Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Στις 7 Σεπτεμβρίου η δικαστική απόφαση για τη συμμετοχή της Γερμανίας στις ευρω-διασώσεις

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης θα ανακοινώσει στις 7 Σεπτεμβρίου την ετυμηγορία του επί της προσφυγής που δέχθηκε κατά της συμμετοχής του Βερολίνου τόσο στο πακέτο για την Ελλάδα όσο και στο ταμείο «διάσωσης» για την Ευρωζώνη.


Υπενθυμίζεται ότι οι ενάγοντες ισχυρίζονται στην προσφυγή τους ότι, με βάση το γερμανικό Σύνταγμα και τις συνθήκες της ΕΕ, η επέμβαση αυτή της Γερμανίας παραβιάζει το δικαίωμα της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης στην προστασία της ιδιοκτησίας. Επίσης ισχυρίζονται ότι παραβιάζεται η ρήτρα μη διάσωσης που απαγορεύει τη ανάληψη χρέους άλλης χώρας (no-bailout clause) είτε από την ΕΕ, είτε από άλλο κράτος μέλος αυτής. Με τα 147 δισ. ευρώ εγγυήσεις της Γερμανίας για το μηχανισμό, και άλλα 24 δισ. ευρώ εγγυήσεων για τη βοήθεια στην Ελλάδα, υποστηρίζουν, περιστέλλεται το θεμελιώδες δικαίωμα της γερμανικής Βουλής να αποφασίζει επί του προϋπολογισμού της χώρας.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε υπερασπιστεί τη συνταγματικότητα των σχετικών αποφάσεων της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου.
Ο προεδρεύων του Δικαστηρίου είχε επισημάνει πως η Καρλσρούη θα ασχοληθεί μόνο με τη νομική και όχι με την πολιτική πλευρά της υπόθεσης. «Δουλειά του δικαστηρίου δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης και η ενδεδειγμένη οικονομική στρατηγική για την κρίση χρέους» είχε επισημάνει σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου