Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ανέβηκε η θερμοκρασία στο τετ-α-τετ Βενιζέλου-τρόικας

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

             (upd 5) Κλειστά τα χαρτιά της τρόικας για την "αιμοδότηση" των ασφαλιστικών ταμείων και την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Διαψεύδει ο κ. Βενιζέλος ότι γίνεται λόγος για νέα μέτρα.
Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 5 ώρες, στο υπουργείο Οικονομικών, η δεύτερη συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και των επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι ελέγχουν την οικονομία εν όψει της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ.

Τουλάχιστον στο 8,6% του ΑΕΠ εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας το 2011 η τρόικα, σημαντικά υψηλότερο έναντι του στόχου για έλλειμμα 7,6%, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν.Η υπέρβαση του στόχου για το έλλειμμα ανάγεται όχι μόνο στην ύφεση, αλλά στις σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και στη συνεχιζόμενη αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.  Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι νωρίς ακόμη να απιοφανθεί η τρόικα αν τίθεται σε κίνδυνο η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εμμένει στην κατά γράμμα τήρηση των συμφωνηθέντων με την κυβέρνηση, που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, όπως είναι η άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου και η εργασιακή εφεδρεία, η περιστολή των κοινωνικών επιδομάτων, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το πλήρες "άνοιγμα" των "κλειστών επαγγελμάτων", κ.λπ.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι στις συζητήσεις με την τρόικα δεν γίνεται λόγος για νέα μέτρα, αλλά για εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «η τρόικα θέτει και πολύ σωστά αυτό που είναι ούτως ή άλλως εθνική μας προτεραιότητα, τα διαρθρωτικά μέτρα, τα μέτρα που ανοίγουν τις αγορές, τα μέτρα που ανοίγουν την αγορά εργασίας, που ανοίγουν τα επαγγέλματα, που καταπολεμούν τη γραφειοκρατία».

Τις επόμενες ημέρες, είπε, «όλα θα βγουν αναλυτικά στην επιφάνεια, το μισθολόγιο στο Δημόσιο, το μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ, η εργασιακή εφεδρεία, η αγορά εργασίας, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, το κλείσιμο και η αναδιάρθρωση των φορέων».

Η τρόικα αναθεωρεί το στόχο του φετινού ελλείμματος άνω του 8%


Αναθεωρούν προς τα πάνω το στόχο για το έλλειμμα του 2011 τα στελέχη της τρόικας, προκαλώντας "κραδασμούς" την ελληνική αγορά.

Ύστερα από τις συζητήσεις μεταξύ των τροικανών και του Οικονομικού επιτελείου, σχεδόν "άπιαστος" θεωρείται ο στόχος για μείωση του ελλείμματος της τάξεως του 2,9% για φέτος, δηλαδή στο 7,6% έναντι του 10,5% που ήταν στο τέλος του 2010.

Η εκτίμηση είναι ότι μόνο από την αναθεώρηση των προβλέψεων για το βάθος της ύφεσης -που πλέον τοποθετείται κοντά στο 5,1% - 5,3% του ΑΕΠ- ο αρχικός στόχος για το έλλειμμα επηρεάζεται κατά 0,4% του ΑΕΠ.

Σε συνδυασμό με τις αστοχίες στην εκτέλεση του προγράμματος και τη μη επίτευξη των στόχων εγκαίρως, το έλλειμμα οδηγείται στο 8,8% του ΑΕΠ.

Βολές Βενιζέλου κατά του Γραφείου Προϋπολογισμού


"Γνώση, εμπειρία και υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν διαθέτει το Γραφείο Προϋπολογισμού", δήλωσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ειδικότερα, η δήλωση του ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής:

"Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές  των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών", δήλωσε

Αυτήν τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο  Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων.

Όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου