Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Το Φυσικό Αέριο «καίει» τους Τούρκους

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/politics/417999

Φαίνεται πως οι Τούρκοι του «φυσούν και δεν κρυώνει» για το γεγονός ότι η Κύπρος σύντομα θα αρχίσει τις γεωτρήσεις για ανεύρεση φυσικού αερίου στην ΑΟΖ. Τόσο ο Τ/Κ όσο και ο Τουρκικός τύπος ασχολούνται σε μεγάλο βαθμό με το θέμα. Τούρκοι αξιωματούχοι καθώς και παράγοντες των κατεχομένων προβαίνουν καθημερινά σε δηλώσεις ενώ την ίδια ώρα κατεχόμενα και Τουρκία δίνουν το μήνυμα πως πρέπει να ακολουθηθεί κοινή γραμμή όσο αφορά τους χειρισμούς και τα διαβήματα που θα κάνουν.



Σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, είπε πως αν την 1η Οκτωμβρίου αρχίσουν οι έρευνες, τότε στην περιοχή θα καταπλεύσουν τουρκικά πολεμικά πλοία.
Σύμφωνα με τον Τ/Κ τύπο το 2012 η Τουρκική Εταιρεία πετρελαίων θα αρχίσει επίσης έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου αφού όπως δηλώνουν σχετίζεται με τα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι, σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, μετέβη προχθές για μονοήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα και, όπως δήλωσε, ''άρχισαν οι επαφές μας για τα βήματα που θα κάνουμε σχετικά με τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου''.
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Οζερσάι είπε ότι τεχνική επιτροπή, της οποίας θα προΐσταται ο ίδιος και η οποία θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών, της ''προεδρίας'' και άλλων ''υπηρεσιών'', θα μεταβεί στην Αγκυρα για επαφές.
Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά κάλεσε την ε/κ πλευρά να αναβάλει τις έρευνες και πρόσθεσε ότι, αν η ε/κ πλευρά το πράξει, τότε και η τουρκική δεν θα χρειαστεί να κάνει τα απαιτούμενα βήματα.
Για τις επαφές του στην Άγκυρα, είπε ότι αυτές έγιναν με αρμοδίους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων υπηρεσιών, και ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό και το θέμα θαλασσίων ζωνών ευθύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου