Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Στον δρόμο της επαναπροσέγγισης Ισραήλ – Τουρκία

Σχόλιο ιστολογίου μας : Διαβάστε τις προηγούμενες σημερινές αναρτήσεις μας...
http://alexander-hellas.blogspot.com/2011/07/httpwww.html
http://alexander-hellas.blogspot.com/2011/07/blog-post_2136.html
http://alexander-hellas.blogspot.com/2011/07/blog-post_5548.html
Από το ιστολόγιο http://www.elkosmos.gr/
israel-turkey1Υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ φυσικά
Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση με τις πράξεις τις τους τελευταίους μήνες δείχνει να έχει πάρει ιδιαίτερα σοβαρά την "στρατηγική συμμαχία" μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, θυσιάζοντας μάλιστα στον βωμό αυτής, τις παραδοσιακές σχέσεις της χώρας μας με τις αραβικές χώρες, οι ισραηλινοί κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να τα "ξαναβρούν" με τους παραδοσιακούς συμμάχους τους στην περιοχή, τους τούρκους. ΄
Έτσι αποκαλύφθηκε την εβδομάδα που πέρασε, ότι ισραηλινοί και τούρκοι αξιωματούχοι έχουν διαρκείς μυστικές διαπραγματεύσεις, προσπαθώντας να λύσουν την διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών, που δημιουργήθηκε από το ρεσάλτο των Ισραηλινών δυνάμεων στο πλοίο Mavi Marmara πέρυσι το καλοκαίρι. Η είδηση επιβεβαιώθηκε τόσο από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και από επίσημες πηγές των ΗΠΑ, αν και οι ισραηλινοί αρνήθηκαν να την σχολιάσουν.


Σύμφωνα με διαρροές το ζήτημα στο οποίο επικεντρώνονται οι συνομιλίες είναι το εάν το Ισραήλ θα απολογηθεί στην Τουρκία, ή απλά θα εκφράσει την λύπη του και το εάν οι οικογένειες των τούρκων που έχασαν την ζωή τους - και οι οποίοι θα αποζημιωθούν οικονομικά - θα μπορέσουν να κινηθούν περαιτέρω νομικά κατά του κράτους του Ισραήλ.
Η αναζωπύρωση των φιλικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ λοιπόν είναι σε καλό δρόμο, όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα Haaretz. Και ένας από τους λόγους είναι η ανάγκη "κοινού μετώπου" έναντι της Συρίας, γράφει η ίδια εφημερίδα.
Τώρα τι έχουν να πούν όλοι αυτοί οι οποίοι ονειρευόντουσαν ένα κοινό ελληνο-ισραηλινό μέτωπο κατά της Τουρκίας; Οι δύο αυτές χώρες της περιοχής - σε αντίθεση με την χώρα μας - γνωρίζουν να λειτουργούν προστατεύοντας τα εθνικά τους συμφέροντα. Σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία συνεχώς αναλαμβάνει ρόλο ... κομπάρσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου