Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

Από το ιστολόγιο http://tourkikanea.gr/
Εφ. Ραντικάλ 1-9-2011

Από τα δυτικά έως τα ανατολικά κινήσεις ¨πολιτικοποίησης¨
 Στο 15 άρθρων σχέδιο στρατιωτικής μεταρρύθμισης περιλαμβάνεται και η αλλαγή του ονόματος του στρατοπέδου Μούγλαλι. Ο Τσελίκ έδωσε το σήμα για την κατάργηση της στρατιάς του Αιγαίου



 ΑΓΚΥΡΑ – Ο αντιπρόεδρος του κόμματος ΑΚΠ Χουσείν Τσελίκ ζήτησε ολική μεταβολή στις σχέσεις πολιτών-στρατού. Ενώ συζητούνται ακόμη θέματα όπως η αλλαγή του τρόπου που κάθονταν στο YAŞ και MGK, η εξάλειψη του τελεσίγραφου της 27ης Απριλίου από την ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου και η παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας ως αρχιστράτηγου στην τελετή της 30ης Αυγούστου, ο Τσελίκ προέβη σε παραπέρα βήματα. Θυμίζοντας πως το ΑΚΠ πήρε 50% υποσχόμενο εξελιγμένη δημοκρατία άνοιξε την κουβέντα για θέματα όπως η ένταξη του Γενικού Επιτελείου στο Υπουργείο Αμύνης, την κατάργηση του άρθρου 35 που αποτέλεσε βάση για τα πραξικοπήματα, για την ύπαρξη της Στρατιάς Αιγαίου και της 1ης Στρατιάς που είχαν ιδρυθεί έναντι απειλών από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, καθώς και για την εκπαίδευση των Τ.Ε.Δ.

………………
Μαθήματα Εθνικής Ασφάλειας
Ο Τσελίκ ανέφερε πως είναι λάθος και το περιεχόμενο του μαθήματος Εθνικής Ασφάλειας, αλλά και το ότι διδάσκεται από στρατιωτικούς στα λύκεια. Είπε πως ¨Οι αξιωματικοί τους βάζουν να απομνημονεύουν, και το είδος αλλά και η φόρμα του μαθήματος είναι λάθος¨ και πρόσθεσε πως θα μπορούσε να αντικαταστεί από ένα μάθημα για την εθνική άμυνα.
…………….
¨Για ποιο λόγο ιδρύθηκε η Στρατιά του Αιγαίου ;¨
Η Στρατιά του Αιγαίου ή 4η Στρατιά, είναι μια από τις 4 στρατιές του Στρατού Ξηράς. Μετά την ένταση που ακολούθησε την άνοδο της χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα στις 21-4-1967 και ιδιαίτερα με την ένταση που προέκυψε από την Επιχείρηση Ειρήνης στην Κύπρο, ιδρύθηκε στις 20-7-1975 ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ. Η έδρα αυτής της Στρατιάς είναι στο Ναρλίκιοι και είναι η μόνη στρατιά που είναι ανεξάρτητη από το ΝΑΤΟ.
Να το 15 άρθρων σχέδιο δράσης
Ο Τσελίκ περιέγραψε στην εφημερίδα Ραντικάλ ένα σχέδιο δράσης που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ¨οδικό χάρτη¨ για τις σχέσεις στρατού-πολιτών. Οι επικεφαλίδες του σχεδίου αυτού που προτείνεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 είναι οι εξής :
1 -Ένταξη του Γενικού Επιτελείου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
2 -Κατάργηση του άρθρου 35
3- Αναγνώριση της δομής, της θέσης και των καθηκόντων της στρατοχωροφυλακής
4- Συντόμευση της στρατιωτικής θητείας.
5- Πέρασμα στον επαγγελματικό στρατό.
6- Θέμα για την υποχρεωτική θητεία.
7- Το θέμα της παρεχόμενης στις Τ.Ε.Δ. στρατιωτικής εκπαίδευσης.
8- Το θέμα του μαθήματος Εθνικής Ασφάλειας στα σχολεία.
6 –Πόσες διοικήσεις στρατιών θα υπάρχουν και που θα βρίσκονται.
7- Αλλαγή ονομασιών στρατοπέδων όπως αυτό του Μούγλαλι Πασά.
11- Εκμηδενισμός των περιπτώσεων ξυλοδαρμού και κακής συμπεριφοράς στον στρατό.
12- Να δοθεί τέλος στις εικόνες με άρματα και πυροβολικό κατά τις εθνικές γιορτές.
13- Διαφάνεια στις στρατιωτικές δαπάνες.
14- Επανεξέταση της ύπαρξης και της λειτουργίας του οργανισμού ΟΥΑΚ.
15- Εφαρμογή της αρχής ΠΑΛ ( παραγωγικότητα-αποτελεσματικότητα-λιτότητα) στις Τ.Ε.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου