Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Reuters: Στον αέρα οι στόχοι για έλλειμμα και αποκρατικοποιήσεις

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Το έλλειμμα θα υπερβεί το στόχο για το 2011 τουλάχιστον κατά μία ποσοστιαία εβδομάδα αναφέρει αξιωματούχος της τρόικας, στο Reuters. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες η επίτευξη των στόχων αποτελεί βασική προϋπόθεση για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.



Οι ελεγκτές της τρόικας ξεκίνησαν τους ελέγχους με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.
Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι είναι «πολύ νωρίς» για να πει εάν η έκτη δόση του ελληνικού δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο. Πάντως, παρά τις αμφιβολίες, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση, αλλά με μια ισχυρή προειδοποίηση για την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.
«Το έλλειμμα θα είναι σίγουρα υψηλότερο από το στόχο κατά τουλάχιστον μία μονάδα», δήλωσε η πηγή, εκτιμώντας ότι μέχρι στιγμής, το πιο αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για έλλειμμα 8,6%.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να προσεγγίσει τους στόχους, οι αξιωματούχοι της τρόικας δεν έχουν την ίδια άποψη.
«Η απόκλιση οφείλεται σε τρεις αιτίες: Πρώτον, η ύφεση είναι χειρότερη απ’ ότι αναμενόταν, δεύτερον, ορισμένα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου δεν εφαρμόζονται όπως θα έπρεπε είτε δεν εφαρμόζονται καθόλου και τρίτον, τα προηγούμενα μέτρα που ελήφθησαν, κυρίως τα φορολογικά, απέδωσαν πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο» δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.
Ερωτηθείς για την εκταμίευση της έκτης δόσης, ο αξιωματούχος απάντησε: «Πολλά εξαρτώνται από το έλλειμμα καθώς και στο εάν τα μέτρα που θα ληφθούν μπορούν να καλύψουν τη διαφορά».
Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο αξιωματούχος υποστηρίζει: «έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το εάν η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου