Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Απετράπη «απόπειρα δολοφονίας» του Πούτιν

Οι μυστικές υπηρεσίες Ρωσίας και Ουκρανίας απέτρεψαν απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν και σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της Ρωσίας. Οι τρομοκράτες, που ήταν διεθνώς καταζητούμενοι, συνελήφθησαν στην Οδησσό της Ουκρανίας πριν από ένα μήνα περίπου.
Από τις καταθέσεις τους έγινε γνωστό ότι η δολοφονική απόπειρα και η σειρά εκρήξεων επρόκειτο να πραγματοποιηθούν αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.
Αυτό μετέδωσε το πρωί της Δευτέρας το ρωσικό Πρώτο κανάλι. Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και η υπηρεσία Τύπου του πρωθυπουργού της Ρωσίας επιβεβαίωσαν την ακρίβεια αυτών των πληροφοριών. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι δύο εγκληματίες, ο Ιλιά Πιάνζιν και ο Ρουσλάν Μαντάεφ, ήδη καταζητούμενοι διεθνώς, έφθασαν στην Οδησσό από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Οδησσός έπρεπε να γίνει για τους τρομοκράτες διαμετακομιστικό κέντρο. Ωστόσο κατά την κατασκευή των βομβών σημειώθηκε έκρηξη και σκοτώθηκε ένας από τους εγκληματίες. Ένας ακόμη διέφυγε, ενώ ο τραυματισμένος Πιάνζιν με εγκαύματα μεταφέρθηκε στην εντατική, όπου φυλασσόταν από άνδρες των μυστικών υπηρεσιών. Ακριβώς η κατάθεση του Πιάνζιν βοήθησε να συλληφθεί ο διαφυγών κάτοικος της Τσετσενίας Αντάμ Οσμάεφ. Συνελήφθη στις 4 Φεβρουαρίου, ωστόσο έως πρόσφατα η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας δεν ανακοίνωνε τη σύλληψη, λόγω των πληροφοριών, που βρέθηκαν να έχει στην κατοχή του ο Οσμάεφ. Στο φορητό του υπολογιστή περιέχεται αναλυτικό σχέδιο ολόκληρης της επιχείρησης, ανακοίνωσαν στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας:
Αξιωματικός της υπηρεσίας: 
«Μεταξύ των αρχείων υπάρχουν βίντεο με τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής ειδικά του Πούτιν. Για να γίνει κατανοητό πού κάθεται το φυλασσόμενο πρόσωπο, πόσα οχήματα το συνοδεύουν, έχουν γίνει λήψεις από διάφορες οπτικές γωνίες  και διαφορετικές οδούς».
Ο Οσμάεφ αφηγήθηκε ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων επρόκειτο να γίνει με τηλεχειρισμό. Ωστόσο δεν αποκλειόταν και η ανατίναξη βομβιστή αυτοκτονίας. Κατά τα λεγόμενά του η όλη επιχείρηση βρισκόταν στο τελικό στάδιο προετοιμασίας.
О Οσμάεφ συνεργάζεται τώρα δραστήρια με τις ανακριτικές Αρχές. Από τις καταθέσεις του αυτές έγινε γνωστό ότι μέρος των εκρηκτικών έχουν ήδη μεταφερθεί στη Μόσχα. Μια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις επρόκειτο να γίνει στην περιοχή της λεωφόρου Κουτούζοφσκι, της αρτηρίας από την οποία περνούν η προεδρική και η πρωθυπουργική αυτοκινητοπομπή.
Οι μυστικές υπηρεσίες Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζουν τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Οι πληροφορίες, φυσικά, δεν αποκαλύπτονται πλήρως. Ωστόσο κρίνοντας από όσες διαθέτουμε, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας και η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας συνεργάστηκαν αρκετά γρήγορα, δήλωσε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο βετεράνος του ειδικού τμήματος επιχειρήσεων «Άλφα» Σεργκέι Γκοντσαρόφ:
«Μέχρι στιγμής οι μυστικές υπηρεσίες και της Ουκρανίας και της Ρωσίας εργάστηκαν σε υψηλό επίπεδο. Η σύλληψη έγινε και υπάρχουν καταθέσεις με ομολογίες, οι οποίες επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί ετοίμαζαν τρομοκρατική επιχείρηση».
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Πούτιν τα ΜΜΕ έχουν μεταδώσει πληροφορίες για περισσότερες από 10 απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Πολλές από αυτές αποδείχθηκαν απλώς φημολογίες.

ΠΗΓΗ greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου