Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ενεργειακές "ευκαιρίες" ανακαλύπτουν και οι ΗΠΑ στην Ελλάδα

Από το ιστολόγιο http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/blog-post_7270.html
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Δίνουμε μεγάλη σημασία στις αναφορές για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε χθες μιλώντας στην εκπομπή Φάκελοι του Σκάι, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, σε σχέση με τις έρευνες που πραγματοποιούνται σε Ισραήλ, Κύπρο και Παλαιστίνη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η κ. Κλίντον αναφέρθηκε γενικά στις έρευνες που γίνονται ή ξεκινούν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Παράλληλα η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ υπογράμμισε τις ευκαιρίες που ανοίγονται για την Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η κ. Κλίντον σημείωσε πάντως ότι οι αναφορές που υπάρχουν για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι πρώιμες. Πρόσθεσε, ότι για την Ελλάδα η γεωστρατηγική της τοποθέτηση αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία δίνοντας μάλιστα έμφαση και στις αποφάσεις που έχει μπροστά της η Ελλάδα για τα μεγάλα ενεργειακά ζητήματα: Το πώς θα τοποθετηθεί η Ελλάδα σε τομείς όπως η ενέργεια και οι ΑΠΕ θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το τι θα συμβεί συνολικά στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε χαρακτηριστικά.


Οι αναφορές της Αμερικανίδας υπουργού έρχονται σε συνέχεια των πληροφοριών που θέλουν να υπάρχει στροφή της Ουάσιγκτον σε σχέση με την πολιτική της στα θέματα των αγωγών του φυσικού αερίου. Παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα υποστηριζόταν με θέρμη το project Nabucco ως το βέλτιστο έργο για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ε.Ε., πλέον η αμερικανική πολιτική αντιμετωπίζει με θετική διάθεση μικρότερα έργα όπως ο ελληνοϊταλικός IGI Ποσειδών, ως ρεαλιστικότερες και πιο εφικτές λύσεις.

Την ίδια στιγμή, η επίσκεψη και οι δηλώσεις Κλίντον, επαναφέρουν στο προσκήνιο τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να παίζει το ρόλο της ενεργειακής πύλης μέσω της οποίας το Ισραηλινό και το Κυπριακό αέριο θα μεταφέρονται στην Ευρώπη. Τα σενάρια αυτά φέρεται να έχουν συζητηθεί στις αλλεπάλληλες επαφές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο τρίγωνο Αθήνα, Λευκωσία, Τελ Αβίβ, με τελευταία την επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το κρίσιμο έργο των διαγωνισμών για την αναζήτηση πετρελαίου και αερίου εντός Ελλάδος.

ΑΠΕ

Ο τομέας των φωτοβολταϊκών έχει ήδη κινητοποιήσει γερμανικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην Ελλάδα και σύμφωνα με το σχέδιο του γερμανού ΥΠΟΙΚ η Ελλάδα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας προς άλλες χώρες, εκμεταλλευόμενη το φυσικό της πλούτο.

Και μπορεί οι δηλώσεις Σόιμπλε να κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, όμως η ιδέα για μαζικές επενδύσεις στις ΑΠΕ στην Ελλάδα, κατατέθηκε νωρίτερα από την αμερικανική Green Capital Investment Bank και τον ελληνοαμερικανό επικεφαλής της, P. Kroko, ο οποίος πρότεινε την αξιοποίηση βραχονησίδων και ακατοίκητων νησιών για την τοποθέτηση μονάδων ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ πρωτοπορούν στην τεχνολογία των ηλιοθερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αναπτύσσοντας τα μεγαλύτερα παγκοσμίως project της συγκεκριμένης τεχνολογίας στις ερήμους της Καλιφόρνιας και του Τέξας. Η ηλιοθερμική τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή ενέργειας στην έρημο της Σαχάρας, ενώ υπάρχουν επενδυτικά σχέδια και για ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη.

Τέλος είναι γνωστό ότι τρεις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες (AES Solar, Sunpower, Sunedison) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, ενώ δύο εξ αυτών έχουν εν Ελλάδι θυγατρικές που αναπτύσσουν και άλλα σημαντικά έργα (κυρίως η Sunpower).
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου