Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Λύση στις 21/7 ή πλησιάζει το game over για την Ελλάδα - Νέα ιστορικά ρεκόρ για τα ελληνικά CDS στις 2900 μ.β. – Ανοδικά ΧΑ και τράπεζες με αύξηση short θέσεων από Marshall Wace

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

(upd6)Καταλυτικής σημασίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι η σύνοδος κορυφής της 21ης Ιουλίου καθώς από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την τύχη της χώρας μας θα διαφανεί αν μπορεί να υπάρξει λύση ουσίας που να διασφαλίζει το έως τώρα μη διαχειρίσημο ελληνικό χρέος ή αν δεν υπάρξει ουσιαστική λύση τότε θα οδηγηθούμε σε game over δηλαδή σε default….

Σε κάθε περίπτωση πάντως η Ελλάδα βρίσκεται σε οριακά επίπεδα.
Αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί μια λύση για την κρίση χρέους της Ελλάδος και μαζί να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της Ευρώπης είναι προφανές ότι θα λειτουργήσει ευεργετικά υπέρ της αγοράς και υπέρ της οικονομίας.
Αν η λύση που εξετάζεται για την Ελλάδα δεν αντιμετωπιστεί ευμενώς από τις αγορές και χαρακτηριστεί λύση ημίμετρο τότε θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση της ελληνικής οικονομίας θα έρθει το game over δηλαδή το selective default ή το default και βεβαίως θα έχει προηγηθεί ένα haircut στο ελληνικό χρέος.
Σε ένα περιβάλλον διάχυτης αβεβαιότητας είναι προφανές ότι όλο το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινής γνώμης είναι εστιασμένο στην σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Νέα ιστορικά ρεκόρ στα CDS

Σε νέα ιστορικά ρεκόρ όλων των εποχών βρίσκονται τα ελληνικά CDS στην 5ετία που αποτελεί και σημείο αναφοράς στις 2900 μονάδες βάσης.
Αυτό σημαίνει απόδοση 29% ή σε 3 χρόνια μόνο για την  ασφάλεια του τίτλου που αντισταθμίζει τον κίνδυνο ένας επενδυτής έχει καλύψει το 100% του αρχικώς επενδεδυμένου κεφαλαίου.
Τα επίπεδα αυτά καταδεικνύουν το μέγεθος της διάχυτης αμφισβήτησης για την πορεία της οικονομίας ενώ ο κίνδυνος εκτροχιασμού είναι ορατός και πιθανός αν στην σύνοδο κορυφής δεν παρθούν ουσιαστικές αποφάσεις.
Και ενώ στα ελληνικά CDS καταγράφονται νέα ιστορικά υψηλά, στις αποδόσεις των ομολόγων χθες κατεγράφη και το 73,58% στο ομόλογο λήξης Αυγούστου 2011 σε ετησιοποιημένη βάση, τα CDS των περιφερειακών αγορών σήμερα κινούνται σταθεροποιητικά ελαφρώς πτωτικά.
Πορτογαλία 1235 μονάδες βάσης, Ιρλανδία 1220 μονάδες βάσης, Ισπανία 365 μονάδες βάσης και Ιταλία 309 μονάδες βάσης.
Η απόδοση στην 10ετία στην Ισπανία 6,23%.

Δημοπρασία εντόκων

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,58% από τα  4,62%  που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη έκδοση και 4,60% που ήταν η εκτίμηση του www.bankingnews.gr. Ο συντελεστής κάλυψης 3,08 φορές ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 3,845 δις ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο μαζί με τις συμπληρωματικές προσφορές της Πέμπτης θα αντλήσει 2 δις ευρώ από τα 3μηνα έντοκα.

Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ και στις τράπεζες

Ανοδικά αντιδρά το ΧΑ μετά από ημέρες συνεχούς υποχώρησης με το γενικό δείκτη στις 1187 μονάδες με άνοδο 1,2%.
Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται ανοδικά αλλά η άνοδος αυτή εμφανίζει πολλά ερωτηματικά.
Η Εθνική καταγράφει κέρδη 3% στα 4,38 ευρώ και αποτίμηση 4,18 δις ευρώ.
Η Alpha ενισχύεται 1,35% στα 3,01 ευρώ με αποτίμηση 1,6 δις ευρώ.
Η Eurobank επίσης κινείται ανοδικά στο +1,93%  στα 2,64 ευρώ με αποτίμηση 1,46 δις ευρώ.
Η Κύπρου με κέρδη 7% στα 1,68 ευρώ και αποτίμηση 1,5 δις ευρώ.
Με κέρδη 2% για Proton bank και 1,69% Attica bank εν μέσω πληροφοριών ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης πουλάει το 15% που κατέχει στην Proton bank.
Από τις μη τραπεζικές μετοχές του εικοσάρη ΟΤΕ υποχωρεί οριακά, η MIG συνεχίζει ανοδικά με κέρδη 3,85% στα 0,54 ευρώ ενώ και η Βιοχάλκο με κέρδη 1,21%.
Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι οι ξένοι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει πολύ περιορισμένες συναλλαγές.
Επίσης έχουν αυξηθεί οι νέες short θέσεις. Στην Εθνική άνοιξαν 636 χιλ νέες short θέσεις, στην Πειραιώς 928 χιλ, στην Alpha 341 χιλ και στην Eurobank 300 χιλ.
Μια εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ότι το hegde funds Marshall wace έχει αυξήσει την short θέση του στα 1,6 εκατ μετοχές. Τις τελευταίες μέρες η τάση είναι ξεκάθαρα ανοδική στις short θέσεις....


www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου