Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

“Μαξιλάρι” 20 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες!

Από το ιστολόγιο http://www.statesmen.gr/

Εκείνοι που γνωρίζουν έστω και… ελάχιστα από οικονομία, κατανοούν ότι ειδικά στη σημερινή, οριακή και δύσκολη συγκυρία για ολόκληρο τον πλανήτη, ο παράγοντας της ψυχολογίας θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, στην προσπάθεια κάθε χώρας να αντέξει τις διεθνείς πιέσεις, και να διαμορφώσει το κατάλληλο περιβάλλον για να βγει από το αδιέξοδο.



Στην περίπτωση της Ελλάδας, το κεφάλαιο «ψυχολογία» αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που έχουν καταθέσεις σε τράπεζες, και στο άκουσμα και μόνο της λέξης χρεοκοπία, ξεσκόνιζαν τα βιβλιάριά τους, προκειμένου να αρχίσουν τις αναλήψεις.
Προκειμένου να μην επιτρέψει αυτόν τον πανικό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέκτεινε την προηγούμενη εβδομάδα, μέχρι και το 2014, το όριο εγγύησης των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ, προσδοκώντας να μην παρατηρηθούν σενάρια υστερίας στην ελληνική κοινωνία.
Σύμφωνα με τους Financial Times, το δεύτερο βήμα αυτής της στρατηγικής καθησυχασμού των καταθετών θα είναι το «μαξιλαράκι» 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δοθεί ως στήριξη στις ελληνικές τράπεζες από την Ευρώπη, προκειμένου να ενισχυθεί ουσιαστικά η ρευστότητά τους, και να αντέξουν τις όποιες πιέσεις των διεθνών κερδοσκόπων.
Οι FT εκτιμούν ότι το πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, πάνω στο οποίο διεξάγονται αυτές τις ώρες ζυμώσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ανέλθει περίπου στα 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου