Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων Παράταση στο χρονοδιάγραμμα για το «haircut»

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και η προσοχή στρέφεται στο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς επί τάπητος αναμένεται να τεθούν τα σημεία στα οποία υπάρχει σύμπνοια, αλλά και οι πτυχές, στις οποίες παρουσιάζονται ενστάσεις.

Οι πιέσεις της Γερμανίας και του ΔΝΤ για το ύψος των επιτοκίων των νέων ομολόγων παραμένουν, καθώς επιθυμούν, πριν κληθούν να συμφωνήσουν για τη νέα δανειακή σύμβαση, να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο.


Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα ξεκινήσει στις Βρυξέλλες στις 14:30 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδος) και εκεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναμένεται να παρουσιάσει ορισμένα σημεία της προς ολοκλήρωση συμφωνίας.

Το χρονοδιάγραμμα για την παρουσίαση της τελικής συμφωνίας έχει πλέον αλλάξει, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να γνωστοποιηθεί επισήμως στη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Ιανουαρίου.

Πάντως, όπως ανακοίνωσε το IIF, οι συνομιλίες μεταξύ του Τσαρλς Νταλάρα -που αναχώρησε το Σάββατο από την Αθήνα για το Παρίσι- και της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζονται τηλεφωνικώς, ενώ μία ομάδα ειδικών παραμένει στην ελληνική πρωτεύουσα και εργάζεται μαζί με κυβερνητικούς αξιωματούχους επί πολλών πτυχών του PSI.

Πλέον, στόχος του Τσαρλς Νταλάρα είναι να μπορέσει μέχρι τη Δευτέρα να καταγράψει πρόοδο η διαπραγμάτευση, εν όψει και του κρίσιμου Eurogroup, όπου θα τεθεί επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Το βράδυ της Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους και των δέκα χωρών της ΕΕ, που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, με τους οποίους αναμένεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες τους σε επίπεδο 27 χωρών - μελών της ΕΕ (Ecofin) και την Τρίτη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους αναμένεται να βρεθεί, εκτός από το ελληνικό χρέος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης δηλαδή, ο οποίος προβλέπεται να συσταθεί τον Ιούλιο, και η νέα συνθήκη που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου