Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Η... ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ OFFSHORE Παλάτια με φόρους... καλύβας στην Πάτμο


Παλάτια με φόρους... καλύβας στην Πάτμο


Aπό το ethnos

Με αντικειμενική 300 € το μέτρο πανάκριβα αρχοντικά που ανήκουν σε ζάπλουτους και υπεράκτιες εταιρείες εμφανίζονται στην Εφορία με αξία μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και πληρώνουν ανάλογους φόρους και χαράτσια της ΔΕΗ
Πράματα και θάματα συμβαίνουν στο ιερό νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο. Το άλλοτε ξερονήσι με τη μοναδική, όμως, ομορφιά και ιστορία έχει μετατραπεί σε περιζήτητο προορισμό για τη high society της Ελλάδας κι όχι μόνο. Κι αν ζούσε σήμερα ο Απόστολος Ιωάννης, θα έγραφε σίγουρα μια νέα? Αποκάλυψη για τα όσα μπορεί να δει κανείς στο νησί. Celebrity αγοράζουν όσο όσο τα ακίνητα του νησιού, offshore εταιρείες κλείνουν συμβόλαια που κανείς δεν βλέπει, αρχοντικά αλλάζουν χέρια διαρκώς, ενώ η Πάτμος έχει μετατραπεί σε... φορολογικό παράδεισο για τους πλούσιους ιδιοκτήτες. Κάνουν μεταβιβάσεις πανάκριβων σπιτιών και καταβάλλουν τόσο μικρό φόρο που ακόμη και στο... Κερατσίνι είναι διπλάσιος. Οσο για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, είναι τόσο χαμηλό που θα ζήλευαν ακόμη και οι ιδιοκτήτες... ποιμνιοστασίων.

Πάρτι εκατομμυρίων
Για πολλούς ίσως να μην είναι γνωστό ότι η Πάτμος είναι σήμερα από τα πιο δημοφιλή νησιά στο διεθνές jet set με δεκάδες πλούσιους να επιθυμούν να αγοράσουν ένα ακίνητο στην περίφημη Χώρα.
Πασίγνωστοι εφοπλιστές, επιχειρηματίες, πολιτικοί, μοντέλα, ακόμη και? γαλαζοαίματοι έχουν αποκτήσει μοναδικά αρχοντικά τα οποία κοστίζουν εκατομμύρια. Και το καλοκαίρι, όπως μαρτυρούν οι ντόπιοι, «η Μύκονος έχει το όνομα αλλά η Πάτμος τη χάρη».
Οι ζάπλουτοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Πάτμο κάνουν συμβόλαια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές για την Εφορία, τα οποία όμως κοστίζουν 1,2 ή και 3 εκατ. ευρώ.
Οι ζάπλουτοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Πάτμο κάνουν συμβόλαια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές για την Εφορία, τα οποία όμως κοστίζουν 1,2 ή και 3 εκατ. ευρώ.
Διότι το νησί έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένα «κλειστό κλαμπ» πλουσίων που αγοράζουν και ενοικιάζουν όσα ακίνητα διαθέτει η χώρα και πολλές φορές κανείς δεν μαθαίνει τίποτε.
«Δυστυχώς, το νησί έχει μετατραπεί σε χρηματιστήριο ακινήτων με σκοπό κάποιοι να ξεπλένουν χρήμα και κάποιοι να διαθέτουν περιουσίες εκατομμυρίων αλλά για την Εφορία να είναι φτωχοί». Αυτό τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» κάτοικος του νησιού που γνωρίζει τα? μυστήρια που συμβαίνουν.
Μία από τις πιο περιζήτητες περιοχές του κόσμου είναι η Χώρα της Πάτμου. Η φορολογία όμως είναι μικρότερη και από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Ελλάδας.
Μία από τις πιο περιζήτητες περιοχές του κόσμου είναι η Χώρα της Πάτμου. Η φορολογία όμως είναι μικρότερη και από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Ελλάδας.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στη Χώρα με τα πανάκριβα αρχοντικά η αντικειμενική αξία είναι 960 ευρώ/τ.μ. Ωστόσο, υπάρχει κι ένας συντελεστής παλαιότητας 0,3 με αποτέλεσμα η αξία πάνω στην οποία γίνονται τα συμβόλαια να πέφτει περίπου στα 300 ευρώ/τ.μ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο φτωχό Πέραμα η αντικειμενική αξία είναι 650 ευρώ/τ.μ., στο Κερατσίνι 750 ευρώ/τ.μ. και στο Ιλιον μόλις 600 ευρώ/τ.μ.
Ετσι, οι ζάπλουτοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Πάτμο κάνουν συμβόλαια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές για την Εφορία τα οποία όμως κοστίζουν 1,2 ή και 3 εκατ. ευρώ. Ομως λένε χαρακτηριστικά, σπίτι 200 τ.μ. και αξίας 1,5-2 εκατ. ευρώ είχε αντικειμενική αξία 60.000 ευρώ και το οικόπεδο 20.000 ευρώ, συνολικά δηλαδή 80.000 ευρώ.
ΑΓΑ ΧΑΝ
ΑΓΑ ΧΑΝ
Η Χώρα, λοιπόν, διαθέτει μερικές δεκάδες καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά κτίρια τα οποία για την Εφορία είναι... ερείπια αλλά για τους ιδιοκτήτες διαμάντια.
Οι... απώλειες
Το Δημόσιο φυσικά, εκτός από τους φόρους μεταβίβασης, ΦΑΠ, ΕΤΑΚ κ.λπ. που δεν εισπράττει, χάνει εκατομμύρια ευρώ και από το χαράτσι που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ. Διότι τόσο οι πασίγνωστοι ιδιοκτήτες όσο και το Μοναστήρι έχουν ακίνητα με τιμή ζώνης κάτω από τα 500 ευρώ, επομένως πληρώνουν το χαμηλότερο ποσό που έχει προβλέψει ο νόμος.
ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ
ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ
Στο νησί, βεβαίως, εμφανίζονται αρκετές offshore εταιρείες που ενοικιάζουν κάθε καλοκαίρι σε πολύ υψηλές τιμές χωρίς να φορολογούνται. Τα ενοίκια για τα καλά αρχοντικά ξεκινούν από 2.500 ευρώ και φτάνουν τα 6.000 ευρώ την εβδομάδα. Ενοικιάζονται από Γερμανούς ή Βρετανούς σε συμπατριώτες τους και... κανείς δεν παίρνει χαμπάρι, λένε οι νησιώτες. Αλλά και το Μοναστήρι προχωρά σε μισθώσεις ακινήτων, όμως, τελευταία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα διότι δεν του καταβάλλουν τα ενοίκια, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων, κ.λπ.
Πάντως, όπως μας λέει κι ο δήμαρχος, κ. Στόικος, η αγορά έχει πέσει πολύ λόγω της κρίσης αλλά έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν σπίτια ελεύθερα στη Χώρα.
Το κόλπο
Το κλειστό κλαμπ
ΝΤ. ΜΠΑΟΥΙ
ΝΤ. ΜΠΑΟΥΙ
Εφοπλιστές, επιχειρηματίες, πολιτικοί και celebrity έχουν μετατρέψει το νησί σε ένα κλειστό... κλαμπ πλουσίων, οι οποίοι αγοράζουν και ενοικιάζουν πανάκριβα σπίτια. Το υψηλό κόστος
Η Πάτμος προσελκύει το ενδιαφέρον διασημοτήτων και ειδικών του real estate, με αποτέλεσμα οι τιμές πολλών αρχοντικών σπιτιών να κοστίζουν πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ.
Οπως το... Πέραμα
Το νησί, ωστόσο, έχει αντικειμενική αξία για τα παλαιά κτίρια μόλις... 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, στη μισή τιμή δηλαδή από το... φτωχό Πέραμα, με αποτέλεσμα οι φόροι που πληρώνονται να είναι ελάχιστοι.
Οι χαμηλοί φόροι
ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΕΓΡΟΠΟΝΤΕ
ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΕΓΡΟΠΟΝΤΕ
Κατοικία αξίας 1,5-2 εκατ. ευρώ έχει αντικειμενική αξία... 80.000 ευρώ και οι ιδιοκτήτες πληρώνουν ελάχιστο φόρο μεταβίβασης, ΕΤΑΚ, χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ κ.λπ. Μαγνήτης offshore
Στην Πάτμο έχουν εμφανιστεί και offshore με ιδιοκτησίες ακινήτων που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ.

ΣΗΚΩΣΑΝ... ΣΗΜΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Απόβαση ντόπιων και ξένων Κροίσων με χρυσά συμβόλαια
Είναι τόσο πολλοί οι πλούσιοι που επισκέπτονται κι αγοράζουν ή ενοικιάζουν σπίτια που πλέον δεν ξέρουμε ποιος έχει τα ακίνητα. Ολα γίνονται μεταξύ τους, δηλαδή κάποιος πασίγνωστος πουλάει το ακίνητό του και το αγοράζει άλλος από τον κύκλο του με συμβόλαια που γίνονται στην Αθήνα. Επίσης, υπάρχουν πολλοί που νοικιάζουν το καλοκαίρι τα μοναδικά αρχοντικά σε τιμές έως και 6.000 ευρώ την εβδομάδα!», τονίζει κάτοικος της Χώρας.
Κάποιοι έχουν ακίνητα από πολύ παλιά, κάποιοι τα αγόρασαν τελευταία και εντάχθηκαν στην ιδιότυπη αυτή «λέσχη» η οποία βρίσκεται τα καλοκαίρια και κάνει πριβέ πάρτι στα εντυπωσιακά κτίσματα, πολλά από τα οποία είναι 500 ετών.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι εφοπλιστές. Οπως μας λένε κάτοικοι του νησιού, πρόκειται για ορισμένους από τους μεγαλύτερους καραβοκύρηδες του κόσμου οι οποίοι έχουν μετατρέψει την Πάτμο σε «νησί των εφοπλιστών». «Ερχονται κάθε χρόνο και διαφορετικοί εφοπλιστές, αγοράζουν ακίνητα πάνω από 1 εκατ. ευρώ ή νοικιάζουν με μακροχρόνια συμβόλαια», τονίζουν γνώστες της αγοράς.
Χαρακτηριστικά μάς αναφέρουν γνωστή εφοπλιστική οικογένεια που τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να αγοράσει ολόκληρη γειτονιά στη Χώρα. Αλλοι εφοπλιστές κατέχουν πανέμορφα αρχοντικά με μοναδική θέα στα οποία έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ.
Αγιες μπίζνες
Μέχρι πρότινος πολύ γνωστός εφοπλιστής είχε ενοικιάσει για πολλά χρόνια εξαιρετικό αρχοντικό μπροστά στο Μοναστήρι, το οποίο τώρα απολαμβάνει άλλος εφοπλιστής.
Ολοι αυτοί, που έχουν στόλους από καράβια, έχουν στην κατοχή τους αρχοντικά εξαιρετικής αρχιτεκτονικής τα οποία έχουν ανακατασκευάσει, ενώ το κόστος τους μπορεί να φτάνει και τα 3 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη επένδυση υλοποιεί αυτή την περίοδο πολύ γνωστός Ελληνας εφοπλιστής. Κατασκευάζει μοναδικό ακίνητο 800 τ.μ. στην περιοχή της παραλίας Μελόι, 2 χλμ. από τη Σκάλα.
Τις οικοδομικές εργασίες είχαν σταματήσει δύο φορές φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς η περιοχή είναι πυκνά δενδροφυτεμένη και υπήρχαν καταγγελίες για παράνομες αυλές και πισίνες. Ωστόσο, ο εφοπλιστής ξεπέρασε τα εμπόδια και συνεχίζει να επενδύει εκατομμύρια στην Πάτμο.
Οπως μας πληροφορούν, επίσης, γνώστες της αγοράς ακινήτων της Πάτμου, πριν από λίγο καιρό υπεγράφη συμβόλαιο για την αγορά ακινήτου αξίας 2,5 εκατ. ευρώ από γνωστή σκηνοθέτιδα. Η Αντζελα Ισμαήλου είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο το περασμένο καλοκαίρι όταν ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο διοργάνωσε πάρτι στην παραλία Πέτρα της Καλικατσούς.
Τότε είχε καλέσει όλη την αφρόκρεμα της ελληνικής σόουμπιζ και των επιχειρήσεων αλλά είχε κατηγορηθεί ότι δεν πήρε άδεια για να κάνει το πάρτι στη συγκεκριμένη περιοχή που είναι αρχαιολογικός χώρος, ενώ ειπώθηκε ότι μετέτρεψε σε ντισκοτέκ έναν τόσο σημαντικό χώρο. Η ίδια, με συνεντεύξεις της σε εφημερίδες, απέκρουσε τις κατηγορίες, ενώ ανακοίνωσε ότι θα έκανε ταινία που θα διαφήμιζε το νησί σε όλο τον κόσμο.
Η Πάτμος είναι αγαπημένος προορισμός πολλών πολιτικών που περνούν τα καλοκαίρια τους στο νησί, είτε έχοντας δικά τους σπίτια είτε προσκεκλημένοι των? VIP ιδιοκτητών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σπίτια στη Χώρα διαθέτουν πολύ γνωστοί υπουργοί, βουλευτές και συγγενείς πολιτικών.
Ιδιοκτήτης ενός από τα «κοσμήματα» της Πάτμου είναι και ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδας (απαρνήθηκε τον θρόνο το 1965), εξάδελφος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα Καρέλλα, διάσημη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα και κόρη του βιομήχανου Θεόδ. Καρέλλα.
Δύο πολύ γνωστοί επιχειρηματίες έχουν γίνει τελευταία ιδιοκτήτες, όπως επίσης και πασίγνωστος εκδότης ο οποίος με τη γυναίκα του έχουν αποκτήσει δύο σπίτια τα οποία και ανακαινίζουν.
Αρωμα... Βατοπεδίου
Επίσης, λάτρης της Πάτμου υπήρξε και ο μεγάλος ηθοποιός Δημήτρης Χορν, ο οποίος διέθετε σπίτι στο νησί. Βεβαίως, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης του νησιού είναι η Ιερά Μονή της Πάτμου με πολλά κτίρια και οικόπεδα, τα οποία εκμισθώνει με μακροχρόνια συμβόλαια σε ξενοδόχους, επιχειρηματίες κ.ά.
Η μονή είχε εμπλακεί τα προηγούμενα χρόνια σε σκάνδαλο τύπου? Βατοπεδίου, όταν ο μοναχός Γεράσιμος?Ελευθέριος Μιχελής προέβη σε παράνομες πωλήσεις δεκάδων ακινήτων και τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 ετών, που όμως δεν έχει εκτίσει.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για αγορά σπιτιού από γνωστό δικηγόρο στην περιοχή του Γροίκου στο συγκρότημα «Terra Attiva Patmos», που αποτελείται από 11 παραδοσιακές μεζονέτες τις οποίες χτίζει η εταιρεία Dimand, στην οποία συνεργάτις είναι η Ολυμπιονίκης Νίκη Ξάνθου.
Χίλιες και μία νύχτες για τον Αγά Χαν
Στους γαλαζοαίματους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Πάτμο ξεχωρίζει ο Αγά Χαν (πρίγκιπας Καρίμ), ο οποίος στα 20 του χρόνια έγινε ιμάμης, αλλά στη συνέχεια εξελίχθηκε σε επιχειρηματία με πολυσχιδή δραστηριότητα και είναι από τους πλουσιότερους του πλανήτη. Ο Αγά Χαν είχε παντρευτεί τη διάσημη σταρ του Χόλιγουντ Ρίτα Χέιγουορθ, με την οποία απέκτησε την πριγκίπισσα Γιασμίν, η οποία με τη σειρά της παντρεύτηκε τον εφοπλιστή Βασίλη Εμπειρίκο. Το ζευγάρι είχε έναν γιο, τον Ανδρέα Αγά Χαν Εμπειρίκο, ο οποίος στις αρχές Δεκεμβρίου βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Μανχάταν.
Ο «Ελληνας» Τομ
Ο λάτρης της Ελλάδας, Τομ Χανκς, και η ελληνικής καταγωγής σύζυγός του, Ρίτα Γουίλσον, αγόρασαν πρόσφατα ένα οικόπεδο στην περιοχή Ανω Μέρικα όπου και χτίζουν ένα πανέμορφο σπίτι από πέτρα. Ο Αμερικανός ηθοποιός λατρεύει τη χώρα μας και ήδη διαθέτει σπίτι στην Αντίπαρο, ενώ δεν χάνει ευκαιρία να εκφράζεται θετικά για τη χώρα μας στο εξωτερικό.
Ο «φτωχός» Νικ και ο Μπάουι
Δύο ονόματα ιδιοκτητών ξεχωρίζουν στην Πάτμο. Το ένα είναι του Ελληνοαμερικανού «γκουρού» των νέων τεχνολογιών και οραματιστή του laptop των φτωχών, Νικόλας Νεγροπόντε. Ο Νεγροπόντε είχε για πολλά χρόνια δικό του σπίτι, το οποίο φέρεται να έχει πουλήσει. Επίσης, ένα εντυπωσιακό αρχοντικό, λένε οι φήμες, ανήκει στον παγκοσμίου φήμης τραγουδιστή, Ντέιβιντ Μπάουι.
Ιταλική φρενίτιδα
Στο νησί έχουν αγοράσει και πολλοί πλούσιοι Ιταλοί, Γερμανοί, Βέλγοι και Αμερικανοί. Ειδικά από την Ιταλία τα τελευταία χρόνια καταφτάνουν πολύ πλούσιοι επιχειρηματίες, αλλά και γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Σικελός γλύπτης Maurizio Lo Castro που διαθέτει σπίτι στη χώρα. Από την Πάτμο έχουν περάσει επίσης Χολιγουντιανοί σταρ όπως ο Μ. Ντάγκλας και η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, η Σακίρα, η Τζούλια Ρόμπερτς και ο Ρίτσαρντ Γκιρ. Οι δύο τελευταίοι, μάλιστα, υπήρχαν πληροφορίες ότι έψαχναν να βρουν σπίτι για να αγοράσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου