Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα αναζητά πετρέλαιο στο Ιόνιο ενώ τα Αλβανικά ΜΜΕ αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία της περιοχής.

Από το ιστολόγιο http://borioipirotika.blogspot.com/2011/09/blog-post_1747.html

Η ακύρωση της συνθήκης δεν εμπόδισε τα σχέδια των νοτίων γειτόνων
- αναφέρει ο υπότιτλος


"Η Ελλάδα αναζητά πετρέλαιο σε μη καθορισμένα ύδατα."

Αυτό είναι το πρωτοσέλιδο της σημερινής Shqip, και αποτελεί απάντηση των χθεσινών δηλώσεων του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου σε Ιόνιο και Ήπειρο και μάλιστα άμεσα. Κάπως έτσι αρχίζει και βγάζει νόημα η επαναφορά του ζητήματος της εφαρμογής της συνθήκης για τα θαλασσιά ύδατα μεταξύ των δύο χωρών από τον Υπ.Εξ. κ Λαμπρινίδης πριν λίγες μέρες από την Πρίστινα.
Η επίμαχη περιοχή αφορά μέρος, βόρεια της Κέρκυρας που κατά τους Αλβανούς αποτελεί αμφισβητούμενης κυριαρχίας περιοχή. Ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, στο σημείο αυτό εικάζεται πως υπάρχουν πάνω από 4 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, γεγονός που οι Αλβανοί το γνώριζαν από τους Σοβιετικούς από το '60 αλλά λόγω τους βάθους 1.000 και πλέων μέτρων ήταν αδύνατο να εκμεταλλευτούν από την τεχνολογία της εποχής.
Η εφημερίδα συνδέει με την εξόρυξη του πετρελαίου και την επίσκεψη του κ. Ζέπου πρόσφατα στα Τίρανα. Ο κ. Ζέπος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των υδάτων και εικάζεται πως συζήτησε με τον κ. Μπερίσα την εφαρμογή της συνθήκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου