Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Τα σενάρια για τη διάσωση της Ελλάδας - Τα δύο βλέπουν επιλεκτική χρεοκοπία

Από το ιστολόγιο http://www.cosmo.gr/Finance/333070.html
Δυο εικοσιτετράωρα πριν τη σύνοδο κορυφής, έγγραφο που περιέχει τα τρία σενάρια για το πως θα διαχειριστεί το ελληνικό χρέος δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters. Τα δύο από τα τρία κάνουν λόγο για επιλεκτική χρεοκοπία. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της κρίσιμης συνόδου.

Πιο αναλυτικά, το πρώτο αφορά στην επαναγορά ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με οικονομικές ενισχύσεις για ιδιώτες ομολογιούχους. Πρόκειται δηλαδή για την "επιλεκτική χρεοκοπία" αλλά θεωρείται ως η πιο αποτελεσματική λύση για να μειωθεί το ελληνικό χρέος.

Tο δεύτερο είναι η γαλλική πρόταση για μετακύλιση ομολόγων, δηλαδή το «roll over» ομολόγων λήξης έως και το 2014. Και εκείνο θα μπορούσε να προκαλέσει επιλεκτική χρεοκοπία.

Το τρίτο είναι η πρόταση για επιβολή ενός ειδικού φόρου στις τράπεζες τράπεζες, σε συνδυασμό με μια επιλεκτική συμφωνία “τύπου Βιέννης” με τις ιδιωτικές τράπεζες που κατέχουν το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους, ώστε να διατηρήσουν την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη τους. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σενάριο δεν επιτρέπει στους οίκους αξιολόγησης να "παίξουν" με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Εβαλντ Νοβότνι: Προσωρινή στάση πληρωμών

Την ίδια στιγμή ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, έκανε λόγο για πιθανή προσωρινή στάση πληρωμών στην Ελλάδα.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα ως προς την κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (21/7) όπου θα αποφασιστεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας μας. 

"Υπάρχουν μερικές προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μια πολύ βραχυπρόθεσμη μερική στάση πληρωμών και οι οποίες δεν θα είχαν πραγματικά σημαντικές, αρνητικές συνέπειες", δήλωσε ο  κ. Νοβότνι, στο CNBC. Συμπλήρωσε δε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες -από μια ξεκάθαρη στάση πληρωμών μέχρι μια μερική στάση πληρωμών και αυτό πρέπει να συζητηθεί σοβαρά.

Ειδικοί αναλυτές αναφέρουν πως ο Νοβότνι εμφανίζεται να παρεκκλίνει από την πάγια γραμμή της ΕΚΤ ότι μια στάση πληρωμών πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο και ως εκ τούτου παραμένει ασαφές αν ο διοικητής της ΑΚΤ βρίσκεται σε αντίθεση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ή σηματοδοτεί μια αλλαγή πλεύσης της Τράπεζας στην Φρανκφούρτη.

Η επίσημη θέση της ΕΚΤ είναι να αποτρέψει πάση θυσία μια στάση πληρωμών της Ελλάδας, κάτι που επισημαίνει ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν ένα δρόμο για να αποτρέψουν μια στάση πληρωμών.

Όπως δε συμπληρώνει ο ίδιος, "ένα πιστωτικό γεγονός, μια περιορισμένη στάση πληρωμών ή μια στάση πληρωμών", θα πρέπει να αποφευχθούν και η ΕΚΤ ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις, να εξεύρουν το ταχύτερο δυνατό τις κατάλληλες λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου