Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Νέα οπισθοχώρηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου

Dow12.598,55-33,45 -0,26%  



  Nasdaq2.874,04-19,72 -0,68%  

Η Wall Street χθες
Η σύγχυση για το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας κατάφερε να επισκιάσει τα θετικά μάκρο των ΗΠΑ, υποχρεώνοντας τους βασικούς δείκτες της Wall Street σε απώλειες για τέταρτη διαδοχική ημέρα συναλλαγών. Αρνητικοί πρωταγωνιστές ο χρηματοπιστωτικός και τεχνολογικός κλάδος.

Οι ανησυχίες για την ελληνική οικονομία άρχισαν να κερδίζουν έδαφος μετά το αμφιλεγόμενο δημοσίευμα του Reuters για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα διακόψει προσωρινά την πρόσβαση ορισμένων ελληνικών τραπεζών στο βασικό μηχανισμό αναχρηματοδότησής της. Ωστόσο, στη συνέχεια η ΕΚΤ διευκρίνισε πως η διακοπή είναι τυπική και αφορά τις υποκεφαλαιοποιημένες -λόγω PSI- τράπεζες, οι οποίες θα ανακτήσουν την πρόσβασή τους μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση. Στο μεταξύ θα χρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό παροχής έκακτης ρευστότητας ELA.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed, καθώς έδειξαν πως οι αξιωματούχοι της Fed εξακολουθούν να "βλέπουν" ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης στις ΗΠΑ, με ορισμένους μάλιστα να μην αποκλείουν την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Τις απώλειες ωστόσο στην αγορά συγκράτησαν τα θετικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 33,40 μονάδες (-0,26%) κλείνοντας στις 12.598,50 μονάδες και πλέον οδεύτει προς την τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 19,70 μονάδων (-0,68%) και έκλεισε στις 2.874,00 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 5,80 μονάδων (-0,44%) κλείνοντας στις 1.324,80 μονάδες, με τον υπο-δείκτη τεχνολογίας να σημειώνει δέκατη διαδοχική πτώση για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 13 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Εξ΄αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η General Electric κλείνοντας στα 19,06 δολάρια με άνοδο 0,66 δολ. ή σε ποσοστό 3,59%. Ακολούθησαν η Pfizer Inc με κέρδη 1,57% και κλείσιμο στα 22,65 δολάρια και η Merck, η οποία έκλεισε στα 38,28 δολάρια με άνοδο 1,43%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Bank of America Corp (-2,60%), η Alcoa  (-2,53%) και η JP Morgan Chase (-1,79%).

Το ADR της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση 9,88% ή 0,17 δολαρίων στα 1,55 δολάρια.
Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση μεγαλύτερη του αναμενομένου κατέγραψε τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,1% έπειτα από πτώση 0,6% το Μάρτιο σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Στο μεταξύ, αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, ως ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά κατοικίας συνεχίζει να ανακάμπτει αν και τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες της αγοράς.
Ειδικότερα, οι ενάρξεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,6% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 717.000 όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Σε ετήσια βάση οι ενάρξεις σημειώνουν άνοδο σχεδόν 30%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μεγαλύτερη άνοδο 4,7% σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η GE Capital Corp. θα αρχίσει ξανά τις διανομές μερισμάτων στη μητρική εταιρεία General Electric Co. (GE) μετά από τρία χρόνια αναστολής των πληρωμών καθώς η εταιρεία συνεχίζει να ανακάμπτει από την χρηματοοικονομική κρίση.
Το Δ.Σ. της GE Capital ανακοίνωσε τριμηνιαίο μέρισμα 475 εκατ. δολ. αλλά και ότι σχεδιάζει να πληρώσει το 30% των κερδών του 2012. Η εταιρεία σχεδιάζει να πληρώσει επίσης προς την GE ειδικό μέρισμα 4,5 δισ. δολ. αυτό το έτος.

Βουτιά 20% κατέγραψε η μετοχή της JC Penney, πρωταγωνιστώντας στις απώλειες του S&P 500, μετά την εμφάνιση μεγαλύτερων των αναμενόμενων ζημιών στο τρίμηνο και χαμηλότερων των εκτιμήσεων εσόδων. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη διανομή τριμηνιαίου μερίσματος 20 σεντς ανά μετοχή.
Αύξηση κερδών και εσόδων κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο η εταιρεία κατασκευής μηχανολογικού εξοπλισμού Deere & Co.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 1,06 δισ. δολ., ή 2,61 δολ. ανά μετοχή, από 904,3 εκατ. δολ., ή 2,12 δολ. ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα σημείωσαν άνοδο στα 10 δισ. δολ. από 8,9 δισ. δολ. Από τη μεριά τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research τα τοποθετούσαν στα 2,53 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα στα 9,68 δισ. δολ.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου