Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

23 χρόνια μετά η επίθεση στο City of Poros σε δικαστήριο!!!



'Αρχισε σήμερα στο κακουργιοδικείο του Παρισιού η δίκη τριών πρώην μελών της παλαιστινιακής οργάνωσης του Αμπού Νιντάλ, σε σχέση με την επίθεση, πριν από περισσότερα από 23 χρόνια στην Ελλάδα, εναντίον του ελληνικού κρουαζιερόπλοιου City of Poros κατά την οποία είχαν σκοτωθεί εννέα άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί δεκάδες.

  
Η δίκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μια εβδομάδα, διεξάγεται ερήμην των κατηγορουμένων, αλλά παρουσία πολλών Γάλλων που είχαν τραυματιστεί κατά την επίθεση αυτή. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται την Παρασκευή.

   Στις 11 Ιουλίου του 1988, το City of Poros επέστρεφε στον Πειραιά ύστερα από ολοήμερη κρουαζιέρα στον Κόλπο της Θεσσαλονίκης όταν ένας νεαρός άνδρας έβγαλε από το σακίδιο ένα πολυβόλο και άνοιξε πυρ εναντίον των επιβατών, ενώ στη συνέχεια έρριξε χειροβομβίδα και έναν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά στο πλοίο. 

  

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τρεις Γάλλοι: οι φοιτητές Λοράν Βινιερόν και Ανί Οντζάν, που επρόκειτο να γιορτάσουν τους αρραβώνες τους και μια 21χρονη γραμματέας, η Ιζαμπέλ Μπισμίτ, η οποία νωρίτερα έπαιζε χαρτιά με το δράστη, για τον οποίο δεν είχε την παραμικρή υποψία.

   

Η έρευνα έδειξε ότι πίσω από την επίθεση ήταν η οργάνωση Φατάχ-Επαναστατικό Συμβούλιο του Αμπού Νιντάλ, ο οποίος πέθανε το 2002.

    Εναντίον των τριών κατηγορουμένων έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από το 1992, αλλά είναι άγνωστο εάν βρίσκονται ακόμα στη ζωή. 

 

  Ο άνθρωπος που άνοιξε πυρ ήταν ένας 21χρονος Λιβανέζος, ο Αντνάν Σόγιοντ. Οι δυο άλλοι κατηγορούμενοι είναι ο Λιβανέζος Αμπντούλ Χαμίντ Αμούντ και ο Ιορδανός Σαμίρ Χαϊντίρ, ο οποίος πιτσεύεται ότι ήταν ο αρχηγός της ομάδας.

   

Λίγες ώρες πριν από την επίθεση στο πλοίο, ανατινάχθηκε ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στο λιμάνι του Πειραιά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δυο επιβάτες του. Αυτό είχε οδηγήσει στη σκέψη ότι μια δεύτερη ομάδα πιθανό να επενέβαινε στην ξηρά.


ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου