Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

UNFICYP : Δεν δίνει άδεια για διοργάνωση δικοινοτικής εκδήλωσης σε χώρο της νεκρής ζώνης

Από το ιστολόγιο http://www.onlycy.com/

Την άρνηση της UNFICYP να παραχωρήσει άδεια για πραγματοποίηση δικοινοτικής εκδήλωσης  σε χώρο της νεκρής ζώνης καταγγέλλουν με κοινή δήλωση τους Ελληνοκυπριακές και  Τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.



Η δήλωση αναγνώστηκε σήμερα στην ελληνική και στην τούρκικη γλώσσα από τους  εκπροσώπους των Οργανώσεων στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που διοργάνωσαν στο Κέντρο  Κοινοτικών Μέσων Επικοινωνίας Κύπρου, παρά το Λήδρα Πάλας, με την ευκαιρία της 1ης  Σεπτεμβρίου, η οποία καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ως  Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη.
Διαβάζοντας τη δήλωση, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι οι Οργανώσεις εκφράζουν  την απογοήτευση και τη διαμαρτυρία τους «για το γεγονός ότι οι στρατιωτικές αρχές της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών αρνήθηκαν να επιτρέψουν στις οργανώσεις μας να γιορτάσουν με δικοινοτική εκδήλωση στο χώρο της νεκρής ζώνης, την Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη».
«Θεωρούμε αυτή την απόφαση ανακόλουθη και ασύμβατη με το ρόλο και τον προορισμό της Ειρηνευτικής δύναμης αφού δημιουργεί εμπόδια στην πραγματοποίηση μιας ειρηνικής, δικοινοτικής δραστηριότητας, η οποία έχει ως μοναδικό σκοπό την επαναπροσέγγιση μεταξύ των εργαζομένων της πατρίδας μας και τη στήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη κάτω από την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «η επίκληση από πλευράς των αξιωματούχων της UNFCYP πρακτικών δυσκολιών και λόγων ασφάλειας δεν τεκμηριώνονται και για μας ακούεται απλά ως δικαιολογία».
«Οι οργανώσεις μας», συνέχισε, «επιφυλάσσονται να διεκδικήσουν με διάφορους τρόπους το δικαίωμα να πραγματοποιούν δικοινοτικές εκδηλώσεις ειρηνικού χαρακτήρα στην ζώνη που ελέγχουν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών».
Ο κ. Κυρίτσης είπε, επίσης, ότι «με αφετηρία την 1η Σεπτεμβρίου θα οργανώσουμε σειρά παρεμβάσεων με σημαντικό ορόσημο μια μεγάλη δικοινοτική εκδήλωση, το Φεστιβάλ Ειρήνης και Επανένωσης, που θα πραγματοποιηθεί τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου».
Είπε ότι περαιτέρω λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις προσεχείς μέρες από τους διοργανωτές.
Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «ελπίζουμε, παρόλο που φαίνεται δύσκολο, η UNFCYP να αλλάξει την απόφαση και τη στάση της και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να πραγματοποιήσουμε αυτό το Φεστιβάλ σε χώρο της νεκρής ζώνης».
Στην Διάσκεψη αναγνώστηκε, επίσης, κοινή διακήρυξη για την 1η Σεπτεμβρίου, στην οποία οι Οργανώσεις αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «στη χώρα μας, οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης επηρεάζουν τους εργαζόμενους και ενώ ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και ο νεοφασισμός είναι σε άνοδο, ο πιο σοβαρός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι συνέχιση της de facto διαίρεσης του τόπου μας».
«Ο αγώνας για την ειρήνη και την επανένωση της χώρας μας, αποτελεί βασική και άμεση προτεραιότητα μας. Παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων, όπως αυτή διαλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και στα πλαίσια ενός κράτους με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα στην βάση των συμφωνιών της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008», προστίθεται.
Οι Οργανώσεις εκφράζουν παράλληλα τη στήριξη τους προς τη διαδικασία των συνομιλιών και καλούν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων «να συνεχίσουν να εργάζονται ακόμα πιο εντατικά με στόχο την επίτευξη λύσης που θα επανενώσει την Κύπρο και θα την καταστήσει ελεύθερη, ανεξάρτητη και πατρίδα όλων των Κυπρίων».
Σημειώνουν, επίσης, ότι «ο κοινός αγώνας των εργαζομένων για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου θα συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια ειρήνη. Σε αυτά τα πλαίσια, επαναλαμβάνουμε την θέση μας για άμεση αποστρατικοποίηση ολόκληρης της Κύπρου μαζί με την λύση».
Οι Οργανώσεις εκφράζουν περαιτέρω την οδύνη και την θλίψη τους «για την ανείπωτη τραγωδία που έπληξε την χώρα μας την 11 Ιουλίου. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των 13 αδικοχαμένων συμπατριωτών μας και εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας».
Καλούν, τέλος, όλους τους Κύπριους να ενωθούν μαζί με τις ε/κ και τ/κ Οργανώσεις την 1η Σεπτεμβρίου, «για να σημειώσουμε την απαρχή νέων, μαζικών κοινών αγώνων για επίτευξη της ειρήνης και της επανένωσης», καταλήγει η κοινή διακήρυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου