Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Τέλος στο ανοδικό σερί της Wall

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

Dow11.503,30-110,23 -0,95%  
  Nasdaq2.546,04-33,42 -1,30%  
Η Wall Street σήμερα

Δεν κατάφερε να διευρύνει το ανοδικό της σερί για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση η Wall Street με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν στα χαμηλά της ημέρας μετά την καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την αμερικανική οικονομία από τον Λευκό Οίκο.

Οι επενδυτές επέλεξαν παράλληλα να διατηρήσουν επιφυλακτική στάση ενόψει της κρίσιμης έκθεσης για τις νέες θέσεις εργασίας στην οικονομία και τον δείκτη ανεργίας που θα δει αύριο το φως της δημοσιότητας.

Νωρίτερα σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που κατέθεσαν αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα, αν και παρέμεινε σε αυξημένα επίπεδα.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 12.000 στις 409.000 για την εβδομάδα έως τις 27 Αυγούστου. Παράλληλα, οι νέες αιτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν στις 421.000 από το αρχικό μέγεθος των 417.000. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μικρότερη πτώση και συγκεκριμένα ανέμεναν μείωση κατά 7 χιλ..

Η ανοδική αντίδραση στη Wall Street μετά τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο δεν είχε συνέχεια με τους δείκτης να επιστρέφουν σε αρνητικό έδαφος για να διευρύνουν στο κλείσιμο τις απώλειες τους.

Τα στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης εξέπληξαν ευχάριστα τους επενδυτές με τον σχετικό δείκτη PMI που καταρτίζει το Institute for Supply Management να υποχωρεί στις 50,6 μονάδες τον Αύγουστο από 50,9 μονάδες τον Ιούλιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που έκαναν λόγο για μεγαλύτερη πτώση του δείκτη στις 49 μονάδες.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 119,96 μονάδες (-1,03%) κλείνοντας στις 11.493,50 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 33,42 μονάδων (-1,30%) και έκλεισε στις 2.546,00 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 14,47 μονάδων (-1,19%) κλείνοντας στις 1.204,40 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόνο η Cisco Systems κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος σημειώνοντας άνοδο 1,08%. Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η JP Morgan Chase (-3,35%), η Bank of America Corp (-3,18%) και η Caterpillar (-2,69%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,04 δολ. ή σε ποσοστό 4,43% και έκλεισε στα 0,92 δολ.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τις κατασκευαστικές δαπάνες που έδειξαν μεγάλη υποχώρηση 1,3% των δαπανών τον Ιούλιο στο ετήσιο μέγεθος των 789,51 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Σημειώνεται πως η πτώση αποτέλεσε έκπληξη για τους οικονομολόγους, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση κατά 0,3%.

Τον Ιούνιο οι κατασκευαστικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 1,6%, ανοδικά αναθεωρημένες από το 0,2% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Την ίδια στιγμή, αύξηση μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων εμφάνισε το κόστος εργασίας του β’ τριμήνου, ενώ πτώση σημείωσε η παραγωγικότητα.

Η παραγωγικότητα στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 υποχώρησε κατά 0,7%, αναθεωρημένη καθοδικά από τις αρχικές εκτιμήσεις που τοποθετούσαν τη μείωση στο 0,3% και έπειτα από την πτώση 0,6% του πρώτου τριμήνου. Παράλληλα, το κόστος εργασίας ενισχύθηκε κατά 3,3%, ανοδικά αναθεωρημένο από την αρχική εκτίμηση για 2,2%.

Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 2,5% για το κόστος εργασίας και 0,6% για την παραγωγικότητα.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Costco Wholesale Corp. ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι ο συν-ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Jim Sinegal θα αποχωρήσει από την εταιρεία την 1η Ιανουαρίου. Θα τον διαδεχθεί ο Craig Jelinek ο οποίος είχε διοριστεί το Φεβρουάριο του 2010 πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής.

Από τον τραπεζικό κλάδο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bank of New York Mellon, Robert Kelly ανακοίνωσε την παραίτηση του μετά από αίτημα του διοικητικού συμβουλίου να αποχωρήσει και θα αντικατασταθεί από τον Gerald Hassell. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η αποχώρηση του οφείλεται "στις διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τη διαχείριση της εταιρείας".


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου