Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΕΚΡΗΞΗ «Δεν φταίω!»

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211412&-V=articles

Ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και το Υπουργείο Εξωτερικών, ευθύνονται για την τραγωδία στο Μαρί, δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού. Οι ευθύνες, συμπλήρωσε, βαραίνουν εκείνους οι οποίοι δεν φύλαξαν το φορτίο, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα. «Αν δεν μπορούσαν να το φυλάξουν με ασφάλεια, έπρεπε να το έλεγαν από την αρχή», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.



Τη θέση ότι η έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα του κακού τρόπου φύλαξης του φορτίου και όχι της απόφασης για φύλαξη του στην Κύπρο, επανέλαβε ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, κατά την κατάθεση του ενώπιον της Ανεξάρτητης Μονομελούς Ανακριτικής Επιτροπής, υπό τον Πόλυ Πολυβίου, για τη διεξαγωγή έρευνας για τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν φέρει καμία ευθύνη αν η ΕΦ δεν μπορούσε να φυλάξει με ασφάλεια ένα φορτίο πυρίτιδας, επαναλαμβάνοντας πως η πολιτική απόφαση για κατάσχεση του φορτίου ελήφθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Μάρκος Κυπριανού δήλωσε πως δεν υπήρχε πρόθεση εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών να μην πραγματοποιηθεί η επίσκεψη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ στην Κύπρο, ούτε επίσης λόγος και πρόθεση να μην δοθούν τα στοιχεία που ζητούσε η Επιτροπή, μέσω επιστολής της Συντονίστριας της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων στις 30 Μαρτίου 2011. «Κάπου δεν λειτούργησε σωστά το σύστημα», είπε ο κ. Κυπριανού για το γεγονός ότι το ΥΠΕΞ δεν απάντησε και δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φορτίου στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, προσθέτοντας ότι η επιθυμία του για αναβολή ή και καθυστέρηση της επίσκεψης της Ομάδας στην Κύπρο, είχε παρερμηνευτεί, και πως ο ίδιος είχε την αντίληψη ότι είχε καθοριστεί ημερομηνία για επίσκεψη σε κατοπινό στάδιο.

Ο Μάρκος Κυπριανού απάντησε σήμερα για δεύτερη μέρα στις ερωτήσεις του Πόλυ Πολυβίου, ο οποίος αρχικώς δήλωσε ότι το Πόρισμα του θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και θα δημοσιευτεί, όπως αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Πολυβίου ρώτησε στην αρχή τον κ. Κυπριανού για τις δύο επιστολές του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Επιτροπή Κυρώσεων μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στα ΗΕ, με ημερομηνίες 3 Φεβρουαρίου 2009 και στις 12 Φεβρουαρίου 2009 σχετικά με την κατάσχεση και φύλαξη του φορτίου. Στην πρώτη επιστολή, το ΥΠΕΞ διαμήνυσε στην Επιτροπή Κυρώσεων ότι δεν μπορούσε να φυλάξει το φορτίο και ότι έπρεπε να αναλάβουν τα ΗΕ, ενώ στη δεύτερη, εννέα μόλις ημέρες μετά, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα και είχε διασφαλίσει συνθήκες για την ασφαλή φύλαξη του φορτίου.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η πρώτη επιστολή στάληκε με πολιτικό κριτήριο ώστε «να μην μας μείνει το φορτίο», καθώς η πιο ασφαλής λύσης, όπως είπε, ήταν να αναλάβουν τα ΗΕ για να μην βρεθούμε στη δύσκολη θέση που βρεθήκαμε αργότερα. Οσον αφορά στην δεύτερη επιστολή, ο ίδιος όπως είπε βρισκόταν στη Μόσχα, και όταν ενημερώθηκε για την απόφαση να φυλαχθούν στην Κύπρο, έδωσε οδηγίες να σταλεί επιστολή στα ΗΕ. Ερωτηθείς ποιος τον πληροφόρησε από την Κύπρο για την απόφαση, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν θυμόταν, απάντηση που έδωσε και στην ερώτηση κατά πόσον είδε το τελικό κείμενο της επιστολής.

Σε ερώτηση, αν μια τόσο σημαντική επιστολή δεν θα έπρεπε να την εγκρίνει ο ίδιος και ίσως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως πολύ πιθανόν να κοινοποιήθηκε στην Προεδρία πριν σταλεί καθώς όπως πρόσθεσε «όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν από κοινού».

Ο κ. Κυπριανού απάντησε πως είχε προσωπική γνώση για την απαντητική επιστολή του ΓΔ του ΥΠΕΞ Νίκου Αιμιλίου στην επιστολή του κ. Στυλιανίδη του ΥΠΑΜ της 17ης Ιουνίου 2010 για τους κινδύνους κράτησης του φορτίου σε υπαίθριο χώρο.

Οσον αφορά την προσφορά βοήθειας για τη διαχείριση του φορτίου από χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, και σε σχόλιο του κ. Πολυβίου ότι για δυόμιση χρόνια δεν ζητήσαμε την βοήθεια που οι εταίροι μας πρόσφεραν, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτό ήταν καθαρά θέμα του Υπουργείου Αμυνας. «Εμάς ως Υπουργείο Εξωτερικών, δεν μας ζητήθηκε ποτέ από αυτούς που είχαν την ευθύνη φύλαξης του φορτίου, βοήθεια. Σε καμία διαδικασία, όλοι αυτοί που ήταν υπεύθυνοι δεν είπαν ότι χρειαζόμασταν βοήθεια», είπε.

Ο κ. Πολυβίου έθεσε προς σχολιασμό τη θέση ότι μια καθαρά διάκριση των διαφόρων εξουσιών και αρμοδιοτήτων είναι παραπλανητική και πως το θέμα ήταν ένα κράμα ευθυνών, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι θεωρούσε πως το αυτονόητο και λογικό θα έπρατταν όλοι, και πως η θέση ότι οι πολιτικοί λόγοι για συνέχιση της κράτησης του φορτίου στην Κύπρο, δεν σήμαινε ότι δεν μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα φύλαξης και ασφάλειας, και ότι μπορούσε ακόμη και να αλλάξει και ο χώρος φύλαξης και να πάνε σε αποθήκες. «Δεν μπορούσε ένας διπλωμάτης να υποδείξει σε στρατιωτικούς πώς να φυλάσσουν πυρίτιδα», είπε ο κ. Κυπριανού προσθέτοντας ότι πυρίτιδα έχουν πολλοί Κύπριοι κυνηγοί στο σπίτι τους.

Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στο σχόλιο ότι η απόφαση του για πραγματοποίηση της σύσκεψης της 7ης Φεβρουαρίου 2011 στο ΥΠΑΜ διαψεύδει ότι ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για τη λήψη μόνον πολιτικών αποφάσεων, είπε ότι συγκάλεσε τη σύσκεψη και για το γεγονός ότι διέκρινε πως το πολιτικό κλίμα με τη Συρία άλλαζε και η Κύπρος θα μπορούσε να εξετάσει και άλλες επιλογές, όπως την εκποίηση του φορτίου. Όπως εξήγησε, το 2010 σε συνάντηση που είχε με τον Σύρο Πρόεδρο δεν ηγέρθη το θέμα του φορτίου, και πως οι Σύροι είχαν υποβαθμίσει μερικώς της υπόθεση σε σχέση με το 2009. Ο κ. Κυπριανού απάντησε ωστόσο πως δεν θυμόταν να είχε συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα της αλλαγής του πολιτικού κλίματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Πολυβίου έθεσε προς σχολιασμό τη θέση ότι ο μέσος πολίτης θεωρεί την Κυβέρνηση ενιαία και πως δεν μπορεί να μην είναι απογοητευμένος από το χειρισμό της υπόθεσης. «Συμφωνώ. Πέστε με αφελή αλλά πίστευα ότι ο καθένας στον τομέα του θα έκανε τη δουλειά του», απάντησε ο κ. Κυπριανού.

Ο κ. Πολυβίου επικεντρώθηκε στη συνέχεια στις επιστολές της Συντονίστριας της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία που ζητούσε κάθοδο της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για επί τόπου επιθεώρηση του φορτίου. Η απάντηση προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία, όπως είπε ο κ. Πολυβίου, του Χρυσόστομου Σταύρου, εκ μέρους του ΥΠΕΞ, ήταν να γίνει αποδεκτή η πρόταση για επίσκεψη αλλά να καθυστερήσει όσο είναι δυνατόν. Όπως είπε ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν είχε αντιληφθεί πως η Επιτροπή ήθελε να εξετάσει το περιεχόμενο του φορτίου, αλλά είχε αντιληφθεί πως ήθελαν να δούνε εάν εξακολουθούσαν να εφαρμόζονται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και αν γινόταν έρευνα για τους ιδιοκτήτες και τους παραλήπτες του φορτίου.

«Δεν είχαμε κανένα λόγο να μην γίνει η επιθεώρηση. Αυτό το τονίζω χωρίς καμία επιφύλαξη», είπε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε ότι «εμείς είχαμε κάνει το καθήκον μας και δεν είχαμε να φοβηθούμε ή να κρύψουμε τίποτα». Εξήγησε πως ο λόγος που ζητείτο η καθυστέρηση ήταν για καλύτερο συντονισμό και καλύτερη προετοιμασία. «Δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη δεύτερη επιστολή της Συντονίστριας για να αποσταλούν πληροφορίες και στοιχεία, κάτι που δεν έγινε ποτέ, ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως δεν θυμάται να είχε πάρει την επιστολή εκείνη. «Ούτε υπήρχε λόγος να μην δώσουμε στοιχεία. Δεν έδωσα ποτέ οδηγίες να μην δοθούν στοιχεία και πληροφορίες», είπε. Σε τοποθέτηση του κ. Πολυβίου ότι αν επισκεπτόταν η Επιτροπή την Κύπρο θα έλεγε ότι ο τρόπος φύλαξης των εμπορευματοκιβωτίων είναι εγκληματικός, και πως το Υπουργείο Εξωτερικών εμπόδισε αυτή την επίσκεψη, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι την καθυστέρησαν αλλά δεν την εμπόδισαν. Είπε επίσης πως αναλαμβάνει την ευθύνη για τις αποφάσεις του Υπουργείου Εξωτερικών προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτά είναι υποθετικά και πως το ίδιο υποθετικά αν εφαρμόζονταν οι αποφάσεις της σύσκεψης του Φεβρουαρίου του 2011, ίσως να μην καταλήγαμε στην έκρηξη.

«Δεν υπήρχε κανένας λόγος ή πρόθεση να μην δώσουμε στοιχεία. Κάπου δεν λειτούργησε σωστά το σύστημα», είπε ο τέως Υπουργός προσθέτοντας ότι αφενός η επιθυμία του για αναβολή είχε παρεξηγηθεί και ότι αφετέρου ο ίδιος είχε την εντύπωση ότι καθορίστηκε νέα ημερομηνία για επίσκεψη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων αργότερα.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο συντονισμός και η υλοποίηση των αποφάσεων δεν είναι θέμα του Υπουργού αλλά των υπηρεσιακών. Σε παρατήρηση του κ. Πολυβίου ότι τα θέματα με τα ΗΕ δεν αφορούν τον συντονισμό αλλά είναι απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και προσωπικές του οδηγίες, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτά λέγονται τώρα σε υποθετική βάση και πως δεν υπήρχε ένδειξη ότι χρειαζόμασταν αυτή τη βοήθεια από τους Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Κυρώσεων.

Ερωτηθείς αν από τη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011 μέχρι και την 11η Ιουλίου 2011, όταν έγινε η φονική έκρηξη είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα του φορτίου, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά.

Τέλος, αφού ολοκληρώθηκαν οι ερωτήσεις από τον κ. Πολυβίου ο κ. Κυπριανού ανέγνωσε μια τελική δήλωση. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυπριανού επαναλάμβανε ότι το ΥΠΕΞ απλά εφάρμοζε την πολιτική που χάραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι αν η εισήγηση του για εργαστηριακό έλεγχο της πυρίτιδας εφαρμόζετο άμεσα και λαμβάνονταν τα αναγκαία μέτρα, θα αποφεύγαμε την τραγωδία και πως οι ευθύνες για την έκρηξη ανήκουν σε εκείνους που δεν φύλαξαν το φορτίο τηρώντας τα στοιχειώδη.

Αύριο στις 9:30 θα καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνος Μπισμπίκας και τη Δευτέρα στις 10:00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

01/09/2011 - 17:46

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου