Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Πολυβίου: Ενα έγγραφο το οποίο παραποιήθηκε βάναυσα Μαληκίδης: Στρεβλώσεις και σκοπιμότητατο στο έγγραφο του ΥΠΑΜ στις 5/7/2011

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/


Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αμυνας Χρίστος Μαληκίδης διατύπωσε την άποψη ότι στο έγγραφο που ετοιμάστηκε στις 5/7/2011 και αφορούσε σύσκεψη στο Υπουργείο Αμυνας μία μέρα μετά την εκδήλωση μικρών εκρήξεων στα εμπορευματοκιβώτια στο Μαρί, «υπάρχουν διάφορες στρεβλώσεις και κάποιοι το σύνταξαν με κάποια σκοπιμότητα».


Απαντώντας σε ερωτήσεις του Επικεφαλής της Μονομελούς Ανακριτικής Επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί Πόλυ Πολυβίου, ο κ. Μαληκίδης απέρριψε ότι στη συγκεκριμένη σύσκεψη ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στον τέως ΥΠΑΜ, του ανέφερε ότι αν γινόταν έκρηξη στα εμπορευματοκιβώτια θα καταστραφόταν ο σταθμός στο Βασιλικό και η Κύπρος θα οδηγείτο στο μεσαίωνα.

«Δεν αληθεύει, αυτό είναι ψέμα και μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης κατόπιν ερώτησης του κ. Παπακώστα είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης γιατί στο φορτίο δεν υπάρχουν πυροκροτητές», είπε ο κ. Μαληκίδης.

Ο κ. Πολυβίου, υποβάλλοντας τις ερωτήσεις, ανέφερε ότι η αυθεντικότητα του εγγράφου αποτελεί αντικείμενο αστυνομικής έρευνας και ότι κατά την άποψή του φαίνεται ότι στο έγγραφο αυτό ο καθένας περιελάμβανε και μία παράγραφο.

«Εχουμε να κάνουμε με ένα έγγραφο το οποίο παραποιήθηκε βάναυσα, έχουμε μια κατολίσθηση του συστήματος από τις 12/2/2009 μέχρι και τις 4/7/2011 και θα ανέμενε κανείς ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα τέλειωναν κάπου μεταξύ Φεβράρη και Ιουνίου και δεν είναι δυνατό δυο τρεις μέρες μετά την πρώτη έκρηξη να ασχολούμαστε με την έκθεση και τις εισηγήσεις και τη μεταστέγαση του στρατοπέδου όταν η ανάφλεξη είχε ήδη αρχίσει», είπε ο κ. Πολυβίου.

Ο κ. Μαληκίδης σημείωσε ότι οι διαπιστώσεις του κ. Πολυβίου είναι ορθές, και προχώρησε λέγοντας ότι κανείς από τους στρατιωτικούς δεν έκαμε καμία αναφορά σε κόκκινο συναγερμό και ότι εκείνοι που έκαναν λόγο για τον κίνδυνο ανάφλεξης είναι τα ίδια άτομα που ενημέρωναν ότι η διαδικασία για ανάλυση της πυρίτιδας θα πάρει 3-4 μήνες. «Τα όσα αφορούν την ασφάλεια και τον κίνδυνο οι στρατιωτικοί τα ήξεραν και όχι το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν απεκόμισε την εντύπωση από τη σύσκεψη της 5ης Ιουλίου ότι ο ΥΠΑΜ δεν μπορούσε να δράσει χωρίς προηγούμενη επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε ότι το θέμα ήταν εξόχως πολιτικό και ότι στο πρακτικό της σύσκεψης φαίνεται ότι ζήτησε να έχει γραπτή αναφορά για να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο.

Είπε επίσης ότι στη συγκεκριμένη σύσκεψη δεν υπήρχαν πυροτεχνουργοί ασχέτως εάν αυτοί που συνέταξαν το πρακτικό ήθελαν να δώσουν την εντύπωση ότι έλαβαν μέρος και πυροτεχνουργοί.

Ο Χρίστος Μαληκίδης διευκρίνισε, απαντώντας στα διάφορα ερωτήματα, ότι έλαβε γνώση του συγκεκριμένου εγγράφου όταν του δόθηκε δια χειρός στις 13/7/2011 μετά δηλαδή τη φονική έκρηξη. Απάντησε ότι δεν γνωρίζει πότε ετοιμάστηκε το έγγραφο ούτε και αν ετοιμάστηκε τη νύχτα της 11ης προς 12 Ιουλίου μετά την έκρηξη.

Είπε επίσης ότι διαφωνεί με συγκεκριμένες παραγράφους του πρακτικού και ενημέρωσε προς τούτο και την Αστυνομία.

Σε σχέση με τις αποφάσεις της συγκεκριμένης σύσκεψης, είπε ότι είχε ληφθεί απόφαση την επομένη της μικρής έκρηξης στις 4/7/2011 να επισκεφθούν το χώρο ειδικοί από διάφορες υπηρεσίες και ότι λανθασμένα αναφέρεται στο έγγραφο ότι δόθηκε εντολή στον ίδιο να επικοινωνήσει με τις διάφορες υπηρεσίες για μετάβασή τους στο Μαρί το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Ο κ. Μαληκίδης είπε ότι στις 8/7/2011 έγινε σύσκεψη με αντικείμενο τη μεταστέγαση συγκεκριμένου στρατοπέδου και ότι υπήρξε στο τέλος της σύσκεψης αναφορά για το ενδεχόμενο εγκατάστασης συστήματος κατάβρεξης και είχε λεχθεί από τον τέως Υπαρχηγό Σάββα Αργυρού ότι η πυρίτιδα θα καταστραφεί εάν γίνει ράντισμά της.

Είπε επίσης ότι ο ίδιος ανέμενε εάν υπήρχαν εισηγήσεις για συγκεκριμένα έργα στην περιοχή, να φτάσουν κοντά του με τη μορφή του κατεπείγοντος, αφού ο ίδιος έχει την αρμοδιότητα για έγκριση κονδυλίων.

Απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Πολυβίου, ανέφερε ότι όταν ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ στις 15/11/2010 έλαβε γνώση του όλου θέματος στο πλαίσιο ενημέρωσης από λειτουργούς. Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στο ΥΠΕΞ για να διαφανεί αν ίσχυαν ακόμη οι λόγοι παραμονής του φορτίου στην Κύπρο όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενη αλληλογραφία. Η απάντηση, σύμφωνα με τον κ. Μαληκίδη, ήταν ότι οι λόγοι δεν εξέλειπαν. Είπε ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει το βαθμό της επικινδυνότητας του φορτίου και ότι απλώς στο ΥΠΑΜ γνώριζαν ότι είχε μία σοβαρότητα το θέμα γιατί όλοι έκαναν λόγο για πυρίτιδα.

Σε ερωτήσεις για την επικινδυνότητα του φορτίου και γιατί το ΥΠΑΜ δεν θορυβήθηκε και δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες, ο κ. Μαληκίδης επανέλαβε ότι οι στρατιωτικοί που ήταν και αρμόδιοι και γνώστες δεν μετέφεραν στο ΥΠΑΜ με αυτό τον τρόπο την κατάσταση και απόδειξη αυτού είναι ότι στις 6/7/2011 όταν συστάθηκε επιτροπή για μετάβαση στο Μαρί μετά την πρώτη έκρηξη στις 4/7/2011, «πήραν δέκα ανθρώπους και ανέβηκαν στα κοντέϊνερ ενώ αυτοί πρώτοι έπρεπε να γνωρίζουν».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήματα για την απόφαση σύσκεψης στις 7/2/2011 στο ΥΠΕΞ με βάση την οποία θα γινόταν αποστολή δειγμάτων σε χημείο στην Ελλάδα για ανάλυση της πυρίτιδας. Είπε ότι κατακυρώθηκε η προσφορά στην εταιρεία ΠΥΡΚΑΛ στην Ελλάδα και είχαν γίνει με γοργό ρυθμό οι διαδικασίες για αποστολή των δειγμάτων.

Είπε πάντως ότι σε επιστολή που εστάλη στις 31/3/2011 το ΓΕΕΦ ενημέρωνε τον Διευθυντή του Επιτελικού Γραφείου ότι η διαδικασία της ανάλυσης των δειγμάτων θα συμπληρωνόταν με βάση και προηγούμενη εμπειρία, σε 3-4 μήνες και ότι μία τέτοια αναφορά δεν είχε γίνει στη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ στις 7/2/2011.

Είπε ότι ο ίδιος δεν είναι εμπειρογνώμονας και από αναφορές ειδικών δεν αντιλήφθηκε ότι υπήρχε ο κίνδυνος μεγάλης κλίμακας έκρηξης και δεν δόθηκε η εικόνα του κρίσιμου και του κατεπείγοντος αλλά του σοβαρού.

Σε ερώτηση γιατί δεν στάληκαν δείγματα στο κρατικό χημείο, απάντησε ότι αυτό ήταν θέμα που έπρεπε να κρίνουν οι στρατιωτικοί που ήταν παρόντες στη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ και ήξεραν τους κινδύνους από τη φύλαξη του φορτίου.

Αύριο εκτός από τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΦ Κωνσταντίνο Μπισμπίκα, θα παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής ο Θεμιστοκλής Κυριάκου του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και ο Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου