Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Απολύσεις και μειώσεις μισθών - συντάξεων ζητά η Τρόικα

Έξι βασικές απαιτήσεις προβάλλουν οι επικεφαλής της τρόικας για να δώσουν τη συγκατάθεσή τους αναφορικά με τη χρηματοδότηση του PSI και τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης. Η Τρόικα επιδιώκει τα μέτρα αυτά να ψηφιστούν από την παρούσα βουλή και να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα από την υφιστάμενη κυβέρνηση.

Τι ζητάει η τρόικα



• Λουκέτο σε 100 φορείς
• 10.000 απολύσεις
• Ψαλίδισμα 13ου και 14ου μισθού
• Κατάργηση ωριμάνσεων
• Μείωση επικουρικών
• Μείωση μισθολογικού κόστους ΔΕΚΟ και Τραπεζών
• Απελευθέρωση επαγγελμάτων χωρίς εκπτώσεις

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θέτουν ως προϋπόθεση την άμεση υλοποίηση αυτών των απαιτήσεων προκειμένου να συμφωνήσει στη χρηματοδότηση του PSI και την σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν πως οι πιστωτές θεωρούν ως μείζονα θέματα τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο σύστημα της επικουρικής ασφάλισης.

Ο κ. Παπαδήμος, ωστόσο, στην συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της Τρόικας, σημείωσε ότι τα μισθολογικά δεν έχουν την σημασία που τους αποδίδουν οι πιστωτές ως προς τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, βάζοντας έτσι κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση όσον αφορά αυτό το σημείο.

Ύφεση και το 2013

Στο μεταξύ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικας, το έλλειμμα του 2011 φαίνεται να διαμορφώνεται στο 9,7% - 9,8% του ΑΕΠ έναντι του αναθεωρημένου στόχου 9% και αρχικού 7,8%. Επίσης η Τρόικα εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι υψηλότερη φέτος (3,5% έως 4% αντί προηγούμενης εκτίμησης 3%)και πιθανόν θα συνεχιστεί και το 2013. Η υπέρβαση στο έλλειμμα από την μία και η βαθύτερη ύφεση από την άλλη έχουν ως αποτέλεσμα να απαιτείται πλέον η λήψη μέτρων που θα ξεπεράσουν το 1% του ΑΕΠ ή τα 2 δισ ευρώ.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου