Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Bloomberg: H Γερμανία έτοιμη να παραιτηθεί από την Ελλάδα

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Νέο δημοσίευμα του Bloomberg κάνει λόγο για προετοιμασία της Γερμανίας να εγκαταλείψει την Ελλάδα , καθώς όπως αναφέρει το πρακτορείο οι ενδείξεις από τις πιστωτικές αγορές κάνουν λόγο για εντεινόμενη ανησυχία σχετικά με την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τους επενδυτές.



Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μετά από δύο χρόνια προσπάθειας για την συγκράτηση του χρέους στην Ευρωζώνη, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προλειαίνει το έδαφος για αυτό που οι αγορές έχουν σχεδόν σίγουρο: τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
«Φαίνεται ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για μια χρεοκοπία», δήλωσε ο Jacques Cailloux, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Royal Bank of Scotland. Προσθέτει επίσης ότι «η Γερμανία μπορεί να είναι αυτή που θα κάνει την πρώτη κίνηση αλλά ίσως προετοιμάζονται κι άλλες χώρες».
Από την πλευρά του ο τραπεζικός αναλυτής της Rochdale Securities, Richard Bove, δήλωσε στο cnbc ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, και με δεδομένο ότι το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης δεν έχει αποτιμήσει mark to market τη συμμετοχή του σε κρατικό χρέος, πολλές τράπεζες θα υποχρεωθούν να αυξήσουν το κεφάλαιό τους.
Αυτό έχει επιτρέψει σε κάποιες τράπεζες να λάβουν αποφασιστική δράση σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο «πόνος» όταν θα έρθει, σύμφωνα με τον Bove. «Χωρίς την ανακούφιση από το χρέος, η Ελλάδα και πιθανώς και αριθμός άλλων κρατών, θα χρεοκοπήσουν. Είναι μόνο θέμα χρόνου, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα μπορεί να επιταχυνθεί».
Στελέχη της κυβέρνησης Μέρκελ προσπαθούν να βρουν πώς θα ενισχύσουν τις γερμανικές τράπεζες σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος προκειμένου να λάβει τη βοήθεια.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η προστασία των τραπεζών και οι πιο αυστηροί όροι διάσωσης, κινδυνεύουν να απομονώσουν τη Γερμανία και να προκαλέσουν εκνευρισμό στις αρχές παγκοσμίως.
Ο Timothy Geithner, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν την απαιτούμενη πολιτική βούληση για να τελειώσουν την κρίση.
Αυτό είναι το δεύτερο δημοσίευμα του Bloomberg σε τέσσερεις μέρες καθώς την Παρασκευή αντίστοιχο δημοσίευμα ανέφερε ότι η Γερμανία ετοιμάζει «σχέδιο Β» για στήριξη του γερμανικού τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση στάσης πληρωμών από την Ελλάδα. Το δημοσίευμα αυτό προκάλεσε την διάψευση από την πλευρά της Γερμανικής κυβέρνησης και την έντονη αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης που έκανε λόγο για οργανωμένη προσπάθεια σπέκουλας εναντίον της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου