Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Εκδήλωση μνήμης στην 115 Π.Μ. για τους αδικοχαμένους πιλότους της διπλής τραγωδίας με τα F-16

Από το ιστολόγιο http://www.defencenet.gr/

Εκδήλωση μνήμης, διοργανώνει η 115 ΠΜ στο Ηράκλειο την Παρασκευή στις 21:00 για τους αδικοχαμένους ανθρώπους της, τους Σμηναγούς (Ι) Ιωσήφ Αναστασάκη και Αναστάσιο Μπαλατσούκα, που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στην τραγωδία που συνέβη πέρσι, στις 26 Αυγούστου 2010 νότια της Κρήτης.
Το μεσημέρι της 26ης Αυγούστου του 2010, κατά την διάκρεια εκπαιδευτικής άσκησης τακτικής εναέριας μάχης, στην οποία συμμετείχαν 6 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, συνέβη η μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων ετών στην Π.Α.

Ένας λάθος χειρισμός είχε ως αποτέλεσμα να συγκρουστούν στον αέρα ένα μονοθέσιο κι ένα διθέσιο F-16, της 115 Πτέρυγας Μάχης. Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΕΑ που είχε αποκαλύψει το defencenet.gr  το μονοθέσιο F-16C με πιλότο τον άτυχο σμηναγό A.Μπαλατσούκα 33 ετών, χτύπησε από κάτω προς τα πάνω, περίπου στη μέση το F-16D στο οποίο βρίσκονταν ο σμηναγός Σήφης Αναστασάκης και ο ανθυποσμηναγός Παύλος Μποτζάκης, 25 ετών, καθώς υπήρξε δυσχερή αντίληψη του δεύτερου αεροσκάφους για τον ελιγμό.
Από τη σύγκρουση ο Μπαλατσούλας βρίσκει ακαριαίο θάνατο, ενώ ο Σήφης Αναστασάκης μεταφέρεται και νοσηλεύεται στη  Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με πολύ βαριά τραύματα και μετά από ηρωική αλλά άνιση μάχη, αφήνει την τελευταία του πνοή.
Ήταν πραγματικά άτυχος: Πρόλαβε και εκτοξεύθηκε και άνοιξε το αλεξίπτωτό του, αλλά κάηκε από τα συντρίμμια της έκρηξης και έπεσε στο νερό σχεδόν σα να μην είχε αλεξίπτωτο!
Ο Δήμος Γόρτυνας σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή της τοπικής κοινότητας Γέργερης, διοργανώνουν την προσεχή Κυριακή 28 Αυγούστου 2011, εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής τουΣμηναγού (Ι), Σήφη Αναστασάκη.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9 πμ., με το ετήσιο μνημόσυνο που θα πραγματοποιηθεί στην Εκκλησία του Χριστού, στη Γέργερη, ενώ στη συνέχεια οι επίσημοι προσκεκλημένοι κι ο κόσμος θα μεταβούν στο σημείο όπου έχει στηθεί η προτομή, για να γίνουν τα αποκαλυπτήρια. Τιμές στον αδικοχαμένο σμηναγό θα αποδώσει στρατιωτικό άγημα, το οποίο θα συνοδεύει μπάντα.
Να σημειωθεί πως πλησίον της προτομής υπάρχει άλλη μια μαρμάρινη πλάκα που απεικονίζει ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16, σαν αυτό που οδηγούσε ο Σήφης Αναστασάκης ενώ πάνω της έχει σκαλιστεί και μια μαντινάδα που έχει γραφτεί προς τιμήν του σμηναγού κι η οποία αναφέρει: 
«Ήσουν αετός στους ουρανούς
Στη γη σεμνός διαβάτης
Βιγλάτορας και μαχητής
Της Λευτεριάς προστάτης»
Ένα χρόνο μετά την τραγωδία αυτό που αποδεειγμένα θα μπορούσε να είχε γλιτώσεις τους πιλότους, η ύπαρξη ατρακτιδίου AACMI, εξακολουθεί να μάνει απλά ένα "μελλοντικό πρόγραμμα"...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου