Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Αφαντος ο Καντάφι- Οι μάχες συνεχίζονται

Σχόλιο ιστολογίου μας : Γιατί μυρίζει φιάσκο η υπόθεση των αντικαθεστωτικών???
Από το ιστολόγιο http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=27845&categories_id=69
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Λίβυων αντικαθεστωτικών και δυνάμεων...  
Αφαντος ο Καντάφι- Οι μάχες συνεχίζονται

που πρόσκεινται στον Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη, την στιγμή που και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται πως ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας.









Την ίδια ώρα, σε αντεπίθεση κάλεσε τις δυνάμεις του καθεστώτος ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ, που εμφανίστηκε πανηγυρικά μετά τις αναφορές (επιβεβαιωμένες από το Διεθνές Δικαστήριο) για σύλληψή του από τους αντικαθεστωτικούς.

Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι Σαίφ αλ-Ισλαμ, διεμήνυσε ότι η «Τρίπολη είναι κάτω από το δικό μας έλεγχο», από ξενοδοχείο της Τρίπολης, σε ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί.




Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλ-Ισλαμ, τον οποίο είχαν συλλάβει Λίβυοι επαναστάτες, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας ανέκτησε την ελευθερία του (ο τρόπος και ο λόγος που δεν κρατείτο ακόμη, δεν είχε, μέχρι τα ξημερώματα, γίνει γνωστός), όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του BBC, εάν ο πατέρας του, είναι ασφαλής και καλά στην Τρίπολη, απάντησε «Φυσικά».


Παράλληλα σήμερα εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών είπε στο Al Jazzera ότι «η μάχη για την ανάληψη του ελέγχου του κτιριακού συγκροτήματος, στο οποίο βρίσκεται ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη, θα είναι δύσκολη και άγρια. Οποιοσδήποτε βρίσκεται μέσα έχει λίγες ελπίδες να γλιτώσει».

Ήδη σήμερα δεκάδες στρατιώτες των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Λίβυους αντικαθεστωτικούς, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.




Ομπάμα: Ασταθής η κατάσταση

«Η εποχή Καντάφι φτάνει στο τέλος της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ... Ομπάμα, υπογραμμίζοντας πως ο Λίβυος ηγέτης πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία. «Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του. Το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται στα χέρια του λαού της», τόνισε ο Ομπάμα, αλλά προειδοποίησε του Λίβυους αντικαθεστωτικούς πως ο αγώνας τους δεν έχει ακόμα τελειώσει.

«Η κατάσταση παραμένει ασταθής. Υπάρχει ανησυχία και ορισμένα στοιχεία του καθεστώτος Καντάφι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο ίδιος υποσχέθηκε πως η Ουάσινγκτον θα είναι φίλος της Λιβύης στη μετά Καντάφι εποχή για να την βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές τεράστιες προκλήσεις. Διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια στη Λιβύη για να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες της, αποδεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι που έχουν παγώσει. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι οι καταθέσεις αυτές φτάνουν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ομπάμα είχε χθες Δευτέρα επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η Χίλαρι Κλίντον συζήτησε το θέμα της Λιβύης με τους ομολόγους της υπουργούς Εξωτερικών πολλών χωρών.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες ημέρες πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Καντάφι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου