Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Επαναφορά μισθών και μετενέργειας ζητά ο ΣΕΒ

Την κατάργηση του νόμου που προβλέπει τη μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22% και την επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων στους έξι μήνες (όπως ίσχυε) αντί για τρεις, προτείνει ο ΣΕΒ με επιστολή προς τη ΓΣΕΕ και τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους. Ζητά όμως ταυτόχρονα να μειωθούν οι μισθοί που προβλέπονται στις "ευγενείς" συμβάσεις και να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου για τα εργασιακά, κύκλοι του ΣΕΒ ανέφεραν ότι: "Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες εργοδοτικές οργανώσεις εννοούσε ο κ. Βενιζέλος όταν μιλούσε για διγλωσσία σε σχέση με τα εργασιακά. Μπορούμε όμως να του θυμίσουμε ότι πίσω απο την πλάτη των κοινωνικών εταίρων συμφώνησε, την τελευταία στιγμή, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με την τρόικα τη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, κάτι που κανείς κοινωνικός εταίρος δεν είχε διανοηθεί".

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος απηύθυνε σήμερα επιστολή προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο και τους προέδρους της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ ζητώντας τους "να αξιοποιήσουμε το χρόνο μέχρι τις εκλογές" για να συζητηθούν τα εξής θέματα:
Άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που επιβαρύνουν το μη μισθολογικό κόστος και οδηγούν σε συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας και αύξηση της ανεργίας. Από τον Ιανουάριο του 2012, αναφέρει ο ΣΕΒ, είχαμε συμφωνήσει πως αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποφύγουμε τις πιέσεις στα μισθολογικά.
Το ζήτημα της προσαρμογής του μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν από την κρίση, με έμφαση στις ευγενείς συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές 20 έως 100% πάνω από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση του 2010 και περιλαμβάνουν πολλαπλά πρόσθετα επιδόματα και παροχές.
Στο πλαίσιο αυτό προστίθεται στην επιστολή, ο ΣΕΒ είναι έτοιμος να προωθήσει μέτρα όπως:
- Κατάργηση της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που προβλέπει τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για τους μόνιμα απασχολούμενους.
- Επαναφορά της παράτασης ισχύος των ΣΣΕ ( μετενέργεια) από τους τρεις στους έξι μήνες από τη λήξη τους, όπως ίσχυε προηγουμένως.
«Μην ανησυχείτε, φροντίζουμε τους εργαζόμενούς μας»
Ο ΣΕΒ έστειλε σχετική επιστολή και προς τον υπουργό Εργασίας Α. Ρουπακιώτη, ενημερώνοντάς τον για τις προτάσεις προς τους κοινωνικούς εταίρους.
"Αν συμβουλευτείτε τα στοιχεία που υπάρχουν στο υπουργείο Εργασίας, αναφέρει ο Σύνδεσμος στην επιστολή προς τον υπουργό, θα διαπιστώσετε ότι τα μέλη του ΣΕΒ, οι σύγχρονες επιχειρήσεις, φροντίζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, τηρούν τους εργασιακούς νόμους, καταβάλλουν τις εισφορές τους και αμείβουν με μισθούς και πολλαπλές επιπρόσθετες παροχές που ξεπερνούν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Οποιαδήποτε προσαρμογή στις συνθήκες κρίσης που μαστίζουν τις επιχειρήσεις, γίνεται σε συνεννόηση και συμφωνία με τις οργανώσεις των εργαζομένων, κατά κανόνα χωρίς αυθαιρεσίες ή ακρότητες".
ΓΣΕΒΕΕ: Να βρεθούν νέα σημεία ισορροπίας
Είναι απαραίτητες όσο ποτέ, ιδιαίτερα κάτω από τις παρούσες συνθήκες (κλονισμός βιωσιμότητας επιχειρήσεων, αδυναμίας καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, μεγάλης ανεργίας, δραστικής συρρίκνωσης αγοραστικής δύναμης, μεγάλης ανασφάλειας για το πολύ άμεσο μέλλον) να βρεθούν, συζητηθούν και προταθούν από τους κοινωνικούς εταίρους νέα σημεία ισορροπίας χωρίς κανιβαλισμούς, τονίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της. Πρόσθεσε ότι το θέμα των εργασιακών σχέσεων και της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικών διαγκωνισμών.

ΚΚΕ: Ο ΣΕΒ αποκαλύπτει ότι στόχος είαι η συντριβή του μέσου μισθού
«Ο ΣΕΒ για μια ακόμη φορά αποκαλύπτει ότι ο κύριος στόχος των μεγάλων επιχειρηματιών και της ΕΕ είναι η συντριβή του μέσου μισθού, το γκρέμισμά του κάτω από τα 500 ευρώ για όλους –και ειδικά για τους νέους να δουλεύουν για 300 και 400 ευρώ με ατομικές συμβάσεις. Αυτό το κρύβουν συνειδητά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται ότι διεκδικούν την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου για να σταματήσει η μείωση των μισθών», επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την επιστολή του ΣΕΒ προς τη ΓΣΕΕ και το υπουργείο Εργασίας.

ΠΗΓΗ ethnos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου