Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ανοικτή σε αλλαγή συμφωνίας με την Ελλάδα η Φιλανδία

Σχόλιο ιστολογίου μας : Χμμμμ, κώλο δώσαμε .......σαν τι άλλο σκέφτεστε???
Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Ανοικτός σε αλλαγή της συμφωνίας με την Ελλάδα για το θέμα των εγγυήσεων δηλώνει ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας την ώρα που η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι πολλές χώρες της ευρωζώνης είναι αντίθετες με τη συμφωνία αυτή. Την ίδια ώρα, η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας -και αντιπρόεδρος του CDU- Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, ζήτησε εγγυήσεις για όλα τα μελλοντικά πακέτα διάσωσης.


Όπως μετέδωσε το Bloomberg, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν δήλωσε πως η επίμαχη συμφωνία αποτελεί «μία λειτουργική τεχνική λύση, αλλά εάν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τότε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε άλλο μοντέλο». «Όλοι γνώριζαν από πριν ότι η παροχή εγγύησης αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς, προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα, το κάναμε μαζί με την Ελλάδα» υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Ελσίνκι τονίζοντας πάντως πως η χώρα του είναι ανοικτή στην αναζήτηση άλλου τρόπου, με τον οποίο θα δοθεί η εγγύηση για το δάνειο της.
Παράλληλα, αρνήθηκε ότι η συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων απειλεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος, επειδή όλοι γνωρίζουν ότι έχουμε την άποψη ότι χρειαζόμαστε την εγγύηση... Έχουμε πει στους εταίρους μας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη τον λόγο για τον οποίο είναι σημαντική. Είναι μέρος της συμφωνίας για το σχηματισμό της κυβέρνησής μας και γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει», υπογράμμισε ο Κατάινεν και κατέληξε λέγοντας: «Γνωρίζουμε ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα σε πολλές χώρες και είναι ευθύνη μας να βρούμε μία λύση».
Χθες ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις Ντε Γέγκερ υπογράμμισε πως η διακρατική συμφωνία είναι παράτυπη και ότι η χώρα του δεν πρόκειται να την εγκρίνει, ενώ σε σημερινές της δηλώσεις, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ επεσήμανε ότι πολλές χώρες της ευρωζώνης είναι αντίθετες με την ελληνο-φινλανδική συμφωνία. «Όσον αφορά τις εγγυήσεις, πρέπει να βρεθεί μια λύση την οποία να μπορούν να υποστηρίξουν όλες οι χώρες και δεν βλέπω προς το παρόν να γίνεται αυτό» τόνισε σχετικά.
Κριτική στην ελληνο-φινλανδική συμφωνία άσκησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για οικονομικά θέματα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Αγγελας Μέρκελ. «Οι χώρες θα επιτύχουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αν ενώσουν τις δυνάμεις τους», επεσήμανε σε δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post ο Κλάους - Πέτερ Φλόσμπαχ, εκτιμώντας πως η αναζήτηση ειδικών όρων από ορισμένες χώρες είναι «λάθος τρόπος».
Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας -και αντιπρόεδρος του CDU- Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, ζήτησε εγγυήσεις για όλα τα μελλοντικά πακέτα διάσωσης. Συγκεκριμένα η Γερμανίδα υπουργός ζήτησε χειροπιαστές εγγυήσεις, σε χρυσό ή με τη μορφή μεριδίων σε κρατικές επιχειρήσεις, ως αντάλλαγμα για μελλοντικά πακέτα διάσωσης υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης. «Κάποια κράτη», συνέχισε, «καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους... και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουμε. Για να μπορέσουν όμως αυτές οι προσπάθειες να διατηρηθούν και στο μέλλον, χρειάζονται εξασφαλίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου