Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Εντονες αντιδράσεις για τα ΜΑΤ του Παπαδήμου

Από το dete

Ποινική δίωξη για παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας άσκησε σήμερα ο εισαγγελέας σε βάρος των 15 ατόμων που συνελήφθησαν το πρωί έξω από τα γραφεία Πληροφορικής της ΔΕΗ, ενώ ένας πολίτης κατηγορείται επιπλέον και για αντίσταση κατά της αρχής.
 
Στα δικαστήρια της ευελπίδων παρόντες είναι περισσότεροι από 100 συνάδελφοι των κατηγορουμένων που τους χειροκροτούν και φωνάζουν συνθήματα συμπαράστασης.
Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο Μανόλης Γλέζος ο οποίος δήλωσε διατεθειμένος να καταθέσει μάρτυρας υπεράσπισής τους.
Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν στο αυτόφωρο και σύμφωνα με το συνήγορο τους Δημήτρη Περπατάρη επιθυμούν να δικαστούν σήμερα και να μη ζητήσουν προθεσμία όπως έχουν δικαίωμα από το νόμο.
Οι κατηγορούμενοι μάλιστα δεν προτίθενται όπως λέγεται σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης από το δικαστήριο να ασκήσουν έφεση.


Έντονες αντιδράσεις για τις συλλήψεις από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
«Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο της τήρησης της νομιμότητας» τόνισε στη Βουλή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Δριβελέγκας απαντώντας στις αναφορές της βουλευτού του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου για επέμβαση των ΜΑΤ στη Διεύθυνση Πληροφορικής της ΔΕΗ στον Χολαργό, και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξουν καπετανάτα».
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κήρυξε 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο των εργαζομένων στην πληροφορική και τετράωρη στάση εργασίας όλων των υπαλλήλων σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.
«Περιμένω από την Αστυνομία και τον εισαγγελέα να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωνε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Μετά την πρωινή συμπλοκή με τους συνδικαλιστές, οι άνδρες των ΜΑΤ πήραν τη θέση τους μπροστά από την είσοδο του κτιρίου και έκλεισαν τη λεωφόρο Μεσογείων, ενώ προχώρησαν σε προσαγωγές 15 καταληψιών, εκ των οποίων οι δέκα είναι συνδικαλιστές της ΔΕΗ και οι άλλοι πέντε πολίτες.
Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Βορειανατολικής Αττικής για προανάκριση και από εκεί στη Σήμανση για να ακολουθηθεί πλέον η διαδικασία του αυτόφωρου με την κατηγορία της διακοπής της ομαλής λειτουργίας υπηρεσίας.
Μετά την αποχώρηση των συνδικαλιστών, τεχνικοί του πληροφορικού τμήματος της ΔΕΗ αρνήθηκαν να επαναφέρουν το ηλεκτρονικό σύστημα «Ερμής» έως ότου γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τις προσαγωγές από την αστυνομία.
«Εμείς που υποχρεωθήκαμε να υπολογίσουμε το χαράτσι της κυβέρνησης, αντιστεκόμαστε σήμερα για την επιβολή του» δήλωσαν εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Στον παράδρομο της Μεσογείων έξω από το κτίριο, παραμένουν εργαζόμενοι της Διεύθυνσης, μέλη του ΣΥΝ, του ΠΑΜΕ, της ΟΛΜΕ και πολίτες, που συγκεντρώθηκαν για να στηρίξουν την κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ.
Το κτίριο φρουρείται από διμοιρίες των ΜΑΤ που έχουν παραταχθεί γύρω από αυτό.
Έντονες αντιδράσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και κομμάτων
Την έντονη αντίδραση των συνδικάτων προκάλεσε η πρωινή επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων στο μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ στον Χολαργό και η σύλληψη του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Νίκου Φωτόπουλου και συνδικαλιστών.
Με ανακοινώσεις τους ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καταδικάζουν την επέμβαση της αστυνομίας και ζητούν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.
«Σκόπιμη και συνειδητή απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» θεωρεί την σύλληψη η ΑΔΕΔΥ και κάνει λόγο για πρακτικές που έχουν στόχο των αποδυνάμωση κάθε οργανωμένης, δυναμικής αντίστασης.
Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι η «συγκυβέρνηση, θέλει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα σε κάθε πολίτη, ότι η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει αδιακρίτως και αδιαπραγμάτευτα» και τονίζει ότι «η σημερινή βίαιη και βάρβαρη παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής, κατά των εργαζόμενων στο μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ, μας γυρίζει σε άλλες εποχές».
Η ΑΔΕΔΥ ζητά τέλος από τους εργαζόμενους να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ και να υποστηρίξουν δυναμικά τη γενική απεργία της 1ης Δεκεμβρίου και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.
«Με την αστυνομία και τις συλλήψεις δεν ασκείται πολιτική» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και τονίζει ότι η κατασταλτική και δικαστική αντιμετώπιση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και των συνδικαλιστών σε μία περίοδο καταιγισμού επώδυνων μέτρων που οδηγούν σε γενικευμένη οικονομική αποδυνάμωση και κοινωνική υποβάθμιση, είναι το λιγότερο προκλητική.
«Οι συλλογικοί αγώνες είναι μονόδρομος» τονίζει σε δήλωσή του με την οποία εκφράζει τη συμπαράστασή του στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης και τονίζει ότι ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ για την προάσπιση των συμφερόντων της επιχείρησης και την προστασία των πολιτών είναι αγώνας ακομμάτιστος πέρα και έξω από συντεχνιακές πρακτικές και δεν δικαιούται κανείς να τον καπηλεύεται.
Τις συλλήψεις καταδίκασαν και εκπρόσωποι κομμάτων:
«Για άλλη μία φορά αποδείχθηκε ότι για να περάσει μία αντιλαϊκή πολιτική, πρέπει να συνοδεύεται απο δυνάμεις καταστολής» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» όπως την χαρακτήρισε, κάλεσε τους εργαζόμενους να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους και ζήτησε από τον κόσμο «να μην φοβηθεί και να βουλιάξει η Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου, ημέρα 24ωρης πανεργατικής απεργίας».

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου έδωσε τα διαπιστευτήριά της. Δεν θυμάμαι ως τώρα να έχει συλληφθεί πρόεδρος ομοσπονδίας, από τον καιρό της χούντας» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μουλόπουλος.

«Πίσω από το χαμόγελο του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, κρύβονται οι κυνόδοντες των τραπεζικών» δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος και συμπλήρωσε ότι «δίνεται μια μάχη που θα τελειώσει με νίκη, γιατί είναι του λαού και ειδικά των χαμηλών στρωμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου