Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Μεχμέτ Τσακιτζί : ‘Αν δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, δεν υπάρχουν τα δικαιώματα των τ/κ’

Από το ιστολόγιο http://www.onlycy.com/
KATEXOMENA 300x197 Μεχμέτ Τσακιτζί : Αν δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, δεν υπάρχουν τα δικαιώματα των τ/κΑδικία προς τους Τ/κ χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του τ/κ κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας την μονομερή, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση των Ε/κ σχετικά το φυσικό αέριο και πετρέλαιο στα νότια της Κύπρου, σημειώνοντας ότι και οι Τ/κ ήταν συνέταιροι στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία ανήκει η ΑΟΖ.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Μεχμέτ Τσακιτζί, αναφέρει, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ότι είναι φυσικό οι Κύπριοι να προβαίνουν σε έρευνες για φυσικό αέριο, λέγοντας όμως ότι υπάρχει ένα ατελές σημείο.



”Όπως είπαμε επανηλλειμένως στην Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχουν κοινοτικά δικαιώματα και των Τ/κ και αυτό είναι μια πραγματικότητα”. Όπως και των Ε/κ, τα δικαιώματα αυτά των Τ/κ – πρόσθεσε – αφορούν και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Ο κ. Τσακιτζί άσκησε όμως κριτική και στην πολιτική της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς στο θέμα αυτό. ”Οταν λες ότι δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, εννοείς ότι τα δικαιώματα των Τ/κ που απορρέουν από το 1960 δεν υπάρχουν. Σημαίνει συνεπώς ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα στο πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο στα νότια της Κύπρου. Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι επειδή και η Τουρκία υπέγραψε τις συμφωνίες του 1960 έγινε εγγυήτρια δύναμη”.
Χωρίς να πνίγεται στις λεπτομέριες η Τουρκία, κατά τον Τ/κ πολιτικό, πρέπει κάνει θυσίες για μια λύση σύντομα, καθώς σε αντίθεση περίπτωση θα συνεχιστούν οι δυσκολίες σχετικά με τα κοινοτικά δικαιώματα των Τ/κ που απορρέουν από το 1960 στα θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Δεν πρέπει, είπε, οι Ε/κ, που σκοπεύουν να ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις στις 21 Σεπτεμβρίου στο οικόπεδο 12 με στόχο να έχουν έσοδα 50 εκ δολαρίων, να μπουν σε νέες περιπέτειες και να μην ξεχνούν ότι υπάρχουν τα δικαιώματα και των Τ/κ, σημειώνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα για μια οικονομία γύρω στα 800 τρις δολαρίων.
Με μια συμφωνία win – win, είπε, πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους που θα επιτύχουν την ικανοποίηση των αναγκών της ενοποιημένης οικονομίας με αυτό τον τρόπο. ”Με τη λύση μαζί πρέπει να επωφεληθούμε της κοινής χρηματοδότησης και των οικονομικών πηγών στην ΑΟΖ και αν το κάνουμε αυτό δεν θα έχουμε ανάγκη κανέναν”, ανέφερε. Ως ένα από τα προβλήματα της μη λύσης χαρακτήρισε ο κ. Τσακιτζί το θέμα της ΑΟΖ, τασσόμενος υπέρ μιας συμφωνίας το συντομότερο δυνατό με στόχο τη δημιουργία μια ομόσπονδης Κύπρου, διζωνικής, δικοινοτικής με πολιτική ισότητα που θα πηγάζει από δύο συνιστώντα κρατίδια, με μια ιθαγένεια και μια κυριαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου