Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Προβλήματα στο «γάμο» Alpha Bank - Eurobank

 Προβλήματα στο «γάμο» Alpha Bank - Eurobank
Την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank αποφάσισαν το Χ.Α και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Το PSI φαίνεται να προκαλεί παρενέργειες και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Η πρώτη εξήγηση που δίνεται σχετικά με τις ανακοινώσεις που είδαν προ ολίγων ωρών το φως της δημοσιότητας και οι οποίες προαναγγέλλουν τουλάχιστον μια χρονική καθυστέρηση ως προς την ολοκλήρωση της συγχώνευσης μεταξύ Alpha Bank και Eurobank, έχει να κάνει με το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να υπολογίζει τις επιπτώσεις του “κουρέματος” στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.
Κι αυτό ακριβώς εννοεί η Alpha όταν “λέει” ότι θα πρέπει να περάσει λίγος χρόνος, σε σχέση με τα αρχικώς ανακοινωμένα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας.

Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι πως ζητείται ένα επιπλέον χρονικό διάστημα για να εκτιμηθεί καλύτερα η επίπτωση του PSI στη συγχώνευση, καθώς προς το παρόν, επ αυτού, μόνον εικασίες μπορούν να γίνουν.
Το γεγονός ωστόσο ότι από την πλευρά της Eurobank υποστηρίζεται ότι δεν συντρέχει λόγος καθυστέρησης, δημιουργεί την αίσθηση πως “κάποια” απόφαση φαίνεται να χωρίζει τις διοικήσεις των δύο υπό συγχώνευση πιστωτικών ιδρυμάτων.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε “για διαφορά αντιλήψεων”, όπως τόνιζε πριν λίγο τραπεζίτης που παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις.
Η αλήθεια είναι πως από την πρώτη στιγμή που τέθηκε ζήτημα PSI, δηλαδή “κουρέματος” του ιδιωτικού χρέους της Ελλάδας προς θεσμικά χαρτοφυλάκια, στην Alpha Bank εκφράστηκαν αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο θα μπορούσε να προχωρήσει το deal, με βάση τα αρχικώς συμφωνηθέντα.
Το γεγονός ότι προηγήθηκε ο “λογαριασμός” της BlackRock, ο οποίος στο σύνολο του υπολογίζεται στα 15 δισ ευρώ για το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, απλώς επέδρασε αρνητικά στο όλο κλίμα, αθροίζοντας έναν προβληματισμό για το μέλλον της συγχώνευσης.
Σύγχυση ανακοινώσεων 
Με ανακοίνωσή της η Alpha Bank γνωστοποιεί ότι «δεν μπορεί να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση με τη Eurobank και την εν γένει εξέλιξη της συμφωνίας».

«Είμαστε σε διαβούλευση με την Αlpha Bank για να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατό», δηλώνει η Eurοbank, τονίζοντας πως «δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησής της».

Η σύγχυση για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση των δυο τραπεζών οδήγησε τις χρηματιστηριακές αρχές σε αναστολή διαπραγμάτευσης των δυο μετοχών, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ξεκινήσει έρευνα για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν σε Alpha και Eurobankτο τελευταίο διάστημα.

Αναστέλλεται ακόμη προσωρινά και η διαπραγμάτευση όλων των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο των εταιριών ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. και ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε. , καθώς και των Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων ALPHA ETF FTSE ATHEX 20, NBGAM ETF ΓΔ Χ.Α. και NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30.

Στο θέμα παρενέβη και το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του, σημειώνοντας πως «οι διοικήσεις των τραπεζών παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις με το PSI και ότι «δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο ή διαφορετικό, σε σχέση με αυτά που έχουν λάβει υπόψιν τους και έχουν συνυπολογίσει οι δυο τράπεζες».

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου