Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ισχυρή έκρηξη στη Λιβύη Συνεχίζεται η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όσο θα διαρκεί η απειλή προς τους αμάχους.

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/09/2011_405915

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε μία μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι, σύμφωνα με έναν φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες.
«Τα πυρομαχικά εξερράγησαν διότι δεν είχαν αποθηκευτεί σωστά. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι, οι οποίοι διακομίστηκαν σε ιατρικό κέντρο», δήλωσε ένας από τους φύλακες της αποθήκης.
Στην αποθήκη βρίσκονταν διαφοροι τύποι όπλων κυρίως ρουκέτες και οβίδες, καθώς και τέσσερα άρματα μάχης.
Εξάλλου πολλοί άμαχοι προσπαθούν σήμερα, Δευτέρα, να φύγουν από την πόλη Μπάνι Ουαλίντ για το φόβο νέων συγκρούσεων μεταξύ οπαδών του ανατραπέντα Λίβυου ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι και των δυνάμεων του νέου καθεστώτος που πολιορκούν το προπύργιο αυτό των φιλοκανταφικών δυνάμεων.



Όμως, σύμφωνα με μία δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου η πλειονότητα των κατοίκων παραμένουν εγκλωβισμένοι στην έρημο, 170 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης, εξαιτίας κυρίως της έλλειψης καυσίμων.
Συνεχίζεται η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Λιβύη
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι η συμμαχία θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη όσο διαρκεί η απειλή προς τους αμάχους.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε σε διάσκεψη στο Λονδίνο πως θύλακοι αντίστασης παραμένουν παρά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.
Συγγενείς του Καντάφι στο Νίγηρα
Τριάντα δύο συγγενείς του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, ανάμεσα τους και ο Σαάντι, ένας από τους γιους του, έχουν φθάσει στο Νίγηρα από τις 2 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπρίγκι Ραφίνι.
«Είναι περίπου 32 άτομα συνολικά που έχουμε στη χώρα μας, ανάμεσα τους και ο γιος του ηγέτη της Λιβύης, ο Σαάντι, καθώς επίσης και τρεις στρατηγοί», δήλωσε ο Ραφίνι ενημερώνοντας τους ξένους διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι στη Νιαμέι.
Αυτοί οι άνθρωποι εισήλθαν σε τέσσερις ομάδες και έγιναν «δεκτοί» στο Νίγηρα για «ανθρωπιστικούς λόγους», είπε. Η τελευταία ομάδα που περιελάμβανε τον Σαάντι και οκτώ άλλους συγγενείς του πατέρα του «εντοπίστηκε» την Κυριακή στο βόρειο Νίγηρα από τις Δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας του Νίγηρα, ανέφερε ο Ραφίνι του οποίου οι δηλώσεις μεταδόθηκαν από το κρατικό ραδιόφωνο.
Πηγές στο βορρά με τις οποίες επικοινώνησε το μεσημέρι το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι «ο Σαάντι δεν έχει φθάσει ακόμη στην Άγκαντεζ(πρωτεύουσα της περιοχής) και πρέπει να είναι κάπου στην έρημο».
«Απ' όσο γνωρίζουμε, για κανένα από τα 32 άτομα που είναι παρόντα στο Νίγηρα δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ούτε έχει ασκηθεί δίωξη από διεθνείς δικαστικές αρχές», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.
Ρωσία: Ο ΟΗΕ θα μπορούσε να άρει ορισμένες κυρώσεις
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσε να υιοθετήσει «μέσα σε 10 ημέρες» ένα ψήφισμα που θα αίρει ορισμένες από τις κυρώσεις κατά της Λιβύης, μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν.
«Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις εργασίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ένα ψήφισμα που θα μπορούσε να υιοθετηθεί εντός 10 ημερών και το οποίο αφορά την άρση ορισμένων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Λιβύη», δήλωσε ο πρεσβευτής σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Διπλωμάτες στον ΟΗΕ είχαν δηλώσει την Παρασκευή, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ετοιμάζεται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα ένα κείμενο που αφορά την αποστολή μιας δύναμης για ένα τρίμηνο στη Λιβύη και τη χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων, ανάμεσα τους του εμπάργκο των όπλων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου