Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Όλο το παρασκήνιο Τα "μυστικά" της νέας κυβέρνησης

Κυβέρνηση ΝΔ κατά βάση με πολύ ανεπαίσθητο άρωμα από τους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους  είναι το σχήμα που ανακοινώθηκε μετά από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Φυσικά οι πρώτες συνεννοήσεις είχαν αρχίσει όσο ακόμη ο κ. Σαμαράς είχε την διερευνητική εντολή. Από την Τρίτη είχε αποφασιστεί για το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Βασίλης Ράπανος. Στους δύο άλλους αρχηγούς πάντως το εισηγήθηκε ο κ. Αντώνης Σαμαράς και έγινε αμένως δεκτό.


Την Τετάρτη το βράδυ έγινε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Αντώνη Σαμαρά με τους κ.κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη για το θέμα των προσώπων που θα στελέχωναν την κυβέρνηση. Η συζήτηση επαναλήφθηκε την Πέμπτη το πρωί, τα τηλεφωνήματα όμως στους υπουργούς άρχισαν να γίνονται κατά την διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου των πολιτικών αρχηγών. Οι κ.κ. Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να μην υποδείξουν δικά τους κοινοβουλευτικά στελέχη ωστόσο είχαν ενστάσεις ή επιφυλάξεις για πρόσωπα από τη ΝΔ που ενδεχομένως πρότεινε ο κ. Σαμαράς.

Από νωρίς είχε αποφασιστεί και η θέση του δεύτερου πιο σημαντικού υπουργείου του οικονομικού κύκλου, του ενισχυμένου υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο θα διαχειριστεί τα κονδυλια για την ανάκαμψη της οικονομίας. Γνώστης του αντικειμένου χωρίς ενστάσεις από τους δύο άλλους ο κ. Χατζηδάκης δεν συνάντησε πρόβλημα.  Η πρώτη καραμπόλα έγινε για το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κ. Σαμαράς ήθελε τον κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, τον οποίο όμως αρνήθηκε ο κ. Φώτης Κουβέλης. Με τον κ. Κουβέλη συντάχθηκε και ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος.

Η επόμενη επιλογή του κ. Σαμαρά ήταν ο κ. Κώστας Τζαβάρας ο οποίος δέχθηκε αρχικά τηλέφωνο από το Μέγαρο Μαξίμου. Μισή ώρα αργότερα όμως ειδιοποιήθηκε ότι δεν μπορεί να πάρει το συγκεκριμένο υπουργείο και του δόθηκε η θέση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού. Τελικά για την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης επελέγη ο κ. Αντώνης Ρουπακιώτης που ήταν από την αρχή πρόταση του κ. Κουβέλη. Έτσι ο κ. Αθανασίου ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με υπουργό τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη ο οποίος εκτός απο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ είναι ο μοναδικός χριστιανός βουλευτής Ροδόπης και έχει την υποστήριξη της καραμανλικής πτέρυγας. Ο κ. Ρουπακιώτης όμως προηγουμένως είχε αρνηθεί την θέση του υπουργού Εργασίας. Σύμφωνα με μία συμπληρωματική εκδοχή ο κ. Σαμαρά ήθελε να κρατήσει το υπουργείο Εργασίας λόγω του αυξημένου βάρους του στην παρούσα συγκυρία αλλά και ότι εκ των πραγμάτων εμπλέκεται με το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθηγητής κ. Αντώνης Μανιτάκης ήταν επίσης πρόταση του κ. Φώτη Κουβέλη.

Το κυβερνητικό σχήμα όμως έχει ισχυρές απουσίες. Η πλέον ηχηρή είναι η απουσία της οικογένειας Μητσοτάκη. Αρχικά η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη φάνηκε να διεκδικεί την θέση της προέδρου της Βουλής αν και είναι αμφίβολο αν το ζήτησε ευθέως από τον κ. Σαμαρά. Ήταν δεδομένο πως δεν μπορούσε να έχει και η ίδια σημαντική θέση και να είναι και ο αδελφός της Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς πρότεινε στον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει είτε την θέση του αναπληρωτή στο υπουργείο ΠΕριβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι γνωρίζει το αντικείμενο καθώς είναι αρμόδιος τομεάρχης πολλά χρόνια και ότι θα προτιμούσε την θέση του υπουργού. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή του προτάθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς τον τομέα της ενέργειας ή η θέση του υφυπουργού στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δεύτερη ηχηρή απουσία του αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Σταύρου Δήμα ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι άσπονδοι φίλοι και ανταγωνιστές του στο κόμμα φρόντισαν να επισημάνουν επανειλημμένως στον κ. Σαμαρά ότι “ο κ. Δήμας δεν πήρε μέρος στην προεκλογική προσπάθεια και εμφανίστηκε με συνεντεύξεις του μόλις μερικές ημέρες πριν από την Κυριακή”. Κυρίως όμως ότι έδειχνε να παίρνει αποστάσεις και να φιλοτεχνεί  υπερκομματικό προφίλ”. Από την στιγμή που ο κ. Δήμας έμεινε εκτός κυβέρνησης άνοιξε ο δρόμος για τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο να πάρει το υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Αβραμόπουλος αρχικά είχε ζητήσει την θέση του Προέδρου της Βουλής αλλά επελέγη ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης. Έτσι υπήρξε η σκέψη να επιστρέψει στο υπουργείο Αμύνης που είχε και επί κυβερνήσεως Παπαδήμου αλλά δεν ήταν η πρώτη επιλογή του. Από την στιγμή που πήγε στο Εξωτερικών άνοιξε ο δρόμος για τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο για το υπουργείο Αμύνης, καθώς λέγεται ότι η υπουργοποίησή του ήταν παλαιό γραμμάτειο του κ. Σαμαρά από την εποχή που ήταν εκπρόσωπος του κόμματος. Πάντως η θέση του πρόεδρου της Βουλής την είχε ζητήσει ο κ. Μειμαράκης με το επιχείρημα ότι είναι κρίσιμη αφενός λόγω των πολλών κομμάτων που συμμετέχουν και αφετέρου λόγω της τρικομματικής κυβέρνησης που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς στην ψήφιση των νομοσχεδίων. γι αυτό άλλωστε θα αλλάξει και ο κανονισμός λειτουργίας της μόλις συγκροτηθεί σε σώμα.

Ερωτηματικό είναι η απουσία του κ. Γιάννη Μιχελάκη από το κυβερνητικό σχήμα. Αρχικά είχε ακουστεί ότι θα πάρει την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν το ήθελε ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος λόγω των σκληρών ανακοινώσεων που είχε βγάλει κατά καιρούς ο κ. Μιχελάκης ως εκπρόσωπος της ΝΔ ενώ ο κ. Κουβέλης χωρίς να αντιδράσει φάνηκε να προκρίνει ένα πρόσωπο με λιγότερες γωνίες οι πληροφορίες λένε πως θα προταθεί να αναλάβει γραμματέας του κόμματος. Έτσι βγήκε ευνοημένος ο κ. Σίμος Κεδίκογλου ως λύση από τη ΝΔ με την αποδοχή των άλλων δύο.

 
Στο ΠΑΣΟΚ

Με 2 υπουργούς και 3 υφυπουργούς, που δεν σηματοδοτούν άρρηκτη σχέση με το ΠΑΣΟΚ και πάντως δεν παραπέμπουν στο «βαθύ» Κίνημα, αποφάσισε να συμμετάσχει το κόμμα του στη νέα κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέκρινε την αξιοποίηση δύο επιφανών και αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών στην κυβέρνηση. Του Ευθύμιου Λιβιεράτου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και του Αθανάσιου Τσαυτάρη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ζήτησε και πέτυχε επίσης να τοποθετηθούν ο τεχνοκράτης διπλωμάτης Δημήτρης Κούρκουλας, με θητεία επί σειρά ετών στις Βρυξέλλες, ως υφυπουργός Εξωτερικών και ο στρατιωτικός Δημήτρης Ελευσινιώτης, ως υφυπουργός Άμυνας. Ο κ. Βενιζέλος συμμετείχε και στην επιλογή του Βασίλη Ράπανου για το υπουργείο Άμυνας, ενώ συμφώνησε και για τον Γιώργο Βερνίκο, στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζήτησε και άλλες περιπτώσεις, χωρίς όμως να επιμείνει ιδιαίτερα, καθώς το ζητούμενο δεν ήταν σε αυτή τη φάση η αυξημένη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση. Δεν επέμεινε δηλαδή για συμμετοχή πρώην βουλευτών του κόμματος, ιδίως μετά τη δυσφορία, που φάνηκε ότι θα προκαλούσε στο Κίνημα μία τέτοια κίνηση. Στελέχη της Ιπποκράτους δεν κρύβουν μία σχετική επιφύλαξη για την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να αξιοποιήσει πολλούς κορυφαίους κομματικούς παράγοντες, αλλά εκτιμούν ότι η παρουσία πολλών εξωκοινοβουλευτικών τεχνοκρατών είναι ένα θετικό μήνυμα.

Πάντως το μήνυμα που θέλουν να στείλουν από το ΠΑΣΟΚ είναι ότι θα απολογούνται μέχρι κεραίας μόνο για τις δικές τους επιλογές προσώπων και ότι η κύρια, αν όχι αποκλειστική ευθύνη για την υπόλοιπη κυβέρνηση ανήκει στον πρωθυπουργό.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου