Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλλει ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στην εστίαση και θα ορίσει προνόμια για το all inclusive εξωτερικού Αμετακίνητοι στα εισπρακτικά μέτρα

Σχόλιο ιστολογίου μας : Γιατί να κάνουν πίσω ....τώρα που τελειώνει το φαγοπότι ...ότι προλάβουμε ακόμα.......τα βόδια οι Έλληνες αργούν να ξυπνήσουν....
Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2040494


Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά τις αυξήσεις στο ΦΠΑ αλλά και στα άλλα εισπρακτικά μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, λόγω της ύφεσης και του «ναυαγίου» του προϋπολογισμού στο πρώτο επτάμηνο.



Αυτό, άλλωστε, άφησε να εννοηθεί κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεντεύξεως Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγ. Βενιζέλος, μεταθέτοντας για το μακρινό και αόριστο μέλλον τις όποιες μειώσεις συντελεστών και άρση των αδικιών αφού προέχει η τήρηση του Μνημονίου καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «αν δεν είμαστε ικανοί να εφαρμόσουμε τα ψηφισμένα μέτρα τότε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δεν θα είμαστε αξιόπιστοι. Τίποτα δεν αναστέλλεται, τίποτα δεν ανακόπτεται».
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, και κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων ξεκαθάρισε ότι εάν δεν υπάρξουν μόνιμοι μηχανισμοί είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ, τότε «δεν έχει νόημα να μιλάμε για μείωση συντελεστών», πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι «όσο η ύφεση βαθαίνει τόσο μεγαλύτερη σημασία έχει η εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν».
Αλαλούμ με το ΦΠΑ
Παρ' όλα αυτά ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε διατεθειμένος να προχωρήσει σε κάποιες «διορθώσεις» στο θέμα του ΦΠΑ, οι οποίες όμως φανερώνουν αφενός τις «πιέσεις» που υπάρχουν από την αγορά, αφετέρου δε ότι ακόμη και το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αποφασίσει πώς και σε ποιες υπηρεσίες ή προϊόντα θα εφαρμοστεί ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ, γεγονός που επιτείνει το «αλαλούμ» που υπάρχει όσον αφορά την εφαρμογή του μέτρου από την 1η Σεπτεμβρίου.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό του προβλήματος ότι αμέσως μετά τη συνέντευξη του κ. Βενιζέλου, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε ότι θα γίνει «αλαλούμ»!
Συγκεκριμένα, στις σκέψεις των παραγόντων του υπουργείου είναι όπως ισχύσει ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στην εστίαση, αλλά και να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τις υπηρεσίες all inclusive που παρέχουν οι ξενοδοχειακές μονάδες ως «πακέτο» στα πρακτορεία του εξωτερικού, χωρίς όμως από την άλλη πλευρά να ισχύει το ίδιο «πακέτο» και για τον εσωτερικό τουρισμό.
Ειδικότερα, μελετάται όπως στα ενιαία πακέτα εξαγωγικού τουρισμού (all inclusive) η ημιδιατροφή επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%, όμως εάν το «πακέτο» κλειστεί από την Ελλάδα ο ΦΠΑ να είναι στο 23%.
Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε διατεθειμένος να προχωρήσει σε «διορθώσεις» στο θέμα του ΦΠΑ, οι οποίες όμως φανερώνουν τις «πιέσεις» που υπάρχουν από την αγορά.
Αυτό ουσιαστικά ανατρέπει και τις πρόσφατες οδηγίες που δόθηκαν με την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου (ΠΟΛ.1170/5.8.2011) σύμφωνα με την οποία στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% υπάγονται, από την 1η Σεπτεμβρίου, και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από την 1η Ιανουαρίου 2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.
Υπενθυμίζεται, όπως αναφέρεται στην ίδια εγκύκλιο («Ν» 9.8.2011) στην περίπτωση που οι εν λόγω επιχειρήσεις παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές ή και περισσότερες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, η διάκριση, από την 1η Σεπτεμβρίου, γίνεται ως εξής:
α. Διαμονή με πρωινό: 8% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 20% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ
γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive: 40% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.
Στις σκέψεις των παραγόντων του υπουργείου είναι όπως ισχύσει ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στην εστίαση, αλλά και να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τις υπηρεσίες all inclusive που παρέχουν οι ξενοδοχειακές μονάδες ως «πακέτο» στα πρακτορεία του εξωτερικού.
Παραπέμπουν σε νέες... διευκρινίσεις
Από την άλλη πλευρά ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι επανεξετάζονται οι περίπου 137 κωδικοί εστίασης, ώστε να μην εφαρμοστεί ο συντελεστής 23% στις περιπτώσεις που πωλούνται τρόφιμα και η πώλησή τους συνιστά εστίαση.
Βέβαια με βάση την ανωτέρω εγκύκλιο ακόμη και οι παραδόσεις έτοιμων προς άμεση κατανάλωση εδεσμάτων ή γευμάτων ή γενικότερα φαγητών, χωρίς την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών από μέρους της επιχείρησης για την επιτόπια κατανάλωσή τους (παραδόσεις πακέτο) υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, όπως άλλωστε και η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, δηλαδή οι υπηρεσίες εστίασης υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο παραπέμψε για νέες διευκρινίσεις στην έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου, με την οποία θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο του ΦΠΑ που θα επιβαρύνει την εστίαση από την 1η Σεπτεμβρίου.
Αλγόριθμος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Με έναν ειδικό αλγόριθμο και μέσω συνδυαστικών κριτηρίων θα προκύπτει το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών από το επόμενο έτος.
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευαγγ. Βενιζέλος, στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων με τους οποίους συναντήθηκε χθες, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, για το οποίο όπως επεσήμανε στόχος «δεν είναι να είναι ένας ακόμη φορολογικός νόμος, μια νέα διοικητική κωδικοποίηση. Το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα είναι ο καθρέφτης που χρειάζεται η πατρίδα για να γνωρίσει τον εαυτό της. Η τελευταία ευκαιρία να ξαναγνωριστούμε ως οικονομία, ως κοινωνία, ως κράτος».
Οι όποιες αλλαγές θα είναι ριζικές τόσο στη φορολογία εισοδήματος, όσο και κεφαλαίου, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ. 18.8.2011, σελ. 1), όμως για μια ακόμη φορά θα πρέπει να είναι στη βάση του ισοδυνάμου αποτελέσματος αφού προέχει η δημοσιονομική εξυγίανση και δεν επιτρέπονται παρεκτροπές από τους στόχους παρά μόνο με την «άδεια» της τρόικας.
Οσον αφορά τα «όπλα» που θα χρησιμοποιήσει το υπουργείο για να αποκαλύψει τα πραγματικά εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος δεν θα έχουν σχέση με τα αντικειμενικά κριτήρια που ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια, αφού με τις νέες μεθόδους που θα χρησιμοποιήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων υπάρχουν απλοί τρόποι προσέγγισης των πραγματικών εισοδημάτων μέσω του ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες», της διασταύρωσης στοιχείων είτε αφορούν πιστωτικές κάρτες είτε άλλα εισοδήματα, ακόμη και μέσω της απόδοσης του ΦΠΑ.
Εξάλλου, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, ήδη στη ΓΓΠΣ υπάρχει «πλούτος πληροφοριών» με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, το φορολογικό πιστοποιητικό που έχει δρομολογηθεί κ.λπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έκλεισε η ηλεκτρονική «πύλη» του υπουργείου για τη συγκέντρωση των προτάσεων των φορέων και ξεκινά η σύνταξη του προσχεδίου -μέσω φυσικά των αλλεπάλληλων συναντήσεων που θα συνεχιστούν με τους φορείς- που θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου.
Το σχετικό σχέδιο νόμου θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου