Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Τσίπρας: «Το Μνημόνιο δεν δικαιούται να το εφαρμόσει καμία κυβέρνηση»

Το αδιέξοδο για την συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν στη συνάντησή τους οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «αριστερό άλλοθι» σε μια κυβέρνηση εφαρμογής του Μνημονίου δεν πρόκειται να δώσει.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να σταματήσουν «τα τερτίπια με τις λέξεις “απαγκίστρωση” και “χαλάρωση”», επισήμανε ότι «κανείς δεν δικαιούται να εφαρμόσει το Μνημόνιο» και κάλεσε τους συνομιλητές του να απαντήσουν ποιο θα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο της «οικουμενικής κυβέρνησης που προτείνουν».


Ειδικότερα, κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να απαντήσουν αν «αυτή η κυβέρνηση θα επιμείνει στην άρση της μετενέργειας και του ξηλώματος των εργασιακών δικαιωμάτων, την εξομοίωση των μισθών με αυτούς σε Ρουμανία και Βουλγαρία, στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στις απολύσεις και στις νέες μειώσεις μισθών».

Επιπροσθέτως, ο κ. Τσίπρας  κάλεσε τον κ. Φώτη Κουβέλη να μην στηρίξει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ενώ επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, υπενθυμίζοντάς του ότι τα αριστερά ευρωπαϊκά κόμματα στηρίζουν τον ελληνικό λαό -κάτι που δεν έκανε το «ευρωπαϊκό δεξιό μέτωπο της Μέρκελ και του Σαρκοζί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να σταματήσουν να παίζουν με τις λέξεις, αφού δεν έχουν παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της Τρόικας εγγράφως, με τις επιστολές «υποταγής», όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε μάλιστα ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ έχουν ευθυγραμμιστεί σε ενιαία θέση.

Μετά το «ναυάγιο» στις συνομιλίες Τσίπρα - Βενιζέλου, η διαδικασία των διερευνητικών εντολών περατώθηκε ανεπιτυχώς. Όπως ανακοινώθηκε, στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, το επόμενο βήμα είναι η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνεδρίαση αναμένεται να καθοριστεί για την Κυριακή 13, ή τη Δευτέρα 14 Μαΐου.


Παράλληλα, απάντηση σε όσα καταλόγισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν κύκλοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τόνιζαν πως η μετενέργεια και οι αλλαγές στα εργασιακά μπήκαν στο Μνημόνιο γιατί κάποιοι κύκλοι στην Ελλάδα πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση. Συνομιλητές του κ. Βενιζέλου υπογράμμισαν πως ο κ. Τσίπρας ζητάει δεσμεύσεις από τον κ. Βενιζέλο για να καταργήσει όλα αυτά που εκείνος αγωνίστηκε μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο να πετύχει. Αναφορικά με την δυνατότητα διαπραγματεύσεων ο κ. Βενιζέλος είπε στον κ. Τσίπρα ότι πρέπει να σχηματιστεί πρώτα κυβέρνηση και η χώρα να κυβερνηθεί για να υπάρξει διαπραγμάτευση, αφού η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να περιμένει ούτε μια ώρα. Ο συνεργάτες του κ. Βενιζέλου πρόσθεταν πως «δεν μπορούμε να κάνουμε πλειοδοσία φιλολαικής και φιλοεργατικής πολιτικής.
 
Ακόμη, στη συνάντηση που είχαν ο κ. Τσίπρας φέρεται να έθεσε θέμα εκλογικού νόμου. Ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως «κι εμείς είμαστε υπέρ της αλλαγής του πολιτικού συστήματος όμως δεν υπάρχει ούτε μέρα για οικονομικό κενό».
 
Οι στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υπογράμμιζαν, πάντως, πως δεν τελείωσε η συζήτηση γιατί πρέπει να γίνει σεβαστή η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας. 
 
ΝΔ: Ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ στις αιχμές που άφησε κατά του Αντ. Σαμαρά ο Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Στην πιο κρίσιμη στιγμή, ο κ. Τσίπρας τορπιλίζει κάθε δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης και οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τις δηλώσεις Τσίπρα
 
Την ίδια ώρα ιδιαίτερα σκληρή είναι η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, καθώς επισημαίνεται πως "η σταθερότητα των θέσεων της ΔΗΜΑΡ είναι δεδομένη και διαχρονική. Εάν ο κύριος Τσίπρας θέλει να «αγωνιά» για την δεδομένη σταθερότητα της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου της Φώτη Κουβέλη είναι δικό του πρόβλημα και επικοινωνιακή του αγωνία".
 
"Με επικοινωνιακά τερτίπια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε την δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση της Αριστεράς", καταλήγει η ανακοίνωση.,
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου