Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ιδού γιατί το κράτος προστατεύει τις τράπεζες

Από το ιστολόγιο http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/69496.html

Οι Ελληνικές κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες είναι οι άμεσοι αγοραστές κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ( αυτό που λέμε ένα μέρος των αγορών) και προσφέρουν στην εκάστοτε κυβέρνηση την ευκολία να βρίσκει τα κεφάλαια ( με κανονικό τόκο φυσικά) και να ασκεί αυτή την πολιτική που μας οδήγησε στην χρεοκοπία και στην ανεργία. Αυτή η σχέση καθιστά τις τράπεζες βασικούς συνέταιρους της εξουσίας και επομένως ( κάτι σαν την καρδιά ενός σώματος) και εάν δεν γιατρευτούν αυτές πρώτα, το σώμα που λέγεται Ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να αναρρώσει ποτέ!
Ζημίες 4, 52 δις. ευρώ ( από 294 εκατ. ευρώ πέρυσι) σημείωσαν οι εγχώριες τράπεζες στο πρώτο εξάμηνο του 2011, καθώς ο αρνητικός αντίκτυπος από στην προγράμματος ανταλλαγής ελληνικού χρέους (PSI), ξεπερνά ως στιγμής τα 4,5 δις. ευρώ. Εύλογα ο τραπεζικός δείκτης την Τετάρτη σημείωσε βουτιά 8,86% με την ευφορία που προκάλεσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η ανακοίνωση της συμφωνίας συγχώνευσης Alpha-Eurobank να εξανεμίζεται.
Αναλυτές σημείωναν πως οι τράπεζες που ενέγραψαν ζημίες από τα ομόλογα, ενώ έχουν και αυξημένες επισφάλειες, θα χρειαστούν σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση, ενώ τα αποτελέσματα αντανακλούν και την επιδείνωση της οικονομίας. Η ύφεση αναμένεται μάλιστα να ξεπεράσει σύμφωνα με οικονομολόγους ξένων οίκων το 5,3% εφέτος, εντείνοντας τις ανησυχίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να θέσει την δυναμική του χρέους σε βιώσιμη τροχιά.
Παράλληλα, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος, επηρεάσθηκε και από τις ζημιές που σημειώθηκαν στα έσοδα από προμήθειες, οι οποίες επιβάρυναν τη λειτουργική αδυναμία που προέκυψε από την πίεση στα περιθώρια και τα χειρότερα έσοδα από τόκους.
Η Εθνική ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,31 δις ευρώ για το πρώτο εξάμηνο λόγω της επίπτωσης του PSI, η οποία αναμένεται στα 1,645 δις ευρώ, ενώ για τον ίδιο λόγο η Πειραιώς σημείωσε ζημίες 820 εκατ. ευρώ ανακοινώνοντας ότι έχει κάνει χρήση του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA). Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην εγγραφή απομειώσεων που επιβάρυνε κατά €0,8 δισ μετά από φόρους τα αποτελέσματα της Τράπεζας το 2ο 3μηνο.

Συνολικές ζημιές 1,1 δις ευρώ κατέγραψαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι υπό συγχώνευση EFG Eurobank και Alpha Bank λόγω της συμμετοχής τους στο PSI. Η Eurobank EFG, εκτιμά ότι ο αντίκτυπος από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας 5 δισ ευρώ θα ανέλθει στα 664 εκατ. ευρώ (με λογιστική απομείωση 16,7%), ενώ για την Alpha Bank οι ζημίες από απομειώσεως Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ανήλθαν σε 539 εκατ. ευρώ μετά από φόρους
Σε ζημία ύψους 66,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το μετά φόρων αποτέλεσμα του Ομίλου της Attica Bank για το δεύτερο τρίμηνο του 2011, έναντι ζημίας 3,7 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2010. H συμμετοχή της Marfin Popular Bank στο Πρόγραμμα Εθελοντικής Ανταλλαγής Κρατικών Ομολόγων ήταν ονομαστικής αξίας €2.6 δις, ενώ το σύνολο της απομείωσης από ζημιές, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από απομείωση των μετοχικών συμμετοχών του Ομίλου, ανέρχεται σε €274.0 εκατ. μετά φόρων με την επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια να εκτιμάται σε €56.3 εκατ. Ζημιές 112 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Τράπεζα Κύπρου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, συμπεριλαμβανομένου του κόστους από τη συμμετοχή της στο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων, το οποίο υπολογίζεται στα 281 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ σε 40 ανέρχονται οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου που έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην εθελοντική ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με το τραπεζικό λόμπι IIF. Οι εταιρείες αυτές έχουν στα χέρια τους ομόλογα περίπου 70 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η μέχρι στιγμής συμμετοχή στο πρόγραμμα αγγίζει το 50% και απέχει από το στόχο του 90%.
Πάντως, εκπρόσωπος του IIF επιμένει μιλώντας στο Bloomberg ότι τα πραγματικά νούμερα θα είναι υψηλότερα, αφού και άλλες τράπεζες έχουν υπογράψει, στο παρασκήνιο. Με αυτά τα ονόματα, η συμμετοχή ανεβαίνει στο 60-70%, ενώ και άλλες τράπεζες αναμένεται να υπογράψουν όταν θα γίνουν διαθέσιμοι οι επίσημοι όροι της συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι με την επίσημη επιστολή της για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η ελληνική κυβέρνηση προειδοποιούσε ότι εάν ο στόχος για συμμετοχή 90% δεν επιτευχθεί, η συμφωνία θα ακυρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου