Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Σχεδόν συμφώνησαν στον τρόπο λήψης αποφάσεων Ετοιμάζουν βήματα προόδου στη Βουλή

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/

Λευκωσία: Στήνεται σιγά-σιγά σκηνικό προόδου στο Κυπριακό ενόψει της νέας τριμερούς συνάντησης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στις 30 και 31 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.



 Χθες, στη διάρκεια της νέας συνάντησης των Χριστόφια και Έρογλου, στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων, παρουσιάσθηκε «πρόοδος» σε ένα διαδικαστικό θέμα, που αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων στη Βουλή (Άνω και Κάτω).

Στο τραπέζι, έστω και συνοπτικά, τέθηκαν τα ζητήματα του εδαφικού, των περιουσιών και της διακυβέρνησης. Την ίδια ώρα, όπως πληροφορούμαστε, φαίνεται πως στο θέμα της οικονομίας, το κλείσιμο του οποίου είχε προαγγελθεί προ ημερών, υπάρχουν δυσκολίες. Όπως η θέση που επανέφερε η τουρκική πλευρά για χρηματοδότηση του συνιστώντος τουρκοκυπριακού κρατιδίου από την κεντρική κυβέρνηση. Περαιτέρω, φαίνεται πως στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας οι δυο διαπραγματευτές συμφώνησαν πως όταν ο αρχηγός της μιας Αστυνομίας προέρχεται από τη μια κοινότητα, ο υπαρχηγός απαραίτητα θα προέρχεται από την άλλη.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση, έσπευσε να αναφέρει ότι με την τουρκοκυπριακή πλευρά «είμαστε κοντά, είμαστε πολύ κοντά πρέπει να πω, όπως είμαστε πολύ κοντά -για να μην πω συμφωνήσαμε- και για το θέμα της Βουλής».

Όμως, σημείωσε, «στη διακυβέρνηση μένουν πολύ σοβαρά πράγματα όπου, όπως είπα και προηγούμενα, έχουμε τη μετακίνηση της τουρκοκυπριακής θέσης». Πρόσθεσε δε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται και εμμένει στα συμφωνηθέντα. Ο Πρόεδρος ανέφερε πως την ερχόμενη Τετάρτη είναι η προτελευταία συνάντηση και στις 21 του μηνός είναι η τελευταία.

«Εύχομαι ως τότε να κάνουμε ακόμη ένα θετικό βήμα μπροστά, ανέφερε χαρακτηριστικά για να ξεκαθαρίσει μια και καλή πως «πάντως, στη Νέα Υόρκη δηλώνω απερίφραστα ότι θα μεταβούμε».

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σημείωσε από την πλευρά του ότι η συνάντηση ήταν πολύ παραγωγική. Οι δύο ηγέτες, είπε, «είχαν μια πολύ παραγωγική συνάντηση σήμερα» και «συζήτησαν ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων από την οικονομία και την ΕΕ ως την εσωτερική ασφάλεια».

Περαιτέρω ανέφερε ότι «είχαν μια μακρά συζήτηση για το περιουσιακό και συζήτησαν επίσης το εδαφικό και τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό των εξουσιών».

«Υπήρξε ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση για το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό των εξουσιών», πρόσθεσε ο κ. Ντάουνερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου