Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Σίγουρες για την ήττα Καντάφι οι ξένες κυβερνήσεις «Το ΝΑΤΟ συνεχίζει την αποστολή του» λέει ο Αχμέτ Νταβούτογλου από τη Βεγγάζη

Σχόλιο ιστολογίου μας : Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα ....τον τρώνε οι κότες......πρόσεχε καρντάση ......
Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4651506

Οι ξένες κυβερνήσεις, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, εμφανίζονται σίγουρες ότι η Λιβύη είναι έτοιμη να μπει στην επόμενη φάση της ιστορίας της -χωρίς τον Καντάφι-, δηλώνοντας εμφατικά πως το καθεστώς βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του που επισκέπτεται τη Βεγγάζη τόνισε ότι οι ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως ότου «υπάρξει ασφάλεια».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτολγου μετέβη την Τρίτη στη Βεγγάζη, την άτυπη πρωτεύουσα των αντικαθεστωτικών, για να συνομιλήσει με την ηγεσία τους.

Σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να επικρατήσει καθεστώς πλήρους ασφάλειας.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι τα «παγωμένα» λιβυκά περιουσιακά στοιχεία θα απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατόν προς όφελος του λαού της Λιβύης.

Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι «οι αλλαγές στη Λιβύη πρέπει να αποτελέσουν ένα μάθημα για όλους», αναφερόμενος στη γειτονική του Συρία.

Η νίκη των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη «δεν έχει επιτευχθεί» και το ΝΑΤΟ παραμένει σε επιφυλακή και θα ολοκληρώσει την αποστολή του, δήλωσε την Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Τόνισα ήδη χθες ότι η νίκη δεν έχει επιτευχθεί. Το καθεστώς βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αλλά υπάρχουν ακόμα θύλακες αντίστασης. Το ΝΑΤΟ πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή για να ολοκληρώσει την αποστολή του» πρόσθεσε ο Αλέν Ζιπέ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ελέγχει σχεδόν το σύνολο της χώρας και ένα μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Ο Ζιπέ επισήμανε πως η Γαλλία πρότεινε να μετονομαστεί η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη σε «ομάδα φίλων της Λιβύης» και επανέλαβε την γαλλική πρόταση για συνάντηση στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα.

Η Αίγυπτος έσπευσε να αναγνωρίσει το Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, όπως και η Τυνησία, το Μπαχρέιν και η Νιγηρία την Τρίτη.

Ο Καντάφι αποτελεί ακόμη απειλή, αναγνώρισε ο Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Δευτέρας, επιμένοντας όμως: «Ένα είναι ξεκάθαρο, το καθεστώς του φτάνει στο τέλος του και το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια του λαού της».

Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φρ.Φρατίνι είπε ότι ο Λίβυος συνταγματάρχης και οι γιοι του θα πρέπει να δικαστούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

«Σίγουρα θα συλληφθούν, είναι θέμα χρόνου. Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να δικαστούν στη Χάγη» τόνισε ο Φρ.Φρατίνι σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Radioanchio.

Δήλωσε πως η Ρώμη περιμένει από την επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί «όλες τις συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει η Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τις ιταλικές εταιρείες».

«Τα ιταλικά συμβόλαια έγιναν με τη Λιβύη, όχι με τον Καντάφι» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως οι εξεγερμένοι έχουν ήδη συμφωνήσει πως θα τηρήσουν ό,τι έχει συναφθεί.

Τα ιταλικά συμφέροντα στην Λιβύη, η οποία επί Καντάφι είχε στενές σχέσεις και με τη Ρώμη, ξεκινούν από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας και φτάνουν μέχρι συμβόλαια εκατομμύριων στον κατασκευαστικό και αμυντικό τομέα.

Αναφερόμενος στην μετά Καντάφι εποχή, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε «τον καλύτερο ηγέτη για τους Λίβυους».

«Δεν θα κάνω το λάθος να πω εγώ ποιος είναι ο καλύτερος ηγέτης για τους Λίβυους», είπε ο Φρατίνι, προσθέτοντας, όμως, πως ο Αμπντελσαλέμ Τζαλούντ, πρώην νούμερο δύο του λιβυκού καθεστώτος «διαθέτει όλα τα προσόντα για να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της μετάβασης προς μια νέα Λιβύη».

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες ημέρες πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Καντάφι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες υπήρξαν προσπάθειες από πολλά πρόσωπα που ισχυρίζονταν ότι αντιπροσώπευαν τον Καντάφι. Τις τελευταίες 24 με 48 ώρες οι προσπάθειες αυτές ήταν πιο απελπισμένες» δήλωσε η Βικτόρια Νιούλαντ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον ανέφερε πως απέρριψε ως «μη σοβαρές» τις προσπάθειες, καθώς σε τίποτε από όσα προτάθηκαν δεν προβλεπόταν η αποχώρηση του Καντάφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου