοπία της Ελλάδας πρέπει να αποφευχθεί

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/

Η ευθύνη αποφυγής μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας εναπόκειται στις κυβερνήσεις των κρατών -μελών της ευρωζώνης, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, με συνέντευξή του στην ημερήσια Σλοβακική εφημερίδα "Hospodarske Noviny".

"Ένα πιστωτικό συμβάν, μια στάση πληρωμών, επιλεκτική ή μη, πρέπει να αποφευχθεί. Ζητάμε από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βρουν τις κατάλληλες λύσεις, το ταχύτερο δυνατόν", πρόσθεσε.

Ο κ. Τρισέ έχει απορρίψει προτάσεις χρεοκοπίας της Ελλάδας, ως μέθοδο εξόδου από την κρίση, όπως αυτή που διατύπωσε για παράδειγμα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σλοβακίας και επικεφαλής κόμματος μειοψηφίας στον κυβερνώντα συνασπισμό, Ρίτσαρντ Σούλικ.

"Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η χρεοκοπία ενός κυρίαρχου κράτους, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς δημοσιονομικής κρίσης, θα είναι μια καλή λύση;", αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η Σλοβακία, η οποία εντάχθηκε στην ευρωζώνη το 2009, ήταν η μόνη χώρα που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πρώτο δάνειο προς την Ελλάδα, το 2010.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, θεωρεί εφικτή την επίτευξη γενικότερης συμφωνίας για το ευρωπαϊκό χρέος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, με δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, οι οποίες αναδημοσιεύτηκαν και σε άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, την επόμενη Πέμπτη, θα στείλει στις αγορές το μήνυμα ότι σημειώνεται «σαφής πρόοδος» στην Ευρωζώνη όσον αφορά το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου