Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Λιβύη: Καθοριστικός ο ρόλος των φυλών

Από το ιστολόγιο http://www.xrimanews.gr/
XRIMANEWS.GRΗ επόμενη μέρα είναι το ζητούμενο τόσο για τους εμπλεκόμενους στη Λιβύη, τους αντάρτες, το ΝΑΤΟ, την Ομάδα επαφής, όσο και για τη διεθνή κοινότητα. Θα διολισθήσει η Λιβύη στο χάος ή θα προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό;
Ο Γερμανός ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Μίχαελ Λύντερς υπογραμμίζει ότι είμαστε «στην επόμενη μέρα» και αυτό όχι χάρις στην στρατιωτική υπεροχή των ανταρτών, αλλά: «χάρις στην επιδέξια πολιτική διαβουλεύσεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου με τις φυλές στη δυτική Λιβύη. Δηλαδή οι φυλές της δυτικής Λιβύης κατέληξαν μετά από συζητήσεις με το Συμβούλιο ότι δεν έχει νόημα να στηρίζουν άλλο τον Καντάφι, διότι δεν διαθέτει πια ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις. Άλλαξε επομένως η νομιμοποιητική βάση από τη μια στιγμή στην άλλη και έτσι ο διοικητής της Τρίπολης που είχε την εντολή να αντισταθεί μέχρις εσχάτων υποχώρησε και άνοιξε το δρόμο για την προέλαση των ανταρτών.»
 
Οι φυλές διαθέτουν δημοκρατικές δομές
 
Στο ερώτημα εάν θα δρομολογήσουν όντως την ανασυγκρότηση του κράτους οι φυλές, ο Μίχαελ Λύντερς υπογραμμίζει πως αυτό που γίνεται στη Λιβύη είναι ένα πείραμα «γιατί πρέπει να αλλάξουν τα πάντα άρδην. Ο Καντάφι είχε ταυτίσει τα πάντα με το πρόσωπό του: την δικαιοσύνη, τα κόμματα, το κοινοβούλιο. Αυτός και η οικογένειά του ήταν τα πάντα. Δεν υφίστανται θεσμοί. Και τώρα καλούνται οι φυλές στη δυτική και ανατολική Λιβύη να συμφιλιωθούν και να οικοδομήσουν στην ουσία κράτος και δημοκρατικούς θεσμούς. Είναι μια μεγάλη πρόκληση, με ανοιχτή έκβαση».
 
Διεθνείς αναλυτές είναι απαισιόδοξοι και εκτιμούν ότι οι φυλές δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στο τιτάνιο έργο τους στον εκδημοκρατισμό της χώρας στην μετά Καντάφι εποχή, γιατί ταλανίζονται από έριδες, έχουν διαφορετικά συμφέροντα και είναι βουτηγμένες στη διαφθορά.
 
Ο Γερμανός ειδικός Μίχαελ Λύντερς εκτιμά ότι οι φυλές είναι ικανές να λειτουργήσουν σε δημοκρατικά πλαίσια και ότι στηρίζουν τη δημοκρατία. Επικαλείται μάλιστα την δομή και την ιστορία των φυλών και τονίζει: «Σκεφθείτε ότι κάθε φυλή έχει περίπου ένα εκατομμύριο μέλη και με τις δομές της κατορθώνει και ακολουθεί κοινή γραμμή και γλώσσα. Διαθέτουν δηλαδή δημοκρατικές δομές και εμπειρία σε διαβουλεύσεις και συναίνεση. Οι φυλές έχουν δημοκρατική εμπειρία, πιστεύουν στη δημοκρατία, αλλά δεν είχαν επί 42 χρόνια τη δυνατότητα να εκφραστούν. Μια επικριτική λέξη κατά του Καντάφι αρκούσε για να χάσει κανείς τη ζωή του».
 
 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου