Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Σε… θέση μάχης οι τράπεζες ενόψει της συνόδου κορυφής

Από το ιστολόγιο http://www.express.gr/
«MAXH χαρακωμάτων» μεταξύ τραπεζιτών και πολιτικών βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της συνόδου κορυφής στις 23 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις τόσο για το ύψος του νέου haircut στα ελληνικά ομόλογα όσο και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στην Αθήνα, μετά την Alpha Bank, και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας τάχθηκε κατά της αύξησης του haircut πάνω από 21% τονίζοντας: «Oσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο είναι είτε αδαείς είτε δεν έχουν να χάσουν τίποτα από την κατάρρευση της Ελλάδας».

Ο έμπειρος τραπεζίτης εκτίμησε πως το τελικό όφελος από πιθανή αύξηση του haircut κατά 50% θα είναι μόλις 10-15 δισ. ευρώ, ενώ το Eλληνικό Δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί εκ νέου για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται εξαιτίας της αυξημένης συμμετοχής στο PSI.

Την ίδια στιγμή η Fitch έθεσε στον προθάλαμο της υποβάθμισης τις Deutsche Bank, Credit Suisse, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole και Barclays, ενώ η Goldman Sachs επισήμανε ότι πάνω από τις μισές τράπεζες θα αποτύχουν στο νέο ευρωπαϊκό «τεστ αντοχής» εάν η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή επιμείνει στον στόχο για core Tier-1 στο 9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου