Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Αμερικανικά μάκρο, ευρωπαϊκές εξελίξεις και στη μέση η Wall Street

Dow12.529,7533,60 0,27%  



  Nasdaq2.839,38-10,74 -0,38%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Η μάχη των θετικών εξελίξεων στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας με τους συνεχιζόμενους φόβους για την πορεία εξέλιξης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους άφησαν τους δείκτες της Wall Street σε μικτό έδαφος για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Η μείωση του αριθμού των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα και η απρόσμενη άνοδος των παραγγελιών διαρκών αγαθών "κοντραρίστηκαν" με τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι έβαλαν τις σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους "στον πάγο" έως την επόμενη Σύνοδο στα τέλη Ιουνίου και αφού θα έχουν προηγηθεί οι εκλογές στην Ελλάδα.

Τα τελευταία ωστόσο σήματα που έστειλε η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων του Ιταλού πρωθυπουργού Mario Monti, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει, στο ευρώ συνέβαλαν στην βελτίωση του κλίματος, οδηγώντας τον βιομηχανικό Dow Jones σε θετικό έδαφος τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι μέχρις στιγμής το Μάιο ο δείκτης δεν έχει καταφέρει να κλείσει σε ανοδικό έδαφος για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 33,60 μονάδες (0,27%) κλείνοντας στις 12.529,70 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 10,70 μονάδων (-0,38%) και έκλεισε στις 2.839,30 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,80 μονάδων (0,14%) κλείνοντας στις 1.320,60 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Εξ΄αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Hewlett-Packard κλείνοντας στα 21,77 δολλάρια με άνοδο 0,69 δολλαρίων ή σε ποσοστό 3,27%. Ακολούθησαν η Home Depot με κέρδη 1,97% και κλείσιμο στα 49,70 δολλάρια και η Coca Cola, η οποία έκλεισε στα 75,57 δολλάρια με άνοδο 1,37%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Cisco (-1,80%), η Caterpillar (-1,14%) και η JP Morgan Chase (-0,82%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

To ADR της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με πτώση 5,06% (0,08 δολάρια) στα 1,50 δολάρια.

Στα μάκρο της ημέρας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 2 χιλ. στις 370 χιλ. καθώς ο αριθμός της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν ο αριθμός των νέων αιτήσεων να διαμορφωθεί στις 370 χιλ.

Μικρή άνοδο σημείωσαν στο μεταξύ οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ μετά την μεγάλη πτώση του Μαρτίου, διαψεύδοντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν νέα υποχώρηση των παραγγελιών.

Ειδικότερα, ενισχύθηκαν κατά 0,2% στα 215,53 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones έκαναν λόγο για πτώση των παραγγελιών κατά 0,3%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, πτώση κερδών ανακοίνωσε η H.J. Heinz Co. για το δ΄ τρίμηνο χρήσης στα 175,3 εκατ. δολ. ή 54 cents ανά μετοχή από 223,9 εκατ. δολ. ή 69 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Παράλληλα, αύξηση κερδών 19% κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο η Costco Wholesale Corp. Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 386 εκατ. δολ., ή 88 σεντς ανά μετοχή, από 324 εκατ. δολ., ή 73 σεντς ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 8,2% στα 22,32 δισ. δολ.

Στο χώρο της τεχνολογίας, η Hewlett Packard ανακοίνωσε χθες τα σχέδιά της να προχωρήσει σε περικοπές 27.000 θέσεων εργασίας έως το 2014, μετά την πτώση που κατέγραψαν τα κέρδη της εταιρείας το δεύτερο τρίμηνο εν μέσω χαμηλότερης ζήτησης στον τομέα των υπολογιστών και εκτυπωτών.

Στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών έληξε χωρίς να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και χωρίς καμιά ένδειξη αλλαγής στάσης έναντι της Ελλάδας έως ότου τουλάχιστον σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας το γεγονός ότι για όλα τα θέματα της συνόδου αναβλήθηκε για άλλη μια φορά ο χρόνος αποφάσεων, υποστήριζαν χθες ότι ο γαλλογερμανικός άξονας, με επιλογή και των δύο πλευρών (Βερολίνου και Παρισίων), παραμένει το σημείο αναφοράς για την Ευρωζώνη παρά τις διαφωνίες οι οποίες περιορίσθηκαν σε επίπεδο "τακτικής" και όχι "στρατηγικής".

Όσο αφορά την Ελλάδα η "γραμμή" παραμένει η ίδια: υποσχέσεις για βελτιωμένο σχέδιο ανάκαμψης αλλά πάντα με προϋπόθεση την ήδη υπογεγραμμένη δανειακή σύμβαση.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου