Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

"Αργά ή γρήγορα θα πάω στην Γάζα"

Σχόλιο ιστολογίου μας : ...σκυλί που γαυγίζει δεν δαγκώνει......στην πραγματικότητα φοβάται....
Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/
Χαμηλώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ ο τούρκος πρωθυπουργός, λίγες ώρες πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι δεν προτίθεται να μεταβεί τελικά στην αποκλεισμένη Γάζα, μέσω του περάσματος της Ράφα.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν με αφετηρία την Αίγυπτο θα επισκεφθεί όλες τις χώρες της λεγόμενης "Αραβικής Άνοιξης" επιδιώκοντας να αναβαθμίσει τον τουρκικό ρόλο στο νέο status quo.

Μιλώντας στο Aljazeera, ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα - τουλάχιστον για την ώρα - επίσκεψής του στη Γάζα. "Γνωρίζω ότι οι αδελφοί μου στη Γάζα με περιμένουν. Κι εγώ έχω την επιθυμία να πάω εκεί. Αργά ή γρήγορα, αν ο Θεός το επιτρέψει, θα βρεθώ στη Γάζα" είπε.

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε πως η επίθεση των ισραηλινών κομάντο στον στολίσκο για τη Γάζα με αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ τούρκων ακτιβιστών, "ήταν αιτία πολέμου" ωστόσο πρόσθεσε: "Αποφασίσαμε να δράσουμε σε συμφωνία με την τουρκική γενναιοδωρία και να δείξουμε υπομονή".

Όσον αφορά τις χώρες της λεγόμενης "Αραβικής Άνοιξης" όπου θα βρεθεί, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι "ελπίδα μας είναι αυτή η 'άνοιξη' να μην μετατραπεί σε 'χειμώνα'". "Αυτές οι χώρες προσπαθούν να μεταμορφωθούν δημοκρατίες. Πρέπει να τις βοηθήσουμε" τόνισε.

Μετά την Αίγυπτο, ο τούρκος πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Τυνησία την Τετάρτη και στην Λιβύη την Πέμπτη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των εξεγερμένων.

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του τούρκου πρωθυπουργού ανέφερε ότι "ο κ. Ερντογάν θα υποστηρίξει την μετάβαση της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Λιβύης στην δημοκρατία".

Συγκεκριμένα για την Αίγυπτο - η οποία επίσης διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ προ ημερών - η ανακοίνωση ανέφερε ότι "θα επιδιωχθεί η υπογραφή συμφωνίας για μία κοινή ομάδα που θα προωθήσει την 'στενότερη στρατηγική συνεργασίας' και τους διμερείς δεσμούς στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

Σε αυτό το σκηνικό, το Ισραήλ βρίσκεται - πρωτόγνωρα στην ιστορία του - απομονωμένο εν μέσω των τεκτονικών αλλαγών που συντελούνται στην Μέση Ανατολή. Στην εξέλιξη αυτή αναφέρεται συνέντευξη του Russia Today με τον ειδικό αναλυτή διεθνών θεμάτων, Τζόναθαν Σράιερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου