Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Έλλειμμα άνω του 8% βλέπει η τρόικα που ζητά νέα μέτρα

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα η τρόικα εκτιμά ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 8,6% - 8,8% για το 2011.



Αυτή η πρόβλεψη μάλιστα του κλιμακίου της τρόικα, που συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, συμπίπτει με τις εκτιμήσεις που είχαν κάνει ανώνυμα στελέχη της οδού Νίκης πριν μερικές μέρες σε πρακτορεία, με το ΥΠΟΙΚ να τρέχει μετά να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Η εκτίμηση για έλλειμμα μέχρι 8,8% σημαίνει ουσιαστικά αναθεώρηση του στόχου κατά τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ για το 2011 (7,6% προβλέπει το Μνημόνιο για φέτος). Η τρόικα θεωρεί ότι η ύφεση αποτελεί βασικό παράγοντα για την αύξηση του ελλείμματος αλλά όχι τον μόνο καθώς καταλογίζει καθυστερήσεις στην κυβέρνηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Για αυτό το λόγο, η τρόικα βγάζει κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση και θεωρεί ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ ή αλλιώς 1,2 δις. ευρώ, παρά τις επίμονες διαψεύσεις του οικονομικού επιτελείου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιθυμούσε την επαναδιαπραγμάτευση των στόχων του Μεσοπρόθεσμου για το έλλειμμα, ασχέτως αν η κυβέρνηση αποφεύγει να το αναφέρει δημόσια. Η τρόικα όμως δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναθεωρήσει το στόχο πλήρως , αλλά συζητά για αναθεώρηση στο ποσοστό που εκτιμάται ότι οφείλεται στην ύφεση, δηλαδή στο 0,5% και για το υπόλοιπο μέρος ζητά πρόσθετα μέτρα και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του υπουργού Οικονομικών η ύφεση θα ξεπεράσει το 4,5% για το 2011, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση 3,8- 3,9%, ενώ και για το 2012 τα περί ανάπτυξης έχουν πάει περίπατο, καθώς ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η οικονομία έχει πολλές πιθανότητες να παραμείνει υφεσιακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου