Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Μάχες οπισθοφυλακής Γαλλίας-Γερμανίας για το ελληνικό χρέος

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Τις λεπτές διαφορές μεταξύ της «ελεγχόμενης χρεωκοπίας» και του «πιστωτικού γεγονότος», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη πτώχευση της ελληνικής οικονομίας, φέρεται να μελετά τα τελευταία 24ωρα το δίπολο Γερμανίας – Γαλλίας, υπό τη στενή παρακολούθηση των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης και βεβαίως υπό την υψηλή εποπτεία της Ουάσιγκτον.



Τα νέα που μετέφερε προχθές το βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, ασφαλώς και δεν ήταν ευχάριστα. Ωστόσο, μέχρι και αργά χθες δεν είχε διαρρεύσει το περιεχόμενο της συζήτησης τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν ήταν ευχάριστο για τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν ότι αυτή τη στιγμή δίνεται μια μάχη οπισθοφυλακής, προκειμένου το επόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους να μην ξεπεράσει το 35%. Σε αυτό το ύψος έχει βάλει τον πήχη, εμμέσως πλην σαφώς, και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει ότι ακόμα και σε αυτό το ύψος το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι σχεδόν μη αντιμετωπίσιμο.
Από την άλλη πλευρά, το Βερολίνο τάσσεται υπέρ ενός αποφασιστικού haircut, για να τελειώνει η αμφισβήτηση από την πλευρά των αγορών, που πιέζουν ολοένα και περισσότερο. Κάτι τέτοιο, όμως, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «πιστωτικό γεγονός», που θα προκαλούσε την πτώχευση της Ελλάδας και θα συμπαρέσυρε στην άβυσσο κι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Κι αυτό ακριβώς είναι φοβάται περισσότερο απ όλους η Γαλλία, που προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Το θέμα είναι αν θα το πετύχει κιόλας.
Σε λίγες ώρες από τώρα, μάλλον, θα το γνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου