Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Συνεχίζονται οι μάχες στην Τρίπολη Αναδίπλωση ΔΠΔ για τη σύλληψη του Σαΐφ αλ Ισλάμ

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2040882
Μετά την επανεμφάνιση του υιού του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, στην Τρίπολη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ΔΠΔ της Χάγης έσπευσε να ανακοινώσει σήμερα πως ουδέποτε είχε λάβει επιβεβαίωση από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για τη σύλληψή του.
O γιος του Καντάφι πραγματοποίησε θριαμβευτική επανεμφάνιση αρχικά στο ξενοδοχείο των ξένων ανταποκριτών στο κέντρο της Τρίπολης και στη συνέχεια μιλώντας σε υποστηρικτές του καθεστώτος.
Υπενθυμίζεται ότι παρά τις πληροφορίες τα ξημερώματα της Δευτέρας περί σύλληψης του Σαΐφ αλ Ισλάμ από τους αντικαθεστωτικούς, κάτι που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο Λουίς Μορένο-Οκάμπο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λιβύη [Βλέπε άρθρο] , ο γιος του Καντάφι πραγματοποίησε θριαμβευτική επανεμφάνιση αρχικά στο ξενοδοχείο των ξένων ανταποκριτών στο κέντρο της Τρίπολης και στη συνέχεια μιλώντας σε υποστηρικτές του καθεστώτος.
«Δεν είχε υπάρξει καμιά επίσημη επιβεβαίωση από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο» για τη σύλληψη, διευκρίνισε σήμερα αξιωματούχος του ΔΠΔ Φάντι ελ Αμπντάλα. «Δόθηκαν διαφορετικές απαντήσεις. Ήταν λίγο διφορούμενες», συμπλήρωσε. Όπως είπε, οι ανακοινώσεις τόσο από το ΔΠΔ όσο και από εισαγγελείς του την Δευτέρα ανέφεραν ότι είχαν λάβει πληροφορίες περί της σύλληψης του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, αλλά γινόταν προσπάθεια να επιβεβαιωθεί.



Το γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ, που είχε αναφέρει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως είχε λάβει επιβεβαίωση από πηγές στη Λιβύη για τη σύλληψη του Σαΐφ αλ Ισλάμ, δεν απάντησε κληθέν να σχολιάσει τη σημερινή ανακοίνωση.
Al Jazeera: Πλησιάζουν στο αρχηγείο του Καντάφι οι εξεγερμένοι
Τις πύλες του οχυρωμένου κτιριακού συγκροτήματος Μπαμπ αλ Αζιζίγια στο κέντρο της Τρίπολης, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Καντάφι πλησιάζουν στο μεταξύ οι εξεγερμένοι, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera.
Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε εικόνες με οβίδες οβίδες να εκρήγνυνται και καπνό να υψώνεται πάνω από την πόλη, καθώς οι εξεγερμένοι συνεχίζουν να προσπαθούν να εκδιώξουν τα στρατεύματα του Καντάφι από τις συνοικίες που ελέγχουν.
Νωρίτερα και το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στην περιοχή, καθώς οι εξεγερμένοι συνεχίζουν την προσπάθειά τους να ελέγξουν πλήρως την Τρίπολη.
Η περιοχή Μπαμπ αλ Αζιζία αποτελεί εστία των μαχών στην Τρίπολη και οι ηγέτες των εξεγερμένων υποστηρίζουν ότι δεν θα πέσει εύκολα.
Σύμφωνα με στελέχη των αντικαθεστωτικών, εξεγερμένοι ενεπλάκησαν επίσης σε μάχες με πιστές στον Καντάφι δυνάμεις περίπου 80 χλμ. δυτικά της Τρίπολης και κυρίως σε περιοχές γύρω από την πόλη αλ Ατζάιλατ.
Τρεις πυραύλους εκτόξευσαν δυνάμεις του Καντάφι
Τρεις πυραύλους Σκουντ εκτόξευσαν σήμερα οι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις από τα προάστια της Σύρτης, προπύργιο του καθεστώτος και γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη.
Όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, που καταδίκασε την «ανεύθυνη αυτή ενέργεια», οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν με κατεύθυνση την πόλη Μιζουράτα, η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες που αφορούν την εκτόξευση τριών πυραύλων εδάφους-εδάφους Σκουντ από την περιοχή της Σύρτης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου.
Σύμφωνα με την ίδια οι πύραυλοι έπληξαν την παραθαλάσσια περιοχή στη Μιζουράτα, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.
«Σε επιφυλακή» παραμένει το ΝΑΤΟ
Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ επισήμανε την ίδια ώρα ότι η νίκη των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη «δεν έχει επιτευχθεί» και το ΝΑΤΟ παραμένει σε επιφυλακή.

«Τόνισα ήδη χθες ότι η νίκη δεν έχει επιτευχθεί. Το καθεστώς βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αλλά υπάρχουν ακόμα θύλακες αντίστασης. Το ΝΑΤΟ πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή για να ολοκληρώσει την αποστολή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Ζιπέ, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ελέγχει σχεδόν το σύνολο της χώρας και ένα μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Το Παρίσι, συμπλήρωσε, πρότεινε να μετονομαστεί η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη σε «ομάδα φίλων της Λιβύης» και επανέλαβε την γαλλική πρόταση για συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα την επόμενη εβδομάδα.
Οπως διαμήνυσε άλλωστε από τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη θα συνεχιστεί μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ασφάλεια.
«Η υποστήριξη που προσφέρεται από δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ασφάλεια στη Λιβύη. Η πολιτική και εδαφική ενότητα της Λιβύης πρέπει να εξασφαλιστούν πλήρως», ανέφερε στη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου με τον Μούσταφα Αμπντελ Τζαλίλ, ο οποίος προεδρεύει του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των εξεγερμένων.
Τόνισε επίσης ότι τα "παγωμένα" λιβυκά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να αποδεσμευτούν το συντομότερο δυνατό προς όφελος του λαού. «Οι Λίβυοι χρειάζονται γρήγορα οικονομικούς πόρους», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου