Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Κέρδη επέλεξε στο τέλος η Wall Street

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

Dow11.061,1268,99 0,63%  
  Nasdaq2.495,0927,10 1,10%  
Η Wall Street σήμερα

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street σημειώνοντας εντυπωσιακό ράλι στα τελευταία λεπτά των συναλλαγών με τον βιομηχανικό Dow Jones να καλύπτει απώλειες άνω των 100 μονάδων για να τερματίσει τελικά πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 11.000 μονάδων.

Η έντονη μεταβλητότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης με τους δείκτες να ξεκινούν στο "κόκκινο"  τις συναλλαγές εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και για τον κίνδυνο μιας νέας και βαθύτερης ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες.

Οι αρχικές προσπάθειες αντίδρασης της αγοράς με άξονα τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της Bank of America για περικοπές δαπανών 5 δισ. δολ. το έτος στην εταιρεία, αλλά και την εξαγορά της NetLogic Microsystems Inc. από την Broadcom έναντι σχεδόν 3,7 δισ. δολ. έπεσαν στο κενό με τους δείκτες να διευρύνουν τις απώλειες τους.

Οι αμερικανικοί δείκτες επανήλθαν το τελευταία δεκάλεπτο, καταγράφοντας εντυπωσιακή κούρσα, με τους αναλυτές να αποδίδουν την αναστροφή του κλίματος σε δημοσιεύματα ότι η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για τις την πώληση ιταλικών κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, η ιταλική κυβέρνηση έχει προσεγγίσει την Κίνα με στόχο να πουλήσει "σημαντικές" ποσότητες ιταλικών ομολόγων αλλά και συμμετοχές σε επιχειρήσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 68,99 μονάδες (0,63%) κλείνοντας στις 11.061,10 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 27,10 μονάδων (1,10%) και έκλεισε στις 2.495,00 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 8,04 μονάδων (0,70%) κλείνοντας στις 1.162,20 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 22 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 8 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Intel κλείνοντας στα 20,28 δολ. με άνοδο 0,58 δολ. ή σε ποσοστό 2,94%. Ακολούθησαν η 3M με κέρδη 2,05% και κλείσιμο στα 78,22 δολ. και η Chevron Corp, η οποία έκλεισε στα $16,09 με άνοδο 1,71%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Du Pont (-2,19%), η Kraft Foods Inc (-0,75%) και η General Electric (-0,53%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,06 δολ. ή σε ποσοστό 7,22% και έκλεισε στα 0,77 δολ.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Brian Moynihan παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο για μαζικές περικοπές δαπανών που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 5 δισ. δολ. το έτος μέχρι τα τέλη του 2013.

Οι περικοπές προβλέπονται στην  πρώτη φάση του ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας, δήλωσε ο Moynihan μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη, ενώ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα επηρεαστούν από τις περικοπές.

Ο Moynihan σημείωσε ότι ο σχεδιασμός για την πρώτη φάση του σχεδίου περικοπών έχει ολοκληρωθεί. Προβλέπονται περικοπές 5 δισ. δολ. το έτος από το σύνολο των ετήσιων δαπανών των 27 δισ. δολ. στους τομείς των καταναλωτικών, καρτών, παγκόσμιας τεχνολογίας και άλλες δραστηριότητες. Στην επόμενη φάση του σχεδίου αναδιάρθρωσης η τράπεζα θα επιδιώξει να μειώσει τις δαπάνες στους τομείς εμπορικής τραπεζικής, διαχείρισης περιουσίας, εταιρικής τραπεζικής και επενδυτικής τραπεζικής που συνολικά φτάνουν τα 28 δισ. δολ.

Επίσης από τον τραπεζικό κλάδο, η Federal Reserve φέρεται να εξετάζει την εξαγορά των ηλεκτρονικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της ING στις ΗΠΑ από την Capital One Financial Corp.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Fed έχει ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες από την Capital One προκειμένου να αξιολογήσει αν η συμφωνία θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ιδρύματος τόσο μεγάλου και πολύπλοκου που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το χρηματοοικονομικό σύστημα εάν βρεθεί σε κίνδυνο.

Η McGraw-Hill, ανακοίνωσε παράλληλα το διαχωρισμό της σε δύο ξεχωριστές εταιρείες. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η μία εταιρεία, η McGraw-Hill Markets, στην οποία θα συμπεριληφθεί και η Standard & Poor΄s, η Platts και η J.D. Power, θα έχει ως επίκεντρο τις αγορές κεφαλαίων και εμπορευμάτων, ενώ η δεύτερη, McGraw-Hill Education, τις υπηρεσίες εκπαίδευσης και την ψηφιακή εκμάθηση.

Για το 2011 τα έσοδα της McGraw-Hill Markets εκτιμώνται σε 4 δισ. δολ. και της McGraw-Hill Education σε 2,4 δισ. δολ. Η εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα περικοπές κόστους 1 δισ. δολ. και την αύξηση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών στα 1 δισ. δολ.

Από το "μέτωπο" των επιχειρηματικών συμφωνιών, η Broadcom γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της εταιρείας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων υψηλής ταχύτητας NetLogic Microsystems έναντι 3,7 δισ. δολ.

Το ανά μετοχή τίμημα ανέρχεται σε 50 δολ. και εμπεριέχει premium 57% σε σχέση με το κλείσιμο της NetLogic την Παρασκευή στα 31,91 δολ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου